Blog

24-02-2021

Lenen of leasen om een auto te financieren?

Met een nieuwe auto is iedere rit een uitje. U lijkt over het asfalt te zweven en u doet niets liever dan toeren op zondagmiddag. Toch is de aanschaf van een nieuwe bolide niet zomaar iets.

Het vraagt om geld op de bank of om het inzetten van hulpmiddelen om een auto te kunnen financieren. Indien er niet voldoende saldo op de bankrekening staat, kan er gekozen worden voor het leasen van een auto of het lenen van geld bij een kredietverstrekker.

Wij zetten de verschillen tussen leasen en lenen op een rij.

Een auto (private) leasen

In een blikvanger van een auto rijden, is mogelijk door een auto private te leasen.

We hebben het hier dus over een leasecontract voor particulieren. Onder leasen wordt eigenlijk het ‘lenen’ van een auto tegen een maandelijks bedrag verstaan. En als u iets van een leasemaatschappij leent, moet u het ook weer teruggeven na een tijd. Een leaseauto blijft dus de gehele periode eigendom van de leasemaatschappij. 

Voordelen auto leasen

 • Private lease is een mooie oplossing voor mensen met een vast inkomen zonder spaargeld.
 • U weet precies wat u maandelijks kwijt bent aan de auto. Het maandbedrag staat vast.
 • Geen zorgen omtrent verdere autokosten behalve benzine. Onderhoudskosten, verzekering et cetera zijn verwerkt in het maandbedrag.
 • In enkele gevallen is leasen zelfs goedkoper dan een auto kopen met eigen geld. Dit geldt enkel voor mensen met weinig schadevrije jaren.

Nadelen auto leasen

 • U gaat een overeenkomst aan met een leasemaatschappij, waar u niet in alle gevallen zonder consequenties vanaf komt. Zo is tussentijds opzeggen vaak duur.
 • Wilt u een hypotheek afsluiten, houd dan rekening dat private lease van invloed is op het de hoogte van uw maximale hypotheek berekening.
 • De auto is gedurende de hele leaseperiode niet van u. 
 • Een auto leasen heeft invloed op andere aankopen die u wellicht in de toekomst wilt doen. Zoals het kopen van een woning, waar u een hypotheek voor nodig hebt. 
 • Verzekeringsmaatschappijen nemen de schadevrije jaren met een leaseauto niet altijd mee in de berekening. Dit betekent dat u autoverzekering hoger wordt. 
 • Rijd u weinig kilometers? Dan is een leasecontract niet de beste optie. 
 • Rijd u meer kilometers dan afgesproken? Dan betaalt u voor die extra kilometers. U kunt dus niet vrijblijvend rond blijven rijden.

Naast private lease is er ook financial lease. Dit is een zakelijke manier van leasen, waarmee de auto aan het einde van de leaseperiode wél uw eigendom wordt. U koopt de auto, en zodra u alle termijnen hebt betaald, is de auto van u.

Geld lenen om een auto te financieren

Een lening afsluiten om een auto te bekostigen, is een interessantere optie, wanneer er niet voldoende spaargeld is.

Dit doet men vaak met een persoonlijke lening, aangezien deze vorm van lenen vele pluspunten kent, zoals een vast bedrag per maand, tegen een vaste looptijd en vaste rente. 

Voordelen geld lenen voor een auto

 • Een auto financieren met geleend geld zorgt ervoor dat de auto uw eigendom wordt. 
 • U heeft volledige vrijheid en mag zoveel kilometers rijden als u zelf wilt.
 • Verkoop u de auto later weer? Dan is de restwaarde voor u.
 • U bouwt schadevrije jaren op, wat gunstig is voor de kosten omtrent de autoverzekering.
 • Bij meer schadevrije jaren is lenen in de meeste gevallen goedkoper dan leasen.

Nadelen geld lenen voor een auto

 • Kosten omtrent de auto zijn voor eigen rekening.
 • U betaalt rente over het bedrag dat u leent van een geldverstrekker.
 • Een autolening kan invloed hebben op de hoogte van een hypotheek.

Lenen bij Nederlands Krediet Collectief meest voordelig

Als we de voor-en nadelen van leasen en lenen tegen elkaar afwegen, komt lenen naar voren als de meest aantrekkelijke optie voor het financieren van een auto.

Dit heeft onder andere te maken met het feit dat bij lenen de auto uw eigendom wordt en u volledige vrijheid hebt om de auto te gebruiken zoals u dat wilt. 

Belangrijker nog is dat geld lenen bij ons altijd voordeliger is. Wij hanteren een laagste rentegarantie waardoor u altijd voordelig uit bent dan andere kredietverstrekkers.

Zo komt het aanschaffen van die geweldige, nieuwe auto steeds dichterbij! Wilt u uw volgende auto financieren met een lening vraag dan een vrijblijvende offerte aan.

 

Auteur: Chris Hilgersom

Allround Kredietspecialist / Directeur

Specialisme: online marketing, compliance

085 - 760 89 89

Heeft u nog vragen?

De meeste antwoorden op uw vragen kunt u vinden op onze veelgestelde vragen pagina. Wilt u graag uw mogelijkheden met één van onze specialisten doornemen? Neem dan per e-mail of telefoon contact met ons op. Ons team staat online 7 dagen per week klaar om uw vragen te beantwoorden.


  085 - 760 89 89  info@nederlandskrediet.nl

Team NKC

De gegevens in de overzichten op onze website zijn een indicatie. Wij gaan hierbij uit van het laagste rentetarief. Het uiteindelijke tarief is afhankelijk van je persoonlijke situatie. De totale kosten van de lening zijn afhankelijk van de rente, het leenbedrag, looptijd en de maandtermijn. Het jaarlijks kostenpercentage geeft de werkelijke kostprijs (rente) weer van het product. De minimale looptijd van een Persoonlijke Lening bedraagt 12 maanden, de maximale looptijd bedraagt 120 maanden. De minimale rente bedraagt 6,6%, de maximale wettelijke rente bedraagt 14%.

vb. De totale prijs van een Persoonlijke lening van € 2.500 bedraagt € 3.392 op basis van een looptijd van 120 maanden met een maandtermijn van € 28,27 en een rentetarief van 6,6%.