Blog

11-09-2024

Geld lenen in tijden van inflatie: Strategieën en tips

De afgelopen jaren is de inflatie flink toegenomen in Nederland en de rest van de wereld. Dat betekent dat prijzen van goederen en diensten zijn gestegen. Dit kan erg onprettig zijn want in veel gevallen stijgt uw salaris niet even snel mee, wat betekent dat uw koopkracht is gedaald. Om uzelf te beschermen tegen inflatie is het belangrijk om een financieel plan in te richten die u kan helpen uw vermogen te laten groeien. Denk aan het reduceren van uw lasten, maximaal rendement halen uit uw vermogen, het inzetten van leningen en het gebruikmaken van fiscale voordelen. 

Ontdek hoe u slim gebruik kunt maken van leningen tijdens perioden van hoge inflatie zodat u uw financiën en koopkracht kunt beschermen. 

Inflatie en uw leningen

Inflatie wordt gebruikelijk op 2% gehouden door de Centrale Bank maar in de afgelopen jaren heeft de inflatie een stuk hoger gezeten. Met name de prijzen van huizen zijn hierdoor flink gestegen. Daardoor kan het erg lastig worden om uw eerste woning te kopen. Leningen kunnen een essentiële rol spelen in het beschermen van uw financiën tegen inflatie en tegelijkertijd in het realiseren van uw droom aankopen. Wanneer u geld leent, krijgt u direct beschikking over een grote som geld die u kunt inzetten. In ruil hiervoor betaalt u rente aan uw kredietverlener. Hoewel geld lenen geld kost, biedt het een interessant middel gedurende periodes van hoge inflatie. U kunt namelijk de aankoop van bijvoorbeeld uw droomhuis direct realiseren waardoor u in de markt zit en uw woningwaarde meestijgt met de inflatie. Tegelijkertijd blijft uw schuld gelijk. 

Tips voor lenen tijdens inflatie

Wanneer u besluit dat u wilt gebruik maken van een lening tijdens inflatie is het verstandig om goed voorbereid aan de slag te gaan. Aankopen die waardevast zijn zijn een goede investering, met name in een periode van hoge inflatie. Dit komt doordat dit soort goederen, zoals een eigen woning, meestijgen met de inflatie en daardoor uw koopkracht en vermogen beschermen. Aankopen zoals een auto of wereldreis zijn niet waardevast en zult u dus minder van profiteren. Omdat lenen ook geld kost is het belangrijk om een waardevolle investering te doen met uw lening. Naast het kopen van uw eigen woning kunt u denken aan het verduurzamen van uw huis of het verbouwen van uw woning

Wanneer u verwacht dat de inflatie voor langere tijd hoog blijft is het aantrekkelijker om voor een langere tijd te lenen. Hierdoor spreidt u de aflossing van uw lening uit over een langere periode waardoor u meer kunt sparen elke maand, tegelijkertijd zal uw schuld meer jaren aan inflatie meemaken waardoor uw schuld in mate van koopkracht afneemt. 

Het kiezen van de juiste lening

Een van de populairste leenvormen is de persoonlijke lening. Met deze lening geniet u van veel duidelijkheid en flexibiliteit. Gedurende de gehele leenperiode staat de rente en looptijd vast. Daarnaast kunt u boetevrij vroegtijdig aflossen of meer bijlenen tot aan uw maximum leenbedrag. Er zijn veel verschillende kredietaanbieders in de markt die een persoonlijke lening aanbieden. Met de vergelijkingstool van het Nederlands Krediet Collectief kunt u eenvoudig verschillende leningen met elkaar vergelijken op basis van rente, maximum leenbedrag en looptijd. Zo kiest u een lening die aansluit op uw wensen en voorwaarden. 

 

Auteur: Chris Hilgersom

Allround Kredietspecialist / Directeur

Specialisme: online marketing, compliance





085 - 760 89 89

Heeft u nog vragen?

De meeste antwoorden op uw vragen kunt u vinden op onze veelgestelde vragen pagina. Wilt u graag uw mogelijkheden met één van onze specialisten doornemen? Neem dan per e-mail of telefoon contact met ons op. Ons team staat online 7 dagen per week klaar om uw vragen te beantwoorden.


  085 - 760 89 89  info@nederlandskrediet.nl

Team NKC

De gegevens in de overzichten op onze website zijn een indicatie. Wij gaan hierbij uit van het laagste rentetarief. Het uiteindelijke tarief is afhankelijk van je persoonlijke situatie. De totale kosten van de lening zijn afhankelijk van de rente, het leenbedrag, looptijd en de maandtermijn. Het jaarlijks kostenpercentage geeft de werkelijke kostprijs (rente) weer van het product. De minimale looptijd van een Persoonlijke Lening bedraagt 12 maanden, de maximale looptijd bedraagt 120 maanden. De minimale rente bedraagt 6,5%, de maximale wettelijke rente bedraagt 14%.

vb. De totale prijs van een Persoonlijke lening van € 25.000 bedraagt € 33.781 op basis van een looptijd van 120 maanden met een maandtermijn van € 281,51 en een rentetarief van 6,5%.