Blog

07-12-2023

Het aflossen van leningen: Strategieën om sneller af te lossen

Om meer grip te krijgen op uw persoonlijke financiën is het belangrijk om goed met uw  leningen om te gaan. Heeft u een persoonlijke lening of een (oud) doorlopend krediet en wilt u deze sneller aflossen? 

Lees in deze blog effectieve aflos strategieën die u kunt toepassen.

Effectieve strategieën voor het aflossen van leningen

De eerste stap in het aflossen van uw leningen is begrijpen dat het voor iedereen mogelijk is om leningen effectief af te lossen. Hier kunt u bruikbare strategieën vinden die u direct kan toepassen.

Maak een financieel plan

Om verrassingen te voorkomen en met eventuele tegenslagen om te kunnen gaan is het belangrijk dat u een helder plan heeft voor uw lening. Onze leningen hebben verschillende looptijden en kunnen variëren van 6 maanden tot wel 15 jaar. Gebruik de looptijd van uw lening om te bepalen hoeveel jaar u uw aflossing wilt plannen. Het is belangrijk om te bepalen wat de impact van de lening is op uw maandelijks budget en een realistisch toekomstscenario te schetsen. Bij uw planning kunt u rekening houden met:

  • Uw salaris en de groei die uw verwacht over de looptijd van de lening

  • Heeft u een potje beschikbaar voor onvoorziene kosten, bijvoorbeeld werkloosheid of arbeidsongeschiktheid en hoeveel maanden kunt u hiermee vooruit? 

  • Uzelf beschermen in het geval van overlijden? Het is mogelijk om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten om uw nabestaanden vrij te houden van uw schulden

  • Verandert uw situatie mogelijk over de looptijd van de lening, denk aan uw woonsituatie of gezin?

Gebruik uw financiële meevallers in uw voordeel

Bij onze leningen kunt u boetevrij aflossen. Mocht u een financiële meevaller hebben waardoor extra geld beschikbaar komt, kunt u overwegen om dit te gebruiken voor het aflossen van een (gedeelte) van uw lening. Hierdoor verlaagt u uw maandelijkse kosten of kan de looptijd ingekort worden. Het bijkomende voordeel is dat u maandelijks meer geld overhoudt dat u weer kunt gebruiken om de lening af te lossen. 

Tips om sneller schuldenvrij te worden

Om er zeker van te zijn dat uw financiële planning u op de juiste manier voorbereidt is het belangrijk dat de planning zo realistisch mogelijk is. Daarnaast is het handig om met meerdere scenario's rekening te houden in uw planning. Probeer daarnaast uw plan ook goed in overleg uit te voeren met uw partner of een ander vertrouwenspersoon. Mocht u nog steeds vragen hebben, kunt u altijd onze veelgestelde vragen doornemen of in contact komen met experts in ons team. 

Voordelen van vroegtijdige leningaflossing

Het voordeel van vroegtijdig aflossen van uw lening is dat de totale kredietvergoeding omlaag gaat. Wanneer uw extra aflossing groter is dan het maandbedrag wordt de looptijd van de lening ingekort. Daarnaast zorgt vroegtijdig aflossen ervoor dat de schuld bij de bank omlaag gaat.

Auteur: Chris Hilgersom

Allround Kredietspecialist / Directeur

Specialisme: online marketing, compliance

085 - 760 89 89

Heeft u nog vragen?

De meeste antwoorden op uw vragen kunt u vinden op onze veelgestelde vragen pagina. Wilt u graag uw mogelijkheden met één van onze specialisten doornemen? Neem dan per e-mail of telefoon contact met ons op. Ons team staat online 7 dagen per week klaar om uw vragen te beantwoorden.


  085 - 760 89 89  info@nederlandskrediet.nl

Team NKC

De gegevens in de overzichten op onze website zijn een indicatie. Wij gaan hierbij uit van het laagste rentetarief. Het uiteindelijke tarief is afhankelijk van je persoonlijke situatie. De totale kosten van de lening zijn afhankelijk van de rente, het leenbedrag, looptijd en de maandtermijn. Het jaarlijks kostenpercentage geeft de werkelijke kostprijs (rente) weer van het product. De minimale looptijd van een Persoonlijke Lening bedraagt 12 maanden, de maximale looptijd bedraagt 120 maanden. De minimale rente bedraagt 6,6%, de maximale wettelijke rente bedraagt 14%.

vb. De totale prijs van een Persoonlijke lening van € 2.500 bedraagt € 3.392 op basis van een looptijd van 120 maanden met een maandtermijn van € 28,27 en een rentetarief van 6,6%.