Koper weer duurder uit in woningmarkt

Publicatie: 28-02-2024


De hypotheekrentes lopen weer op. Geldverstrekkers hebben hun rentes verhoogd door hogere tarieven op de kapitaalmarkt. De verhoging is de eerste sinds eind oktober waarin banken en hypotheekverstrekkers vaker de rente verhogen dan verlagen. De hogere tarieven maken het steeds interessanter voor geldzoekers om alternatieve leen opties te overwegen. 

Sinds 2013 zag de rentemarkt een continue verlaging van de tarieven. Hier kwam echter verandering in in 2022. Toen stegen de rentetarieven historisch gezien erg snel op 4%. Na de snelle toename besloot de Europese Centrale Bank (ECB) eind 2023 de rente gelijk te houden, het resultaat was dat rentes omlaag gingen op de kapitaalmarkt omdat lagere tarieven in de toekomst worden verwacht.

Kapitaalmarkt zorgt voor hogere rentes

Nu zien woningkopers voor het eerst sinds eind oktober toch hogere rentes. Financierders brengen de rente omhoog omdat de tarieven hoger zijn geworden op de kapitaalmarkt, en daar lenen juist veel hypotheekverstrekkers hun geld op. Volgens sommige experts is het gek dat de rente niet nog meer is gestegen, dit wordt gebaseerd op de lage marge die financiers nu hanteren. Deze marge betreft een van de laagste sinds 2008 

Het gebruiken van een persoonlijke lening voor voordelige financiering

Nu de rentes duurder worden, wordt het ook kostbaarder om te lenen. Zeker omdat hypotheken over het algemeen een zeer lange looptijd hebben, de meeste leningen hanteren een 30 jaar termijn, kunnen de kosten over de gehele periode hoog oplopen. In dat geval is financiering met een persoonlijke lening erg aantrekkelijk. 

Deze leenvorm is makkelijk af te sluiten, en u geniet van veel duidelijkheid. De looptijd en rente staan gedurende de leenperiode vast. Doordat u zelf een looptijd kunt kiezen en uw leenbedrag kunt bepalen, kunt u over uw gehele lening een stuk goedkoper uitkomen dan bij een hypotheek. 

Persoonlijke lening voor verbouwen of verduurzamen

Een persoonlijke lening is ook populair om te gebruiken voor financiering van een verbouwing of verduurzaming. Omdat deze leenvorm niet gekoppeld is aan strenge eisen, kunt u makkelijker geld lenen. Daarnaast bent u geheel flexibel in hoe u de lening aflost. Ideaal voor als u wilt verduurzamen, bijvoorbeeld met de installatie van nieuwe zonnepanelen. In het geval u te veel leent kunt u makkelijk en snel vroegtijdig aflossen, of u kunt extra lenen in het geval de kosten hoger uitvallen. 

 

Auteur: Chris Hilgersom

Allround Kredietspecialist / Directeur

Specialisme: online marketing, compliance

085 - 760 89 89

Onze voordelen

  • Scherpste vaste rente vanaf 6,6%
  • U leent met een vaste rente de gehele looptijd
  • U betaalt elke maand een vast bedrag
  • Extra aflossen is altijd boetevrij
  • Direct online geregeld
Offerte aanvragen

Heeft u nog vragen?

De meeste antwoorden op uw vragen kunt u vinden op onze veelgestelde vragen pagina. Wilt u graag uw mogelijkheden met één van onze specialisten doornemen? Neem dan per e-mail of telefoon contact met ons op. Ons team staat online 7 dagen per week klaar om uw vragen te beantwoorden.


  085 - 760 89 89  info@nederlandskrediet.nl

Team NKC

De gegevens in de overzichten op onze website zijn een indicatie. Wij gaan hierbij uit van het laagste rentetarief. Het uiteindelijke tarief is afhankelijk van je persoonlijke situatie. De totale kosten van de lening zijn afhankelijk van de rente, het leenbedrag, looptijd en de maandtermijn. Het jaarlijks kostenpercentage geeft de werkelijke kostprijs (rente) weer van het product. De minimale looptijd van een Persoonlijke Lening bedraagt 12 maanden, de maximale looptijd bedraagt 120 maanden. De minimale rente bedraagt 6,6%, de maximale wettelijke rente bedraagt 14%.

vb. De totale prijs van een Persoonlijke lening van € 2.500 bedraagt € 3.392 op basis van een looptijd van 120 maanden met een maandtermijn van € 28,27 en een rentetarief van 6,6%.