Subsidies en leningen: financiële voordelen voor uw leendoel

Publicatie: 16-08-2023


De overheid stelt geld beschikbaar om consumenten te ondersteunen bij het financieren van bepaalde activiteiten. Zo zijn er onder andere subsidies beschikbaar om uw woning te isoleren of een elektrische auto te kopen. Of er financiële voordelen voor uw leendoel zijn? Wij vertellen u meer over subsidies en leningen.

Financiële voordelen van subsidies en leningen

De overheid heeft een lijstje van subsidies – ook wel regelingen genoemd – waarmee ze een gedeelte van de kosten van een bepaalde activiteit op zich nemen. Het kan ook gaan om een andere tegemoetkoming zoals het betalen van minder belasting als u een bepaalde financiële beslissing neemt.  

Subsidies dekken vaak een gedeelte van het bedrag en niet de volledige prijs. Als u zelf voldoende spaargeld heeft, is de subsidie een extraatje. Kunt u niet terugvallen op uw spaarrekening, dan zal u voor het overige bedrag een andere financieringsmethode moeten kiezen. Een lening leent zich hier uitstekend voor. Zo heeft een persoonlijke lening naast financiële voordelen ook voorwaarden die zekerheid garanderen, namelijk:

 • De rente van de persoonlijke lening staat vast. U betaalt maandelijks hetzelfde bedrag aan rente en aflossing aan de geldverstrekker.

 • De looptijd staat eveneens vast. Doordat u direct begint met aflossen, is uw lening aan het einde van de looptijd afgelost.

 • Een financiële meevaller? Besteed dit aan het aflossen van de lening.

 • Het geld staat direct op uw rekening na goedkeuring van de geldverstrekker.

 • Een kredietbeschermer zorgt ervoor dat u beschermd bent bij onverwachte levensgebeurtenissen.

 • Gebruikt u de lening voor het aankopen, onderhouden of verbeteren van uw woning, dan mag u de rentekosten aftrekken van de belasting. 

Subsidies en leningen voor specifieke leendoelen

Subsidies zijn er op verschillende gebieden. Zo kunt u subsidie aanvragen om een studie te volgen naast uw werk, maar ook om elektrisch te gaan rijden of om uw huis duurzaam te maken. Subsidies zijn er in de regel om activiteiten met een prijskaartje aantrekkelijker te maken voor de consument. In het geval van duurzame maatregelen wil de overheid huishoudens stimuleren te verduurzamen. We zien dan ook dat veel regelingen gaan over woningverduurzaming. Enkele voorbeelden van subsidies/tegemoetkomingen voor particulieren:

 • ISDE-subsidie: deze subsidie is onder te verdelen in tegemoetkoming voor isolatiemaatregelen, zonneboilers en warmtepompen.

 • 0% BTW betalen voor de aanschaf en het plaatsen van zonnepanelen.

 • Subsidie om een nieuwe of gebruikte elektrische auto te kopen of leasen.

 • STAP-budget: beschikbaar budget voor consumenten die willen gaan studeren.

Hoe subsidies en leningen aan te vragen

Leningen en subsidies gaan heel goed samen. Subsidie vraagt u aan bij de overheid. Via de website van de Rijksoverheid ontdekt u eenvoudig voor welke regelingen u in aanmerking komt. Stel, u wilt uw woning isoleren met geld van een lening, dan is het verstandig eerst te checken of u recht heeft op subsidie. Dat extra financiële steuntje in de rug hoeft u dan niet te lenen bij een geldverstrekker. Dat is fijn. Wij zeggen altijd: houd het leenbedrag zo laag mogelijk, dan blijft lenen nu en in de toekomst leuk. 

Een verantwoorde en voordelige financiering afsluiten? Vraag vrijblijvend een offerte aan.

Auteur: Rick Hartsuiker

Allround Kredietspecialist / Directeur

Specialisme: krediet acceptatie, klantbelang

085 - 760 89 89

Onze voordelen

 • Scherpste vaste rente vanaf 6,6%
 • U leent met een vaste rente de gehele looptijd
 • U betaalt elke maand een vast bedrag
 • Extra aflossen is altijd boetevrij
 • Direct online geregeld
Offerte aanvragen

Heeft u nog vragen?

De meeste antwoorden op uw vragen kunt u vinden op onze veelgestelde vragen pagina. Wilt u graag uw mogelijkheden met één van onze specialisten doornemen? Neem dan per e-mail of telefoon contact met ons op. Ons team staat online 7 dagen per week klaar om uw vragen te beantwoorden.


  085 - 760 89 89  info@nederlandskrediet.nl

Team NKC

De gegevens in de overzichten op onze website zijn een indicatie. Wij gaan hierbij uit van het laagste rentetarief. Het uiteindelijke tarief is afhankelijk van je persoonlijke situatie. De totale kosten van de lening zijn afhankelijk van de rente, het leenbedrag, looptijd en de maandtermijn. Het jaarlijks kostenpercentage geeft de werkelijke kostprijs (rente) weer van het product. De minimale looptijd van een Persoonlijke Lening bedraagt 12 maanden, de maximale looptijd bedraagt 120 maanden. De minimale rente bedraagt 6,6%, de maximale wettelijke rente bedraagt 14%.

vb. De totale prijs van een Persoonlijke lening van € 2.500 bedraagt € 3.392 op basis van een looptijd van 120 maanden met een maandtermijn van € 28,27 en een rentetarief van 6,6%.