Blog

25-08-2023

Rentes stijgen: is het nu het juiste moment om een lening af te sluiten?

Bij elke leenvorm krijgt u te maken met rente. Of dit nu gaat om de hypotheekrente bij een hypotheek of de leenrente bij een persoonlijke lening: de rente is van invloed. Nu de rentes de afgelopen tijd stapsgewijs gestegen zijn, vragen veel consumenten zich af of het nu wel een goed moment is om geld te lenen. Het Nederlands Krediet Collectief deelt informatie over rentestijgingen en leningen, zodat u een weloverwogen keuze kunt maken.

Invloed van stijgende rentes op leningen

Rente betalen is een onderdeel van geld lenen. Als u geld leent van een geldverstrekker betaalt u maandelijks een rentepercentage over het leenbedrag. De hoogte van de rente heeft effect op de totale maandlast. Een maandlast is een optelsom van het rentepercentage en aflossing. Nu de rentes stijgen, betekent dit automatisch dat de maandlast stijgt. Als de rente stijgt en uw inkomen gelijk blijft, kunt u in de meeste gevallen minder lenen.

Niet bij alle kredietverstrekkers leent u tegen hetzelfde tarief. Kredietverstrekkers betalen wel allemaal dezelfde marktrente om geld te lenen bij de Europese Centrale Bank (ECB). Deze basisrente is het uitgangspunt voor leentarieven van banken in Nederland, maar daarbovenop bepalen geldverstrekkers nog altijd zelf hun consumentenrente. Hoe hoog de rente is, wordt mede bepaald door risico-opslag en kosten die de kredietaanbieder maakt en doorberekent. Bekijk hier het actuele renteoverzicht van verschillende geldverstrekkers.

Overwegingen bij het afsluiten van een lening tijdens rentestijgingen

Rentestijgingen lijken op het eerste gezicht dus geen goed nieuws voor consumenten. Toch ligt het er net aan vanuit welk perspectief u kijkt. Hoe de rente zich ontwikkelt is namelijk nooit exact te voorspellen. Wel weten we dat inflatie een sterke invloed heeft op de rente, waardoor rentetarieven stijgen. Overweeg deze twee dingen als u geld wilt lenen:

  1. Bekijk hoe de huidige rentetarieven zich verhouden tot de economie en verwachte economische ontwikkelingen. Als men voorspelt dat de inflatie voorlopig nog niet voorbij is en dat ook in de toekomst een negatieve invloed heeft op de rentetarieven, is de rente nu vastzetten helemaal geen slecht idee.

  2. Kies voor een lening bij een onafhankelijk kredietverstrekker. In tijden van rentewijzigingen is vergelijken de sleutel tot een financiering met scherp rentetarief. Huisbanken kijken vaak niet verder dan het eigen aanbod, waardoor u een hoop andere leenproducten misloopt, en u leent tegen een vaak hoge rente. Er zijn veel meer kredietaanbieders in Nederland, die het Nederlands Krediet Collectief graag voor u vergelijkt. Vraag vrijblijvend een offerte aan en ontdek bij welke kredietaanbieder u voordelig en natuurlijk verantwoord leent. 

Alternatieven voor lenen tijdens rentestijgingen

Of er alternatieven zijn voor lenen terwijl de rentes stijgen? Die zijn er. Spaargeld is natuurlijk altijd de beste manier om een product of dienst te financieren. Voor enkele leendoelen is het mogelijk een hypotheek te verruimen of af te sluiten zoals een verbouwing. Let op: de hypotheekrente stijgt vaak nog nét iets harder dan de leenrente. De beste tip is dus om zowel de markt als financiële opties goed te bestuderen als u rentestijgingen opmerkt.

Auteur: Chris Hilgersom

Allround Kredietspecialist / Directeur

Specialisme: online marketing, compliance

085 - 760 89 89

Heeft u nog vragen?

De meeste antwoorden op uw vragen kunt u vinden op onze veelgestelde vragen pagina. Wilt u graag uw mogelijkheden met één van onze specialisten doornemen? Neem dan per e-mail of telefoon contact met ons op. Ons team staat online 7 dagen per week klaar om uw vragen te beantwoorden.


  085 - 760 89 89  info@nederlandskrediet.nl

Team NKC

De gegevens in de overzichten op onze website zijn een indicatie. Wij gaan hierbij uit van het laagste rentetarief. Het uiteindelijke tarief is afhankelijk van je persoonlijke situatie. De totale kosten van de lening zijn afhankelijk van de rente, het leenbedrag, looptijd en de maandtermijn. Het jaarlijks kostenpercentage geeft de werkelijke kostprijs (rente) weer van het product. De minimale looptijd van een Persoonlijke Lening bedraagt 12 maanden, de maximale looptijd bedraagt 120 maanden. De minimale rente bedraagt 6,5%, de maximale wettelijke rente bedraagt 14%.

vb. De totale prijs van een Persoonlijke lening van € 25.000 bedraagt € 33.781 op basis van een looptijd van 120 maanden met een maandtermijn van € 281,51 en een rentetarief van 6,5%.