Let op bij kopen op afbetaling

Publicatie: 11-08-2014


Het is een bekende reclamekreet: Koop nu, betaal later. Meteen wegrijden in een nieuwe auto of  ’s avonds direct de nieuwe televisie aansluiten. En dat voor de helft van de aankoopprijs. Over de rest van het bedrag hoeft u pas volgend jaar na te denken.

Dat klinkt aantrekkelijk en is bij steeds meer winkels en bedrijven mogelijk. Maar hoe verstandig is zo’n aanbieding en wat zijn uw alternatieven?

Betaling uitstellen of gespreid betalen = lenen

Webwinkels willen het wel eens aanbieden: uitgestelde betaling, oftewel het volledige aankoopbedrag pas later afrekenen. Ook is het vaak mogelijk gespreid te betalen. Maar let op! Kopen op afbetaling of gespreid betalen is eigenlijk een vorm van lenen. Vaak betaalt u dus een rentevergoeding bovenop het te betalen bedrag. De rente kan hierbij oplopen tot de maximaal toegestane rente van 15%.

Lenen via de winkel

Lenen direct via de winkel is steeds vaker mogelijk. Zo kunnen klanten van IKEA gebruikmaken van de IKEA lening. Makkelijk afgesloten bij het kopen van een keuken, maar niet de meest voordelige optie. Op jaarbasis  betaalt u voor een IKEA lening namelijk maar liefst 13%  rente.

Het alternatief: sparen

De leningen en uitgestelde betaalvormen zijn deels lokkertjes om mensen iets te laten kopen dat ze eigenlijk niet kunnen betalen. Is uw aankoop niet direct nodig? Slaap er eerst een nachtje over. Misschien is het verstandiger vooraf te sparen voor u deze grote uitgave doet.

Andere vorm van krediet

Is de aankoop toch noodzakelijk of onvermijdelijk? Controleer altijd goed welke voorwaarden en kosten verbonden zijn aan het krediet dat de winkel u biedt. Bekijk daarnaast of een andere vorm van krediet een optie is, bijvoorbeeld een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Lenen bij een reguliere geldverstrekker is namelijk altijd goedkoper dan via een winkel.

Onze voordelen

  • Scherpste vaste rente vanaf 6,6%
  • U leent met een vaste rente de gehele looptijd
  • U betaalt elke maand een vast bedrag
  • Extra aflossen is altijd boetevrij
  • Direct online geregeld
Offerte aanvragen

Heeft u nog vragen?

De meeste antwoorden op uw vragen kunt u vinden op onze veelgestelde vragen pagina. Wilt u graag uw mogelijkheden met één van onze specialisten doornemen? Neem dan per e-mail of telefoon contact met ons op. Ons team staat online 7 dagen per week klaar om uw vragen te beantwoorden.


  085 - 760 89 89  info@nederlandskrediet.nl

Team NKC

De gegevens in de overzichten op onze website zijn een indicatie. Wij gaan hierbij uit van het laagste rentetarief. Het uiteindelijke tarief is afhankelijk van je persoonlijke situatie. De totale kosten van de lening zijn afhankelijk van de rente, het leenbedrag, looptijd en de maandtermijn. Het jaarlijks kostenpercentage geeft de werkelijke kostprijs (rente) weer van het product. De minimale looptijd van een Persoonlijke Lening bedraagt 12 maanden, de maximale looptijd bedraagt 120 maanden. De minimale rente bedraagt 6,6%, de maximale wettelijke rente bedraagt 14%.

vb. De totale prijs van een Persoonlijke lening van € 2.500 bedraagt € 3.392 op basis van een looptijd van 120 maanden met een maandtermijn van € 28,27 en een rentetarief van 6,6%.