Straks kun je duizenden euro's minder lenen, lees hier waarom

Publicatie: 30-08-2023


Vanaf september wordt het maximale bedrag dat je kunt lenen een stuk lager. Dit blijkt uit de berekeningen en aangescherpte regels die worden ingevoerd. Voor een gemiddelde consument betekent dit dat je straks ongeveer €7000 minder kunt lenen. Door inflatie ervaren we hogere kosten in onze dagelijkse consumptie en daar gaan kredietverstrekkers nu ook rekening mee houden. 

De aangescherpte rekenregels zijn bepaald na overleg tussen banken, leenaanbieders, het NIBUD en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en zijn vanaf aanstaande 4 september actief. Veel werknemers hebben in 2023 nog een loonsverhoging ontvangen, waardoor het inkomen toeneemt en je over het algemeen ook meer kunt lenen. Echter, blijkt uit nieuwe berekeningen dat het maximale leenbedrag toch daalt. In het geval je een 3% stijging hebt ontvangen op je netto inkomen dan ervaar je nog steeds een daling van bijna €3000 op je persoonlijke lening onder de nieuwe regels. 

Inflatie zorgt voor lagere lening

Dat de kosten in de supermarkt omhoog gaan door inflatie hebben we allemaal wel gemerkt. Het resultaat is echter dat ook leningen voor consumenten worden beïnvloed. De leennormen die kredietverstrekkers hanteren houden rekening met verschillende factoren om het maximale leenbedrag te bepalen voor een persoon of huishouden. Belangrijke factoren zijn je inkomen maar ook je verwachte kosten. Door rekening te houden met inflatie gaan de geschatte kosten van levensonderhoud met 11% stijgen op 4 september waardoor je een kleiner deel van je inkomen overhoudt dat gebruikt wordt voor het bepalen van je lening. 

Huishoudens met kinderen het meest geraakt

We zien dat huishoudens met kinderen het hardst getroffen worden. Zij kunnen gemiddeld minder dan €8900 op basis van de nieuwe regels. Voor een huishouden zonder kinderen daalt het maximale leenbedrag minder tot gemiddeld €5700. Een belangrijke reden hiervoor is dat de kosten die huishoudens hebben aan hun kinderen significant lijden onder inflatie, er blijft dus minder besteedbaar inkomen over elke maand. 

Wanneer je op dit moment al een lening hebt hebben de nieuwe rekenregels nog geen impact. Je krijgt pas te maken met de aangepaste regels als je een nieuwe lening afsluit op of na 4 september. Dit kan betekenen dat je straks meer van je eigen vermogen moet inleggen om bijvoorbeeld je lening voor nieuwe zonnepanelen te financieren.

Op zoek naar de meest voordelige, passende financiering voor zowel nu- als voor in de toekomst? Vraag gerust advies aan een van onze kredietadviseurs of vraag vrijblijvend een offerte aan en laat uw dromen werkelijkheid worden! 

Auteur: Rick Hartsuiker

Allround Kredietspecialist / Directeur

Specialisme: krediet acceptatie, klantbelang

085 - 760 89 89

Onze voordelen

  • Scherpste vaste rente vanaf 6,5%
  • U leent met een vaste rente de gehele looptijd
  • U betaalt elke maand een vast bedrag
  • Extra aflossen is altijd boetevrij
  • Direct online geregeld
Offerte aanvragen

Heeft u nog vragen?

De meeste antwoorden op uw vragen kunt u vinden op onze veelgestelde vragen pagina. Wilt u graag uw mogelijkheden met één van onze specialisten doornemen? Neem dan per e-mail of telefoon contact met ons op. Ons team staat online 7 dagen per week klaar om uw vragen te beantwoorden.


  085 - 760 89 89  info@nederlandskrediet.nl

Team NKC

De gegevens in de overzichten op onze website zijn een indicatie. Wij gaan hierbij uit van het laagste rentetarief. Het uiteindelijke tarief is afhankelijk van je persoonlijke situatie. De totale kosten van de lening zijn afhankelijk van de rente, het leenbedrag, looptijd en de maandtermijn. Het jaarlijks kostenpercentage geeft de werkelijke kostprijs (rente) weer van het product. De minimale looptijd van een Persoonlijke Lening bedraagt 12 maanden, de maximale looptijd bedraagt 120 maanden. De minimale rente bedraagt 6,5%, de maximale wettelijke rente bedraagt 14%.

vb. De totale prijs van een Persoonlijke lening van € 25.000 bedraagt € 33.781 op basis van een looptijd van 120 maanden met een maandtermijn van € 281,51 en een rentetarief van 6,5%.