Blog

14-02-2022

Stijgende hypotheekrente februari 2022

Een steeds maar dalende hypotheekrente, sinds deze maand is het verleden tijd. De verwachting is dat de inflatie in 2022, en ook volgend jaar hoog blijft. Deze informatie gaf DNB-president Klaas Knot op de landelijke televisie. Zoals Knot uitlegt zal door de voorgenomen beëindiging van het opkoopprogramma van staats- en bedrijfsleningen een rechtstreeks effect hebben op de hypotheekrente. Geld lenen voor je huis wordt hiermee weer duurder de komende maanden.

Facts:

  • De hypotheekrentes zijn vanaf januari over alle rentevaste periodes gestegen. We zien dat verschillende aanbieders voorzichtig de stapjes zetten tot structurele verhoging.
  • Er steeds meer consumenten kiezen voor een lening (voor verbouwing) naast de hypotheek, wat veelal voordeliger is.
  • Begin februari zijn de rentes op de kapitaalmarkt opgelopen, dat effect zal zich ook vertalen naar een stijging van de hypotheekrentes.
  • Senioren kiezen liever voor een lage consumptieve rente (persoonlijke lening) dan een hypothecaire verhoging

Oversluiten hypotheek of bestaande lening

Wil je nog profiteren van de huidige marktrente? Inventariseer dan goed of het verstandig is je hypotheek over te sluiten. Het verhogen van een bestaande hypotheek brengt met een stijgende rente op een langere termijn risico’s met zich mee. Wil je je huis niet onnodig en voor een langere periode belastten met een extra financiering dan zijn er andere opties. Ben je toch op zoek naar een extra stuk financiële ruimte wat zonder extra afsluitkosten te realiseren is? Dat kan prima naast de hypotheek middels een persoonlijke lening voor huiseigenaren. Extra geld middels de persoonlijke lening  kun je bijvoorbeeld gebruiken om je woning te verduurzamen en dat is dan weer gunstig voor je energierekening. Daarnaast geniet je ook nog eens van fiscaal voordeel als je de persoonlijke lening gebruikt voor woningverbetering. Maar ook de auto vervangen of toch die droom camper aanschaffen het is allemaal mogelijk. Een belangrijke factor is met de drukte van de hypotheek markt dat je met een persoonlijke lening binnen 48 uur over je geld beschikt, waar een hypotheek wel weken kan duren met alle onzekerheid voorlief.

Marktrente consumptief krediet historisch laag bij NKC

De laatste jaren zijn de persoonlijke lening rentes steeds omlaag gegaan. Volgens Nederlands Krediet Collectief met een v.a. rente van 6,6% zelfs historisch laag. Het omslagpunt is dus gekomen en dat heeft vooral te maken met een dalende marktrente. Hierdoor moeten banken en geldverstrekkers zelf ook een lagere rente betalen op het geld dat ze lenen, en die lagere rentekosten worden dus ook doorgerekend aan de consument. Een groot voordeel is wel dat de concurrentie van Nederlands Krediet Collectief ten opzichte van de reguliere banken en geldvertrekkers word vergroot. Een lening afsluiten doet u dus altijd met een laagste rente garantie, altijd goedkoper dan uw huisbank.

 

Auteur: Chris Hilgersom

Allround Kredietspecialist / Directeur

Specialisme: online marketing, compliance

085 - 760 89 89

Heeft u nog vragen?

De meeste antwoorden op uw vragen kunt u vinden op onze veelgestelde vragen pagina. Wilt u graag uw mogelijkheden met één van onze specialisten doornemen? Neem dan per e-mail of telefoon contact met ons op. Ons team staat online 7 dagen per week klaar om uw vragen te beantwoorden.


  085 - 760 89 89  info@nederlandskrediet.nl

Team NKC

De gegevens in de overzichten op onze website zijn een indicatie. Wij gaan hierbij uit van het laagste rentetarief. Het uiteindelijke tarief is afhankelijk van je persoonlijke situatie. De totale kosten van de lening zijn afhankelijk van de rente, het leenbedrag, looptijd en de maandtermijn. Het jaarlijks kostenpercentage geeft de werkelijke kostprijs (rente) weer van het product. De minimale looptijd van een Persoonlijke Lening bedraagt 12 maanden, de maximale looptijd bedraagt 120 maanden. De minimale rente bedraagt 6,6%, de maximale wettelijke rente bedraagt 14%.

vb. De totale prijs van een Persoonlijke lening van € 2.500 bedraagt € 3.392 op basis van een looptijd van 120 maanden met een maandtermijn van € 28,27 en een rentetarief van 6,6%.