Aanbod huizenmarkt krimpt terwijl huizenprijzen blijven stijgen in Q3

Publicatie: 05-10-2023


In het afgelopen kwartaal, lopend van juli tot en met september, zijn de huizenprijzen verder gestegen. Ondanks de toenemende rente in de markt meldt de makelaarsvereniging NVM de verhoogde prijzen. De stijgingen zijn het resultaat van een afname in het aanbod op de huizenmarkt. Daarmee begint het woningtekort in Nederland weer toe te nemen. 

Wordt weer vaker boven de vraagprijs geboden

Kopers beginnen ook weer steeds vaker boven de verkoopprijs van een woning te bieden. In het afgelopen kwartaal werd 45% van de woningen overboden. Vorig kwartaal was dit minder met 39%, terwijl een jaar geleden meer dan de helft van de huizen overboden werd met ruim 65%. De groei in het aantal overbiedingen lijkt te komen door het dalende aanbod in de huizenmarkt. Logischerwijs stijgen de prijzen wanneer het aanbod krimpt, dit is ook terug te zien in de cijfers van NVM. In het afgelopen kwartaal zijn er 9% minder huizen aangeboden dan de maand ervoor en zelfs 18% minder dan vorig jaar. Het resultaat is een gemiddelde woningprijs van €422.000 in het derde kwartaal. 

Nieuwbouw markt wordt populairder

Ook nieuwbouw raakt weer meer in trek. Makelaars verkochten in de periode juli tot en met september ruim 5.400 nieuwbouwwoningen. Een flinke groei ten opzichte van het vorige kwartaal met 14% en vergeleken met dezelfde periode in 2023 betreft het zelfs een groei van 18%. Hoewel de verkoop van nieuwbouw toeneemt, bevinden de nieuwbouwprijzen zich op een historisch laag punt. Een gemiddelde nieuwbouwwoning werd in het derde kwartaal voor een gemiddeld bedrag van €515.000 verkocht, ongeveer 5,6% minder dan een jaar geleden. 

Lenen tegen een lage rente voor de verbouwing van je woning

Ben jij op zoek naar een nieuwe woning of wil je je bestaande woning verduurzamen of verbouwen? Dan kan het erg aantrekkelijk zijn om een voordelige lening af te sluiten die een lage rente biedt. Met een persoonlijke lening kun je gebruikmaken van een vast laag tarief over een vaste looptijd. Hierdoor weet je goed waar je aan toe bent gedurende de leenperiode. Ideaal voor het financieren van zonnepanelen of nieuwe spouwmuurisolatie. Zo druk je direct je energiekosten wat het financieren van de lening vergemakkelijkt. 

Het voordeel van een persoonlijke lening bij het Nederlands Krediet Collectief is dat de rentetarieven een stuk lager zijn dan bij grote banken. Dit komt doordat onze partner kredietverstrekkers volledig digitaal zijn waardoor extra kosten worden vermeden. NKC bemiddeld voor verschillende kredietverstrekkers. Op deze manier krijgt u altijd de laagste rente met de beste voorwaarden. U kunt hier verschillende leningen vergelijken. 

Hulp nodig of benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Vraag hier geheel vrijblijvend een offerte aan.

 

Auteur: Rick Hartsuiker

Allround Kredietspecialist / Directeur

Specialisme: krediet acceptatie, klantbelang

085 - 760 89 89

Onze voordelen

  • Scherpste vaste rente vanaf 6,6%
  • U leent met een vaste rente de gehele looptijd
  • U betaalt elke maand een vast bedrag
  • Extra aflossen is altijd boetevrij
  • Direct online geregeld
Offerte aanvragen

Heeft u nog vragen?

De meeste antwoorden op uw vragen kunt u vinden op onze veelgestelde vragen pagina. Wilt u graag uw mogelijkheden met één van onze specialisten doornemen? Neem dan per e-mail of telefoon contact met ons op. Ons team staat online 7 dagen per week klaar om uw vragen te beantwoorden.


  085 - 760 89 89  info@nederlandskrediet.nl

Team NKC

De gegevens in de overzichten op onze website zijn een indicatie. Wij gaan hierbij uit van het laagste rentetarief. Het uiteindelijke tarief is afhankelijk van je persoonlijke situatie. De totale kosten van de lening zijn afhankelijk van de rente, het leenbedrag, looptijd en de maandtermijn. Het jaarlijks kostenpercentage geeft de werkelijke kostprijs (rente) weer van het product. De minimale looptijd van een Persoonlijke Lening bedraagt 12 maanden, de maximale looptijd bedraagt 120 maanden. De minimale rente bedraagt 6,6%, de maximale wettelijke rente bedraagt 14%.

vb. De totale prijs van een Persoonlijke lening van € 2.500 bedraagt € 3.392 op basis van een looptijd van 120 maanden met een maandtermijn van € 28,27 en een rentetarief van 6,6%.