Blog

14-09-2022

Heb ik een BKR registratie?

Zo zit het met een registratie bij Bureau Krediet Registratie (BKR)

Ben ik geregistreerd bij BKR?

Bureau Krediet Registratie verzamelt gegevens van kredieten op één plek. Kredieten met een looptijd langer dan een maand en een bedrag dat hoger is dan €250 worden geregistreerd. Voor zakelijke leningen geldt dit als u privé aansprakelijk bent en het krediet hoger dan €1.000 is. Als u een lening heeft of had, bijvoorbeeld een persoonlijke lening, staat u geregistreerd bij BKR. Leningen bij familie/naasten, studieschulden van DUO of hypothecaire financieringen uitgesloten.

Bureau Krediet Registratie noteert ook het verloop van uw kredieten. Mocht er sprake zijn van openstaande schulden, betalingsachterstanden of andere financiële zaken die te maken hebben met het krediet, dan wordt dit vermeld. 

Lening afsluiten met BKR registratie, kan dat?

Het BKR maakt onderscheid tussen positieve en negatieve registraties. Als u een negatieve BKR registratie heeft, kan een geldverstrekker zien dat u problemen heeft gehad met het betalen van het krediet. Dit heeft betrekking op leningen tot 5 jaar geleden. Op basis van een negatieve registratie verstrekken banken vaak geen lening. Zij moeten tenslotte inschatten hoe verantwoord het is om te lenen.

Elk krediet dat wordt ingeschreven leidt tot een registratie. Als u aan de betalingsverplichting voldoet, blijft dit een positieve registratie. Dit is voor geldverstrekkers het bewijs dat u aan alle voorwaarden van geld lenen heeft voldaan en kan juist in uw voordeel werken. 

Wat te doen met een BKR registratie?

Een groot deel van de Nederlanders staat ingeschreven in het register. Bijna alle soorten kredieten staan hierin, waardoor een registratie dus niets is om u zorgen over te maken als het financieel allemaal goed gaat. Maar wat als uw betalingsverleden invloed heeft op de lening die u nu wilt aanvragen?

Hoe kom ik van mijn BKR registratie af?

Zodra een lening afloopt, meldt een kredietverstrekker dit. Dit betekent niet dat de registratie verdwijnt. Registraties blijven tot 5 jaar na aflossing staan. Na 5 jaar verdwijnt het uit het register, eerder niet. Helaas kunt u er zelf niet voor zorgen dat de registratie verdwijnt. 

Geld lening met schulden

Als u schulden heeft, is dit terug te vinden bij het BKR. De geldverstrekker heeft doorgegeven dat er tijdens de looptijd niet aan alle verplichtingen is voldaan. De kans is klein dat u een nieuwe geld lening kunt afsluiten. Dit doen kredietverstrekkers niet om u te pesten, maar juist om u te beschermen. Het BKR geeft aan vaak te zien dat mensen met betaalproblemen sneller opnieuw in de problemen raken. Op het moment dat u schulden heeft, is het prioriteit om deze eerst af te betalen. Een gezonde financiële situatie is de basis. 

BKR registratie opvragen

Nieuwsgierig of u geregistreerd staat bij het BKR en op welke manier? U kunt op de website van Bureau Krediet Registratie online een overzicht opvragen van uw kredieten. Dit is kosteloos. U ziet uw betalingsverleden in, alle kredieten en betalingsachterstanden worden op een rij gezet en u ziet of u ingeschreven staat bij andere registers van het BKR, waar gecontroleerd wordt op fraude, witwassen en meer. 

 

Auteur: Chris Hilgersom

Allround Kredietspecialist / Directeur

Specialisme: online marketing, compliance





085 - 760 89 89

Heeft u nog vragen?

De meeste antwoorden op uw vragen kunt u vinden op onze veelgestelde vragen pagina. Wilt u graag uw mogelijkheden met één van onze specialisten doornemen? Neem dan per e-mail of telefoon contact met ons op. Ons team staat online 7 dagen per week klaar om uw vragen te beantwoorden.


  085 - 760 89 89  info@nederlandskrediet.nl

Team NKC

De gegevens in de overzichten op onze website zijn een indicatie. Wij gaan hierbij uit van het laagste rentetarief. Het uiteindelijke tarief is afhankelijk van je persoonlijke situatie. De totale kosten van de lening zijn afhankelijk van de rente, het leenbedrag, looptijd en de maandtermijn. Het jaarlijks kostenpercentage geeft de werkelijke kostprijs (rente) weer van het product. De minimale looptijd van een Persoonlijke Lening bedraagt 12 maanden, de maximale looptijd bedraagt 120 maanden. De minimale rente bedraagt 6,4%, de maximale wettelijke rente bedraagt 14%.

vb. De totale prijs van een Persoonlijke lening van € 25.000 bedraagt € 33.638 op basis van een looptijd van 120 maanden met een maandtermijn van € 280,32 en een rentetarief van 6,4%.