Blog

07-09-2022

Lenen of spaargeld gebruiken

Een nieuwe auto, een vakantiechalet, het maken van een mooie reis of een verbouwing: als het nodig is of het uw levensgeluk verhoogt, is het de moeite waard om de portemonnee te trekken. Dit zijn echter wel leendoelen met een prijskaartje. Als u een goedgevulde spaarpot heeft, financiert u dit gemakkelijk zelf. Goed idee, want zo kost het u niets extra’s. Heeft u net genoeg geld om uw wens te financieren, dan is het verstandig te bedenken of u na het uitgeven van het spaargeld voldoende buffer heeft als er onverwachte kostenposten om de hoek komen kijken. Blijft er bijvoorbeeld geld over om een nieuwe wasmachine aan te schaffen als deze stuk gaat of als een rekening hoger uitpakt dan verwacht? 

Is dit niet het geval, kijk dan eens naar een financiering. Een persoonlijke lening is geschikt voor uiteenlopende leendoelen, en in bijna alle gevallen een stuk voordeliger dan kopen op afbetaling of leasecontracten. De aantrekkelijke rente en vaste voorwaarden maken de persoonlijke lening een betrouwbare en voordelige lening. De rente, maandlast en looptijd staan vast. 

Belastingvoordelen van een lening

Een lening kan – afhankelijk van de financiële situatie – in de volgende gevallen belastingvoordeel opleveren:

  • Onder voorwaarden wordt een persoonlijke lening meegenomen in box 3. U betaalt tot een bepaald bedrag geen belasting over uw vermogen. Met een lening is het in sommige situaties mogelijk uw vermogen te verlagen. Er is een grens tot welk bedrag u mag aftrekken. 

  • Als u de lening gebruikt voor het aankopen of verbeteren van uw koopwoning, dan telt de persoonlijke lening mee in box 1. De rente van de lening is fiscaal aftrekbaar onder voorwaarden. 

Rentekosten zijn soms aftrekbaar

De Belastingdienst heeft regels omtrent het aftrekken van de rentekosten van een lening. 

Verbouwing: spaargeld of geld lenen?

U ontvangt momenteel weinig rente over uw spaargeld, dus is het gebruiken van het spaargeld voor een verbouwing geen gek idee. Bij onvoldoende eigen vermogen biedt een verbouwingslening uitkomst. En dat brengt fiscaal voordeel met zich mee. Als u uw persoonlijke lening gebruikt voor zaken die onlosmakelijk met de woning verbonden zijn, mag u de rentekosten onder voorwaarden aftrekken van de belasting. De kosten voor de aankoop of verbouwing zelf, die u financiert met de lening, zijn niet aftrekbaar. Als u de rente voor verbouwing wilt aftrekken, dient u de bonnetjes goed te bewaren. Het is een eis dat u aantoont dat het geld is gebruikt voor de eigen woning.

Auto financieren: spaargeld of geld lenen?

Financieel gezien is het verstandig om spaargeld te gebruiken voor de aankoop van een auto: geen betalingsverplichting en geen schuld. Een auto is voor velen echter een onmisbaar vervoersmiddel. We zien veel leennemers die een financiering afsluiten om een auto te financieren. Leasecontracten zijn soms namelijk niet zo voordelig en aantrekkelijk als ze lijken. Met een persoonlijke lening weet u exact waar u aan toe bent als u besluit te kiezen voor geld lenen.

Bereken uw lening

Bent u benieuwd of het in uw situatie verstandig is om spaargeld in te zetten of om een lening af te sluiten? Wij denken graag met u mee. Het Nederlands Krediet Collectief werkt volgens de leennorm en vindt het belangrijk dat geld lenen verantwoord gebeurt. Een lening heeft tenslotte consequenties voor uw besteedbaar inkomen. 

Gebruik de rekentool om een inschatting te krijgen van uw maximale lening of vraag vrijblijvend een op maat gemaakte offerte aan. U zit nog nergens aan vast, wij zoeken uit of en hoe u zo verantwoord en voordelig mogelijk kunt lenen.

Auteur: Chris Hilgersom

Allround Kredietspecialist / Directeur

Specialisme: online marketing, compliance

085 - 760 89 89

Heeft u nog vragen?

De meeste antwoorden op uw vragen kunt u vinden op onze veelgestelde vragen pagina. Wilt u graag uw mogelijkheden met één van onze specialisten doornemen? Neem dan per e-mail of telefoon contact met ons op. Ons team staat online 7 dagen per week klaar om uw vragen te beantwoorden.


  085 - 760 89 89  info@nederlandskrediet.nl

Team NKC

De gegevens in de overzichten op onze website zijn een indicatie. Wij gaan hierbij uit van het laagste rentetarief. Het uiteindelijke tarief is afhankelijk van je persoonlijke situatie. De totale kosten van de lening zijn afhankelijk van de rente, het leenbedrag, looptijd en de maandtermijn. Het jaarlijks kostenpercentage geeft de werkelijke kostprijs (rente) weer van het product. De minimale looptijd van een Persoonlijke Lening bedraagt 12 maanden, de maximale looptijd bedraagt 120 maanden. De minimale rente bedraagt 6,5%, de maximale wettelijke rente bedraagt 14%.

vb. De totale prijs van een Persoonlijke lening van € 25.000 bedraagt € 33.781 op basis van een looptijd van 120 maanden met een maandtermijn van € 281,51 en een rentetarief van 6,5%.