Goedenavond, start met berekenen en ontvang direct het beste aanbod!

Gratis offerte

Gratis offerte

binnen 24 uur

Zorgeloos lenen

Zorgeloos lenen

dankzij onze kredietbeschermers

Laagste rente

Laagste rente

vaste rente al vanaf 6,6%

Klantwaardering

Klantwaardering

een 4.9 uit 5 op Trustpilot.nl

Kan ik geld lenen met een uitkering?

Wanneer u maandelijks geld krijgt van de overheid in de vorm van een uitkering gelden er andere regels voor het aanvragen van een lening. Zit u in deze situatie, en krijgt u per maand een relatief laag inkomen, dan hoopt u dit misschien op te rekken met geld lenen. Soms kan het, maar meestal is geld lenen met een uitkering minder verantwoord, en daardoor niet mogelijk. Maar er zijn uitzonderingen. 

Banken kijken naar financiële stand van zaken

Bij het beoordelen van een leenaanvraag kijken geldverstrekkers naar de gezondheid van iemands financiële situatie. Dit staat los van of iemand wel of geen uitkering heeft. Banken gaan akkoord als klanten een stabiel inkomen hebben, waarmee ze de maandlast van de desbetreffende financiering kunnen betalen. Banken toetsen dus als het ware hoe groot de kans is dat een leennemer het geleende bedrag in de afgesproken termijn terug kan betalen. 

Heeft u een uitkering en geen inkomen, dan heeft u dit bedrag vaak nodig om rond te komen en is er weinig tot geen ruimte voor een extra betalingsverplichting. Uiteindelijk beschermt de bank niet alleen zichzelf, maar ook u. 

Soort uitkering is bepalend

Als de uitkering een vast inkomen levert voor een langere periode is een lening soms toch mogelijk. Bijvoorbeeld als u een ziektewetuitkering heeft en u bewezen langdurig of chronisch ziek bent verklaard. Ook met een Wajong- of AOW-uitkering zijn er mogelijkheden. Of dit in uw geval ook geldt, is afhankelijk van uw persoonlijke, financiële situatie. Uiteindelijk blijft een lening goedkeuren maatwerk. 

Bijvoorbeeld een persoonlijke lening afsluiten met een WW-uitkering of bijstandsuitkering is ingewikkelder. Dit komt doordat een WW-uitkering van korte duur is en de bank geen zicht heeft op het inkomen dat na het traject binnenkomt. Een bijstandsuitkering is bedoeld voor mensen die onvoldoende inkomen hebben om te voorzien in hun basisbehoeften. Een bijstandsuitkering is te laag om te kunnen lenen. 

Veelgestelde vragen over geld lenen met een uitkering

Hoeveel geld kan ik lenen met een uitkering?
Als u een uitkering heeft, is het allereerst de vraag of u voldoende inkomen heeft om de lasten van een lening te kunnen betalen. Als dit zo is, wordt er gekeken naar de gezondheid van uw financiën. Aan de hand daarvan berekent de bank het maximale leenbedrag

Kan ik geld lenen met een bijstandsuitkering?
Een bijstandsuitkering gaat hand in hand met het minimumloon. Dit betekent dat u met dit type uitkering een te laag bedrag ontvangt om ernaast te kunnen lenen. 

Kan ik geld lenen als ik leef van AOW?
Dat ligt eraan hoe uw oude dag er financieel uitziet. Als u AOW ontvangt en u bijvoorbeeld aanvullend pensioen heeft, kan het zomaar zo zijn dat u prima een lening kunt afsluiten. Met een AOW-uitkering bent u namelijk voor een lange periode verzekerd van een bepaald inkomen.

Ik ben werkloos. Kan ik geld lenen?
Geldverstrekkers zijn voorzichtig met leningen verstrekken aan mensen zonder baan. Ook als u een WW-uitkering heeft is dit vaak niet voldoende. Het is in die situatie bijna altijd onverantwoordelijk om geld te lenen omdat een stabiel inkomen mist. 

Naast mijn uitkering heb ik extra inkomen. Hoe zit het dan?
Er zijn situaties waarin u én een uitkering ontvangt én u inkomsten heeft uit andere zaken. Als dit het geval is, wordt dit meegenomen in de berekening van de geldverstrekker. Ook het inkomen van een partner kan uitkomst bieden. De regel is: er moet voldoende financiële ruimte zijn om, naast de lasten die u al heeft, ook de maandlast van de lening te kunnen betalen. 

Actuele rente

Rentestand per zondag 21 april

Heeft u nog vragen?

De meeste antwoorden op uw vragen kunt u vinden op onze veelgestelde vragen pagina. Wilt u graag uw mogelijkheden met één van onze specialisten doornemen? Neem dan per e-mail of telefoon contact met ons op. Ons team staat online 7 dagen per week klaar om uw vragen te beantwoorden.


  085 - 760 89 89  info@nederlandskrediet.nl

Team NKC

De gegevens in de overzichten op onze website zijn een indicatie. Wij gaan hierbij uit van het laagste rentetarief. Het uiteindelijke tarief is afhankelijk van je persoonlijke situatie. De totale kosten van de lening zijn afhankelijk van de rente, het leenbedrag, looptijd en de maandtermijn. Het jaarlijks kostenpercentage geeft de werkelijke kostprijs (rente) weer van het product. De minimale looptijd van een Persoonlijke Lening bedraagt 12 maanden, de maximale looptijd bedraagt 120 maanden. De minimale rente bedraagt 6,6%, de maximale wettelijke rente bedraagt 14%.

vb. De totale prijs van een Persoonlijke lening van € 2.500 bedraagt € 3.392 op basis van een looptijd van 120 maanden met een maandtermijn van € 28,27 en een rentetarief van 6,6%.