Leningen worden steeds minder populair onder Nederlanders

Publicatie: 06-03-2024


Het is voor de gemiddelde Nederlander steeds minder gebruikelijk om te lenen, zo blijkt uit nieuwe cijfers van het Bureau Krediet Registratie (BKR). De toenemende rentetarieven in 2023 maken lenen steeds duurder en daardoor kiezen steeds meer Nederlanders ervoor om geen lening af te sluiten. Ten opzichte van een jaar geleden is het aantal kredietnemers afgenomen met 200.000. 

Volgens de BKR hebben nu 7,6 miljoen Nederlanders een krediet uitstaan. Een jaar geleden was dit nog 7,8 miljoen en vier jaar geleden een stuk meer met ruim 9 miljoen. Onder deze leningen vallen onder andere een doorlopend krediet of een persoonlijke lening. Geldnemers gebruiken deze leningen om bijvoorbeeld een verbouwing van hun woning te financieren of de aankoop van een nieuwe auto. Een grote reden voor de afname in het aantal kredietnemers ligt voor een groot deel aan de sterkere voorwaarden, zo oordeelt de BKR. 

Hoeveelheid betalingsachterstanden daalt

Terwijl het aantal leningen afneemt zijn ook de betalingsachterstanden aan het dalen. Dit is opvallend, vooral omdat de lening kosten omhoog zijn gegaan in de afgelopen jaren. Op dit moment hebben ongeveer 5,4% van de geldnemers een achterstand. Dat betekent dat op de huidige 7,6 miljoen kredietnemers in Nederland ongeveer 413.000 mensen niet op tijd hun schulden af kunnen betalen. Een betalingsachterstand wordt geregistreerd door het BKR als deze hoger is dan 250 euro en langer dan een maand open staat. 

Hetzelfde geldt voor hypotheken. De betalingsachterstand bij hypotheken is significant gedaald. Vier jaar geleden hadden nog 48.000 huishoudens een achterstand bij hun hypotheek, nu is dat afgenomen tot 27.000. Volgens het bureau zijn er wel kanttekeningen aan de cijfers. Sommige betaalmethodes worden niet verwerkt in de cijfers en worden achterstanden wat betreft de energierekening, huur of verzekering niet meegenomen.  Eerste cijfers van het CBS suggereren dat huishoudens die financiële problemen hebben en niet al hun maandelijkse uitgaven kunnen voldoen, is gestegen met 17% ten opzichte van vorig jaar. 

 

Auteur: Rick Hartsuiker

Allround Kredietspecialist / Directeur

Specialisme: krediet acceptatie, klantbelang

085 - 760 89 89

Onze voordelen

  • Scherpste vaste rente vanaf 6,5%
  • U leent met een vaste rente de gehele looptijd
  • U betaalt elke maand een vast bedrag
  • Extra aflossen is altijd boetevrij
  • Direct online geregeld
Offerte aanvragen

Heeft u nog vragen?

De meeste antwoorden op uw vragen kunt u vinden op onze veelgestelde vragen pagina. Wilt u graag uw mogelijkheden met één van onze specialisten doornemen? Neem dan per e-mail of telefoon contact met ons op. Ons team staat online 7 dagen per week klaar om uw vragen te beantwoorden.


  085 - 760 89 89  info@nederlandskrediet.nl

Team NKC

De gegevens in de overzichten op onze website zijn een indicatie. Wij gaan hierbij uit van het laagste rentetarief. Het uiteindelijke tarief is afhankelijk van je persoonlijke situatie. De totale kosten van de lening zijn afhankelijk van de rente, het leenbedrag, looptijd en de maandtermijn. Het jaarlijks kostenpercentage geeft de werkelijke kostprijs (rente) weer van het product. De minimale looptijd van een Persoonlijke Lening bedraagt 12 maanden, de maximale looptijd bedraagt 120 maanden. De minimale rente bedraagt 6,5%, de maximale wettelijke rente bedraagt 14%.

vb. De totale prijs van een Persoonlijke lening van € 25.000 bedraagt € 33.781 op basis van een looptijd van 120 maanden met een maandtermijn van € 281,51 en een rentetarief van 6,5%.