Rentes hypotheek dalen tegen verwachting in

Publicatie: 19-01-2024


Tegen de verwachting in daalt de hypotheekrente opnieuw licht voor de elfde opeenvolgende week. Dit is opmerkelijk gezien de toenemende rentetarieven op de financiële markten. De daling wordt toegeschreven aan de concurrentie tussen geldverstrekkers, zoals waargenomen door Van Bruggen Adviesgroep.

Sinds eind oktober is het gemiddelde rentepercentage voor hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) met meer dan 0,7 procentpunt gedaald. Met name de rentevaste periodes van 5 en 10 jaar bevinden zich nu weer onder de 4%. De daling voor 20 en 30 jaar vast bedroeg respectievelijk 0,6 en 0,55%.

Kredietverstrekkers

Oscar Noorlag van Van Bruggen Adviesgroep merkt op: "Geldverstrekkers zijn actief. Voor veel geldverstrekkers betekent het nieuwe jaar een nieuwe doelstelling voor het aantal afgesloten hypotheken en de totale hypotheekomzet die ze dit jaar willen bereiken. Dit jaar moeten ze alles uit de kast halen."

Concurrentie op de markt

Deze trend hangt samen met de krimpende hypotheekmarkt, aangezien er in 2023 aanzienlijk minder hypotheken werden afgesloten dan in 2022. Noorlag benadrukt de concurrentie als drijvende kracht achter de dalende hypotheekrentes, wat in strijd is met de lichte stijging op de financiële markten. Waar het aantal hypotheken achter bleven, waren de aanvragen voor een persoonlijke lening onverminderd populair. Door de verandering op de huizenmarkt kiezen meer mensen ervoor om hun huis te verbouwen en/of te verduurzamen. 

De toekomstige richting van de hypotheekrentes blijft onzeker. Noorlag merkt op: "Het is moeilijk te voorspellen of de rentes zullen blijven dalen, maar wij verwachten dat de daling na deze periode langzamer zal verlopen. Afgelopen week zagen we al dat niet alle geldverstrekkers deelnemen aan de renteverlagingen."

Auteur: Rick Hartsuiker

Allround Kredietspecialist / Directeur

Specialisme: krediet acceptatie, klantbelang

085 - 760 89 89

Onze voordelen

  • Scherpste vaste rente vanaf 6,6%
  • U leent met een vaste rente de gehele looptijd
  • U betaalt elke maand een vast bedrag
  • Extra aflossen is altijd boetevrij
  • Direct online geregeld
Offerte aanvragen

Heeft u nog vragen?

De meeste antwoorden op uw vragen kunt u vinden op onze veelgestelde vragen pagina. Wilt u graag uw mogelijkheden met één van onze specialisten doornemen? Neem dan per e-mail of telefoon contact met ons op. Ons team staat online 7 dagen per week klaar om uw vragen te beantwoorden.


  085 - 760 89 89  info@nederlandskrediet.nl

Team NKC

De gegevens in de overzichten op onze website zijn een indicatie. Wij gaan hierbij uit van het laagste rentetarief. Het uiteindelijke tarief is afhankelijk van je persoonlijke situatie. De totale kosten van de lening zijn afhankelijk van de rente, het leenbedrag, looptijd en de maandtermijn. Het jaarlijks kostenpercentage geeft de werkelijke kostprijs (rente) weer van het product. De minimale looptijd van een Persoonlijke Lening bedraagt 12 maanden, de maximale looptijd bedraagt 120 maanden. De minimale rente bedraagt 6,6%, de maximale wettelijke rente bedraagt 14%.

vb. De totale prijs van een Persoonlijke lening van € 2.500 bedraagt € 3.392 op basis van een looptijd van 120 maanden met een maandtermijn van € 28,27 en een rentetarief van 6,6%.