Goedenavond, start met berekenen en ontvang direct het beste aanbod!

Gratis offerte

Gratis offerte

binnen 24 uur

Zorgeloos lenen

Zorgeloos lenen

dankzij onze kredietbeschermers

Laagste rente

Laagste rente

vaste rente al vanaf 6,5%

Klantwaardering

Klantwaardering

een 4.9 uit 5 op Trustpilot.nl

Wat kost een lening?

Soms is een financieel steuntje in de rug broodnodig. Soms is het gewoonweg fijn meer financiële ruimte te hebben. Met een lening komt extra budget vrij om uw leendoel te kunnen financieren. Maar wat kost geld lenen? En hoe zit het met de maandlasten?

Maandlasten lening

De maandlasten van een lening verschillen in elke situatie. Het leenbedrag, de looptijd, leenvorm, de rente, evenals uw financiële situatie, spelen mee in het berekenen van de totale maandlast. Belangrijk hierin is dat de maandlast van de lening binnen uw financiën past. 

Maandlasten lening: persoonlijke lening
In het geval van de persoonlijke lening bestaat de maandlast uit een deel rente en aflossing. Naast de marktrente, die u periodiek betaalt over het geleende bedrag, lost u ook af. In de maandlast wordt een maandbedrag voor aflossen lening gereserveerd. Een goede zaak, want zodra de looptijd eindigt, heeft u daardoor geen leenschuld meer over. Bij dit type lening wordt eerst berekend hoeveel rente en aflossing er over de totale leenperiode betaalt moet worden, om dit vervolgens door het aantal maanden van de looptijd te delen. Het maandelijkse bedrag dat overblijft, is hetgeen u betaalt aan de financiering.

Maandlasten lening: doorlopend krediet
Kiest u voor een doorlopend krediet dan staan de maandlasten niet vast. Dit betekent dat het rentepercentage fluctueert en dus gedurende de looptijd anders uit kan pakken. U betaalt wel alleen rente over het bedrag dat u daadwerkelijk opneemt. 

Relatie maandlast en looptijd

Als u een lange looptijd bespreekt, wordt de maandlast lager. Het terugbetalen van de lening wordt namelijk uitgestreken over een langere periode. Dat klinkt in eerste instantie aantrekkelijk, het maandbedrag voor aflossen lening verlaagd. Maar dat is niet het enige: u kiest dan ook voor een langere periode waarin u rente betaalt, waardoor de kosten oplopen. Mocht het binnen uw financiën passen, dan is het aan te raden de looptijd zo kort mogelijk te houden. Dat is niet alleen onderaan de streep voordeliger, maar u zit ook minder lang aan een lening vast. 

Wat kost geld lenen

Wat kost geld lenen? Een veelgehoorde vraag, waar niet één antwoord op is. Als u kiest voor een lening is één ding zeker: u gaat een betalingsovereenkomst aan met een geldverstrekker. Dit houdt in dat u geld leent van een bank tegen vooraf besproken voorwaarden. Daartoe behoort rente, die u maandelijks over het geleende bedrag betaalt. Geld lenen kost dus altijd geld, maar als de lening goed is ingericht, is dat geen probleem. 

Rentetarief van invloed op kosten lening
Het rentepercentage is van grote invloed op de uiteindelijke kosten van uw financiering. Per geldverstrekker verschilt het rentepercentage, wat het extra interessant maakt leningen te vergelijken. Het zou jammer zijn als u een lening bij uw huisbank afsluit tegen een hoge rente terwijl dit vele malen goedkoper kan bij een onafhankelijke geldverstrekker als het Nederlands Krediet Collectief. Een laag rentetarief zorgt voor een lagere maandlast. 

Bereken uw maximale lening

Wilt u exact weten hoeveel u maximaal kunt lenen en wat de maandlast is die daarbij hoort? De maandlasten lening berekent u eenvoudig via onze online rekentool. U krijgt dan specifiek antwoord op ‘wat kost een lening?’, toegespitst op uw financiële situatie.

Actuele rente

Rentestand per woensdag 17 april

Heeft u nog vragen?

De meeste antwoorden op uw vragen kunt u vinden op onze veelgestelde vragen pagina. Wilt u graag uw mogelijkheden met één van onze specialisten doornemen? Neem dan per e-mail of telefoon contact met ons op. Ons team staat online 7 dagen per week klaar om uw vragen te beantwoorden.


  085 - 760 89 89  info@nederlandskrediet.nl

Team NKC

De gegevens in de overzichten op onze website zijn een indicatie. Wij gaan hierbij uit van het laagste rentetarief. Het uiteindelijke tarief is afhankelijk van je persoonlijke situatie. De totale kosten van de lening zijn afhankelijk van de rente, het leenbedrag, looptijd en de maandtermijn. Het jaarlijks kostenpercentage geeft de werkelijke kostprijs (rente) weer van het product. De minimale looptijd van een Persoonlijke Lening bedraagt 12 maanden, de maximale looptijd bedraagt 120 maanden. De minimale rente bedraagt 6,5%, de maximale wettelijke rente bedraagt 14%.

vb. De totale prijs van een Persoonlijke lening van € 25.000 bedraagt € 33.781 op basis van een looptijd van 120 maanden met een maandtermijn van € 281,51 en een rentetarief van 6,5%.