Hypotheek voor duurzame woning gaat flink omhoog, ontdek ook een voordelig alternatief

Publicatie: 03-10-2023


De woningmarkt gaat flink op de schop. Het wordt straks namelijk mogelijk om een hogere hypotheek te ontvangen wanneer je als koper een energiezuinig huis koopt. Bij de koop van een goed geïsoleerde woning kan het verschil zelfs oplopen tot wel 50.000 euro. De nieuwe regeling gaat volgend jaar in en kan zorgen voor een tweedeling op de markt. 

De nieuwe richtlijnen voor hypotheken in 2024 zijn opgesteld door het demissionair kabinet en liggen nu bij minister Kaag. Het doel van het besluit is om duurzame woningen te stimuleren en zo de energietransitie een steuntje in de rug te geven. Slecht nieuws voor eigenaren die een woning bezitten met een laag energielabel.

Meer lening voor woning met Label A en B

Afhankelijk van het energielabel van de woning die je wilt kopen kan de hypotheek variëren. De bank mag vanaf volgend jaar namelijk bij de berekening van de hypotheeklast lagere energiekosten meenemen in het geval van een energiezuinige woning.Voor slecht geïsoleerde woningen met een energielabel E, F of G wordt de maximale hypotheek alleen gebaseerd op je inkomen en maandlasten. Wanneer je een goed geïsoleerde woning wilt kopen, met label A of B, kun je meer gaan lenen. Uitgaande van een gemiddeld inkomen kun je straks 10.000 euro meer lenen, en dit kan oplopen tot 50.000 euro. 

Duurzame woning in trek

Huizenkopers trekken massaal naar woningen met een hoog energielabel. Uit onderzoek van hypotheekverstrekker ING blijkt dat bijna 90% van de woningzoekers een huis zoekt die minimaal energielabel C hanteert. Een derde van de kopers zoekt zelfs een woning met energielabel A of hoger. Het is daarom niet gek om als huiseigenaar te investeren in het verduurzamen van je woning. Eigenaren die hun huis energiezuiniger maken zien de waarde stijgen met gemiddeld 7%. 

Voordelig je woning verduurzamen

Ben je een woningeigenaar? Dan is het zeer interessant om je huis te verduurzamen en een hoger energielabel te verschaffen. Een manier om dit te doen is een verhoging van je hypotheek aan te vragen bij je bank. Echter, is er een voordelige optie beschikbaar. Een alternatief voor een hogere hypotheek is geld lenen met fiscaal voordeel in de vorm van persoonlijke lening. Het voordeel van deze lening is dat je een vaste lage rente betaalt en een vaste looptijd hanteert. Hierdoor weet je als geldnemer precies waar je aan toe bent. De persoonlijke lening is makkelijk af te sluiten en brengt je in staat om direct energiezuinige maatregelen te financieren. Zo kun je snel je vaste energiekosten reduceren en neemt de waarde van je woning toe en heb je je lening relatief snel terugverdient.

Benieuwd naar hoeveel u kunt lenen voor het verduurzamen van uw huis? Vraag hier geheel vrijblijvend een offerte aan.

 

Auteur: Rick Hartsuiker

Allround Kredietspecialist / Directeur

Specialisme: krediet acceptatie, klantbelang

085 - 760 89 89

Onze voordelen

  • Scherpste vaste rente vanaf 6,6%
  • U leent met een vaste rente de gehele looptijd
  • U betaalt elke maand een vast bedrag
  • Extra aflossen is altijd boetevrij
  • Direct online geregeld
Offerte aanvragen

Heeft u nog vragen?

De meeste antwoorden op uw vragen kunt u vinden op onze veelgestelde vragen pagina. Wilt u graag uw mogelijkheden met één van onze specialisten doornemen? Neem dan per e-mail of telefoon contact met ons op. Ons team staat online 7 dagen per week klaar om uw vragen te beantwoorden.


  085 - 760 89 89  info@nederlandskrediet.nl

Team NKC

De gegevens in de overzichten op onze website zijn een indicatie. Wij gaan hierbij uit van het laagste rentetarief. Het uiteindelijke tarief is afhankelijk van je persoonlijke situatie. De totale kosten van de lening zijn afhankelijk van de rente, het leenbedrag, looptijd en de maandtermijn. Het jaarlijks kostenpercentage geeft de werkelijke kostprijs (rente) weer van het product. De minimale looptijd van een Persoonlijke Lening bedraagt 12 maanden, de maximale looptijd bedraagt 120 maanden. De minimale rente bedraagt 6,6%, de maximale wettelijke rente bedraagt 14%.

vb. De totale prijs van een Persoonlijke lening van € 2.500 bedraagt € 3.392 op basis van een looptijd van 120 maanden met een maandtermijn van € 28,27 en een rentetarief van 6,6%.