Beperk consumptieve financiering via hypotheek net als leasecontracten

Publicatie: 05-06-2024


De Nederlandse Vereniging van Financieringsadviseurs en -bemiddelaars (NVF) steunt Van Bruggen's standpunt dat mensen, vooral jongeren, te gemakkelijk leasecontracten kunnen afsluiten. Tegelijkertijd roept de NVF op om ook consumptieve financieringen via hypotheken aan banden te leggen.

Gevaar van hypotheken voor consumptieve doeleinden

Volgens Klaas-Jan Dantuma, voorzitter van de NVF, werden er, vooral toen de hypotheekrentes historisch laag waren, massaal hypotheken verstrekt en verhoogd voor consumptieve uitgaven zoals auto's, vakanties, bruiloften, meubels en het consolideren van lopende leningen. Deze zaken horen eigenlijk niet thuis in een hypothecaire lening. Hoewel dit op korte termijn aantrekkelijk kan lijken, spreidt men uitgaven over een te lange looptijd, wat schadelijk kan zijn.

Lange looptijd hypotheken problematisch

Dantuma benadrukt dat hypotheken vaak een looptijd van dertig jaar hebben, terwijl de gefinancierde bestedingen een veel kortere levensduur hebben. Hierdoor worden schulden als het ware 'weggestreken' binnen de hypotheek, wat stapelgedrag bevordert. Op lange termijn is dit schadelijk omdat de totale kosten voor consumptieve uitgaven veel hoger uitvallen dan bij een persoonlijke lening of directe betaling.

Gevolgen van rentestijgingen

Zolang de rente laag blijft en er geen nieuwe financieringsbehoefte ontstaat, lijkt de situatie beheersbaar. Echter, met een looptijd van dertig jaar is de kans groot dat men binnen die periode opnieuw financieringsbehoeften krijgt, zoals voor een nieuwe auto. Als de rente stijgt, zoals de laatste jaren, kan dit stapelgedrag snel problemen veroorzaken voor consumenten.

Korte termijnvisie op schulden

Het opnemen van consumptieve schulden in een hypotheek met een lange looptijd getuigt volgens Dantuma van een kortzichtige visie. Van Bruggen rekent voor dat een leasecontract de hoogte van de maximale hypotheek beïnvloedt, maar een lening kan dit nog meer doen. Een voorbeeld is een lening van 32.000 euro voor een Ford Focus tegen 6,7 procent rente, wat resulteert in een maandlast van 364 euro. Dit bedrag is gebaseerd op een looptijd van 120 maanden, wat bij een normale lening niet toegestaan is. Voor een auto wordt doorgaans een looptijd van maximaal 72 maanden geadviseerd.

Oproep tot bewustwording en regulering

De NVF is het eens met Van Bruggen dat er meer bewustwording moet komen over de impact van leasecontracten op hypotheken. Echter, Dantuma benadrukt dat de branche niet blind moet zijn voor het gemak waarmee consumptieve leningen in hypotheken worden opgenomen. Dit is niet in het belang van de klant en kan op lange termijn problemen veroorzaken.

Ondanks dat de overheid en toezichthouders hiervan op de hoogte zijn, wordt er nog niets aan gedaan. Wettelijk toezicht op private lease is noodzakelijk, maar ook consumptieve financieringen via hypotheken moeten gereguleerd worden om te voorkomen dat deze schulden op lange termijn problemen veroorzaken.

Auteur: Chris Hilgersom

Allround Kredietspecialist / Directeur

Specialisme: online marketing, compliance

085 - 760 89 89

Onze voordelen

  • Scherpste vaste rente vanaf 6,5%
  • U leent met een vaste rente de gehele looptijd
  • U betaalt elke maand een vast bedrag
  • Extra aflossen is altijd boetevrij
  • Direct online geregeld
Offerte aanvragen

Heeft u nog vragen?

De meeste antwoorden op uw vragen kunt u vinden op onze veelgestelde vragen pagina. Wilt u graag uw mogelijkheden met één van onze specialisten doornemen? Neem dan per e-mail of telefoon contact met ons op. Ons team staat online 7 dagen per week klaar om uw vragen te beantwoorden.


  085 - 760 89 89  info@nederlandskrediet.nl

Team NKC

De gegevens in de overzichten op onze website zijn een indicatie. Wij gaan hierbij uit van het laagste rentetarief. Het uiteindelijke tarief is afhankelijk van je persoonlijke situatie. De totale kosten van de lening zijn afhankelijk van de rente, het leenbedrag, looptijd en de maandtermijn. Het jaarlijks kostenpercentage geeft de werkelijke kostprijs (rente) weer van het product. De minimale looptijd van een Persoonlijke Lening bedraagt 12 maanden, de maximale looptijd bedraagt 120 maanden. De minimale rente bedraagt 6,5%, de maximale wettelijke rente bedraagt 14%.

vb. De totale prijs van een Persoonlijke lening van € 25.000 bedraagt € 33.781 op basis van een looptijd van 120 maanden met een maandtermijn van € 281,51 en een rentetarief van 6,5%.