Santander ontvangt flinke boete voor uitkeren onverantwoorde leningen

Publicatie: 19-07-2024


De grote Spaanse bank Santander Consumer Finance S.A. (SCF) heeft een flinke boete ontvangen van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De boete werd op 9 juli van dit jaar uitgekeerd en betreft een bedrag van €3,7 miljoen. De reden voor het uitkeren van de boete is wegens het opnieuw verstrekken van onverantwoorde leningen. Dit zijn leningen die klanten van de bank moeilijk kunnen betalen en eigenlijk niet verstrekt dienen te worden. Dit soort kredieten kunnen consumenten in de problemen brengen. 

De boete werd al eens eerder aan SCF uitgedeeld. In 2019 werd de bank op de vingers getikt door de autoriteiten. Vanwege het herhaaldelijk overtreden van de regels krijgt de bank een verhoogd boetebedrag opgelegd. De boete wordt uitgedeeld op basis van een marktbreed onderzoek waarbij de AFM 10 dossiers per aanbieder onder de loep neemt. Bij de Spaanse bank bleek dat in maar liefst  4 van de 10 gevallen er niet voldoende informatie door SCF werd verzameld om een juiste lening aan te kunnen bieden aan hun klanten. In 5 van de 10 gevallen werden er volgens de autoriteit onverantwoorde leningen aangeboden. 

Onverantwoord lenen risico voor consumenten

Het aanbieden van onverantwoorde leningen is ernstig, aldus het AFM. Klanten kunnen namelijk met te hoge leningen komen te zitten waardoor de consumenten weinig geld overhouden om hun vaste kosten te voorzien. Dit kan deze personen in financiële problemen brengen. Daarnaast is het aanbieden van onverantwoorde kredieten ook oneerlijk voor de markt. Deze aanbieders, zoals SCF, kunnen op een onterechte manier meer klanten strikken. De Spaanse bank heeft als reactie op de boete aangegeven hun kredietacceptatie proces te verbeteren. Daarnaast heeft SCF al een aantal van hun klanten die een te hoog krediet hebben verkregen vergoed . 

Verantwoord lenen bij NKC

Om risico’s onder geldnemers te voorkomen is het van belang om te lenen bij een verantwoorde kredietverstrekker. Bij het Nederlands Krediet Collectief zien we verantwoord lenen als een essentiële voorwaarde voor onze klanten. Daarom bieden we bij NKC alleen kredieten aan die aan onze randvoorwaarden voldoen en de consument beschermen. Ontdek de verschillende kredietaanbieders en hun voorwaarden en vergelijk deze eenvoudig middels de vergelijkingstool.

Auteur: Chris Hilgersom

Allround Kredietspecialist / Directeur

Specialisme: online marketing, compliance





085 - 760 89 89

Onze voordelen

  • Scherpste vaste rente vanaf 6,5%
  • U leent met een vaste rente de gehele looptijd
  • U betaalt elke maand een vast bedrag
  • Extra aflossen is altijd boetevrij
  • Direct online geregeld
Offerte aanvragen

Heeft u nog vragen?

De meeste antwoorden op uw vragen kunt u vinden op onze veelgestelde vragen pagina. Wilt u graag uw mogelijkheden met één van onze specialisten doornemen? Neem dan per e-mail of telefoon contact met ons op. Ons team staat online 7 dagen per week klaar om uw vragen te beantwoorden.


  085 - 760 89 89  info@nederlandskrediet.nl

Team NKC

De gegevens in de overzichten op onze website zijn een indicatie. Wij gaan hierbij uit van het laagste rentetarief. Het uiteindelijke tarief is afhankelijk van je persoonlijke situatie. De totale kosten van de lening zijn afhankelijk van de rente, het leenbedrag, looptijd en de maandtermijn. Het jaarlijks kostenpercentage geeft de werkelijke kostprijs (rente) weer van het product. De minimale looptijd van een Persoonlijke Lening bedraagt 12 maanden, de maximale looptijd bedraagt 120 maanden. De minimale rente bedraagt 6,5%, de maximale wettelijke rente bedraagt 14%.

vb. De totale prijs van een Persoonlijke lening van € 25.000 bedraagt € 33.781 op basis van een looptijd van 120 maanden met een maandtermijn van € 281,51 en een rentetarief van 6,5%.