Blog

17-10-2023

Zonnepanelen financieren met een lening: een slimme investering?

Wie een bijdrage aan het milieu wil leveren, doet er goed aan te kijken welke energiezuinige voorzieningen er in huis ontbreken. Een huishouden verbruikt doorgaans een boel energie en dankzij maatregelen als zonnepanelen kunt u energie (en geld) besparen. Veel huiseigenaren kiezen daarom voor zonnepanelen. Een slimme investering? Met de juiste financiering wel. 

Investeren in zonnepanelen met een lening

Een warmtepomp, boiler, dubbele beglazing, isolatie en zonnepanelen: dit zijn stuk voor stuk goede manieren om te verduurzamen. Dit soort maatregelen zijn vaak prijzig, waardoor het lijkt alsof duurzaam wonen niet voor iedereen is weggelegd. Dat is gelukkig niet helemaal waar, want ook zonder spaargeld is het mogelijk zonnepanelen te installeren. 

Zonnepanelen zijn op zichzelf een goede investering. U wekt zelf energie op met de natuurlijkste energiebron die er bestaat: de zon. Dat is de moeite waard, want dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Wel is het belangrijk te weten dat het enkel een slimme investering is als het financieel ook verantwoord is. Als u zonnepanelen financiert met spaargeld, hoeft u enkel rekening te houden met de terugverdientijd. Besluit u een financiering af te sluiten, dan dient u de maandlast van de financiering mee te nemen in uw berekening.

Goed om te weten: een lening voor zonnepanelen kan ingedeeld worden op basis van uw financiële situatie en leendoel. Bij het afsluiten van de financiering zal rekening gehouden worden met uw financiële capaciteit en de terugverdientijd van de zonnepanelen.

Financiële voordelen van zonnepanelen financiering

Een zonnepanelen financiering heeft niet alleen als voordeel dat u een steentje bijdraagt aan het milieu – al is dat een hele mooie motivatie om zonnepanelen aan te schaffen - ook uw portemonnee gaat glimlachen van deze investering. De kosten voor zonnepanelen zijn eenmalig, maar de besparing, die ziet u jaarlijks terug.

Om een voorbeeld te geven: als u 10 zonnepanelen aanschaft, kost dit zo’n €7500. De jaarlijkse besparing bedraagt €1000, wat betekent dat u na 8 jaar de kosten van zonnepanelen heeft terugverdiend. Vanaf dat moment gaan de positieve cijfers tellen en bespaart u jaarlijks een leuk bedrag. Dit bedrag kunt u vrij besteden aan andere belangrijke of leuke zaken in het leven.

Let wel: financiert u de zonnepanelen met een persoonlijke lening, dan is de terugverdientijd langer. De kosten voor de aanschaf van de zonnepanelen zijn namelijk hoger vanwege de maandlast van de financiering. Dit hoeft geen struikelblok te zijn. Bij een zonnepanelen financiering met een scherp rentetarief en passende voorwaarden weegt de besparing nog steeds op tegen de investeringskosten. 

Duurzaamheid en rendement van zonnepanelen

Met zonnepanelen op het dak bent u niet alleen duurzaam bezig, maar bespaart u jaarlijks eveneens een flink bedrag. De overheid stimuleert dit en hoopt dat meer huiseigenaren deze maatregel treffen. Er geldt daarom dit jaar een 0% btw-tarief op zonnepanelen en de installatiekosten. 

Zonnepanelen financieren en plaatsen met een lening? Het Nederlands Krediet Collectief berekent hoe u verantwoord én voordelig leent, zodat u zelfs met een lening geniet van een goed rendement!  

U kunt hier ook geheel gratis en vrijblijvend een offerte aanvragen!

Auteur: Chris Hilgersom

Allround Kredietspecialist / Directeur

Specialisme: online marketing, compliance

085 - 760 89 89

Heeft u nog vragen?

De meeste antwoorden op uw vragen kunt u vinden op onze veelgestelde vragen pagina. Wilt u graag uw mogelijkheden met één van onze specialisten doornemen? Neem dan per e-mail of telefoon contact met ons op. Ons team staat online 7 dagen per week klaar om uw vragen te beantwoorden.


  085 - 760 89 89  info@nederlandskrediet.nl

Team NKC

De gegevens in de overzichten op onze website zijn een indicatie. Wij gaan hierbij uit van het laagste rentetarief. Het uiteindelijke tarief is afhankelijk van je persoonlijke situatie. De totale kosten van de lening zijn afhankelijk van de rente, het leenbedrag, looptijd en de maandtermijn. Het jaarlijks kostenpercentage geeft de werkelijke kostprijs (rente) weer van het product. De minimale looptijd van een Persoonlijke Lening bedraagt 12 maanden, de maximale looptijd bedraagt 120 maanden. De minimale rente bedraagt 6,6%, de maximale wettelijke rente bedraagt 14%.

vb. De totale prijs van een Persoonlijke lening van € 2.500 bedraagt € 3.392 op basis van een looptijd van 120 maanden met een maandtermijn van € 28,27 en een rentetarief van 6,6%.