Jouw hypotheek blijft duurder worden door inflatie

Publicatie: 17-10-2023


De rentes die banken en andere kredietverstrekkers hanteren is de afgelopen dagen weer gestegen. Een belangrijke oorzaak hiervan is de aanhoudende inflatie die sinds oktober 2022 flink is gaan oplopen. Wat betekent het hoger worden van rente voor jou en wat is de impact van duurdere hypotheken op de huizenmarkt of voor jou als huiseigenaar?

De rente die je kunt verwachten bij je lening varieert afhankelijk van hoe lang je je rente wilt vastzetten. Op dit moment is het rentetarief voor een lening die 20 jaar rentevast staat gemiddeld 4,76 procent, inclusief NHG garantie. Dit betekent dat de rente in een maand tijd met 0,3 procent omhoog is gegaan.Hetzelfde geldt voor leningen met een andere vaste renteperiode, waaronder de tien en dertig jaar leningen. Een flinke verhoging, met name als je terugkijkt naar 2022 toen de gemiddelde hypotheekrente nog slechts 1,5% bedroeg. De rentestijging die we in de afgelopen 12 maanden ervaren is een van de snelste in de geschiedenis.

Inflatie drijfveer voor hogere rentetarieven

Het zal je waarschijnlijk niet zijn ontgaan. Inflatie is een groot probleem voor veel consumenten en bedrijven die hun dagelijkse kosten flink hebben zien toenemen. Om de hardnekkige inflatie tegen te gaan proberen centrale banken de rentes hoog te houden. Deze tarieven werken door op de bankensector, wat betekent dat kredietverstrekkers ook hun rentes voor klanten omhoog gooien. De verwachting is dat er minder geleend wordt door de hogere tarieven waardoor consumptie afremt en inflatie in toom blijft. Zolang inflatie niet afneemt kunnen we verwachten dat de centrale banken rentes blijven opvoeren.

Woningprijzen in huizenmarkt beïnvloed door hoge rentes

Door de hogere rentes zijn hypotheken steeds duurder geworden. Het gevolg is dat minder huizenkopers actief zijn op de markt, dit zien we terug in de prijzen. Sinds afgelopen augustus zakte de huizenprijzen. Opvallend genoeg zijn in de afgelopen weken de woningprijzen weer wat duurder geworden.

Goedkoper lenen met een persoonlijke lening

De hogere tarieven kunnen het steeds interessanter maken om een persoonlijke lening te nemen voor de aankoop van je droomhuis of kunnen je helpen bij het aflossen van je hypotheek. Hoewel de rente hoger is, is het voordeel dat je geen eenmalige kosten hoeft te betalen en een stuk kortere looptijd hebt. Daardoor vallen de totale kosten over de gehele lening vaak een stuk lager uit. 

Meer weten over hoe je een persoonlijke lening kunt afsluiten die bij jou past? Vraag hier direct en geheel vrijblijvend een offerte aan!

Auteur: Rick Hartsuiker

Allround Kredietspecialist / Directeur

Specialisme: krediet acceptatie, klantbelang

085 - 760 89 89

Onze voordelen

  • Scherpste vaste rente vanaf 6,6%
  • U leent met een vaste rente de gehele looptijd
  • U betaalt elke maand een vast bedrag
  • Extra aflossen is altijd boetevrij
  • Direct online geregeld
Offerte aanvragen

Heeft u nog vragen?

De meeste antwoorden op uw vragen kunt u vinden op onze veelgestelde vragen pagina. Wilt u graag uw mogelijkheden met één van onze specialisten doornemen? Neem dan per e-mail of telefoon contact met ons op. Ons team staat online 7 dagen per week klaar om uw vragen te beantwoorden.


  085 - 760 89 89  info@nederlandskrediet.nl

Team NKC

De gegevens in de overzichten op onze website zijn een indicatie. Wij gaan hierbij uit van het laagste rentetarief. Het uiteindelijke tarief is afhankelijk van je persoonlijke situatie. De totale kosten van de lening zijn afhankelijk van de rente, het leenbedrag, looptijd en de maandtermijn. Het jaarlijks kostenpercentage geeft de werkelijke kostprijs (rente) weer van het product. De minimale looptijd van een Persoonlijke Lening bedraagt 12 maanden, de maximale looptijd bedraagt 120 maanden. De minimale rente bedraagt 6,6%, de maximale wettelijke rente bedraagt 14%.

vb. De totale prijs van een Persoonlijke lening van € 2.500 bedraagt € 3.392 op basis van een looptijd van 120 maanden met een maandtermijn van € 28,27 en een rentetarief van 6,6%.