CBS: “Minder schuld, meer aflossen”

Publicatie: 02-07-2014


De schulden van Nederlandse huishoudens zijn in het eerste kwartaal van 2014 verder afgenomen. Nederlanders stonden begin dit jaar 2,4 miljard euro minder in het rood dan in de eerste drie maanden van 2013. Een groot deel van de afname kwam door hypotheekaflossingen: 1,8 miljard euro. Dit blijkt uit recent gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS).

Het afnemen van de hypotheekschuld van huishoudens lijkt een trend: voor de zesde kwartaal op rij was sprake van een daling. Als mogelijke verklaring hiervoor noemt het CBS de lage rente op spaarrekeningen, waardoor mensen aflossen in plaats van sparen. Ook wordt gebruik gemaakt van het belastingvrij schenken ten gunste van het eigen huis. Daarnaast mogen mensen met een na januari 2013 afgesloten hypotheek alleen de hypotheekrente aftrekken als ze daadwerkelijk aflossen.

Veel hypotheken

De hypotheekschuld van Nederlandse huishouden is nog altijd hoog in vergelijking met andere landen in Europa. Dit komt voor een groot deel doordat deze landen geen spaar- en beleggingshypotheken kennen, hypotheekvormen waar Nederlanders in het verleden veelvuldig gebruikt van hebben gemaakt. In plaats van het bedrag af te lossen bouwen mensen met een dergelijke hypotheek juist kapitaal op, bijvoorbeeld binnen een bankspaarrekening.

Overige leningen

Naast de hypotheken daalden de andere schulden van Nederlanders in het eerste kwartaal van 2014 met 0,6 miljard euro. Hierbij gaat het om leenvormen als de Persoonlijke Lening en het Doorlopend Krediet. Omdat in de komende jaren mogelijk veel spaarhypotheken worden afgelost, verwacht het CBS dat de komende tijd de schuld van huishoudens nog verder zal afnemen.

Onze voordelen

  • Scherpste vaste rente vanaf 6,5%
  • U leent met een vaste rente de gehele looptijd
  • U betaalt elke maand een vast bedrag
  • Extra aflossen is altijd boetevrij
  • Direct online geregeld
Offerte aanvragen

Heeft u nog vragen?

De meeste antwoorden op uw vragen kunt u vinden op onze veelgestelde vragen pagina. Wilt u graag uw mogelijkheden met één van onze specialisten doornemen? Neem dan per e-mail of telefoon contact met ons op. Ons team staat online 7 dagen per week klaar om uw vragen te beantwoorden.


  085 - 760 89 89  info@nederlandskrediet.nl

Team NKC

De gegevens in de overzichten op onze website zijn een indicatie. Wij gaan hierbij uit van het laagste rentetarief. Het uiteindelijke tarief is afhankelijk van je persoonlijke situatie. De totale kosten van de lening zijn afhankelijk van de rente, het leenbedrag, looptijd en de maandtermijn. Het jaarlijks kostenpercentage geeft de werkelijke kostprijs (rente) weer van het product. De minimale looptijd van een Persoonlijke Lening bedraagt 12 maanden, de maximale looptijd bedraagt 120 maanden. De minimale rente bedraagt 6,5%, de maximale wettelijke rente bedraagt 14%.

vb. De totale prijs van een Persoonlijke lening van € 25.000 bedraagt € 33.781 op basis van een looptijd van 120 maanden met een maandtermijn van € 281,51 en een rentetarief van 6,5%.