Persoonlijke lening of sparen tijdens stijgende rentes: wat is verstandig?

Publicatie: 13-07-2023


Of het gunstig is dat de rentes omhoog gaan, hangt ervan af of u spaart, leent of belegt. Zo krijgen spaarders meer rente over hun spaargeld, wat veelbelovend is, maar wordt geld lenen juist duurder omdat de leenrentes eveneens stijgen. Wat is verstandig om te doen als de rente stijgt: een persoonlijke lening afsluiten of sparen?

Persoonlijke lening vs. sparen: welke keuze is verstandig?

De Europese Centrale Bank (ECB) is het centrale orgaan dat zorgdraagt voor een stromende economie. Dit doen zij onder andere door rentes te wijzigen wanneer dit nodig is. Sinds juli vorig jaar is dit vanwege de inflatie nodig. Sindsdien heeft de ECB de rentes meerdere keren verhoogd. De eindstreep? Die is nog niet in zicht.

Als we de persoonlijke lening en sparen vergelijken, is bij stijgende rentes sparen het meest aantrekkelijk. Om mensen te stimuleren het geld op de bank te laten staan, verhogen ze de spaarrente. Het lenen van geld wordt daarentegen minder aantrekkelijk, omdat men meer betaalt voor een financiering. 

Toch is een persoonlijke lening in tijden van stijgende rentes zo’n slecht idee nog niet. Heeft u spaargeld? Dan wilt u uw geld misschien juist nu op uw spaarrekening laten staan en een andere financieringsvorm gebruiken om een product of dienst te financieren. Een persoonlijke lening kan dan een goede aanvulling zijn. Zelfs nu de rentes iets hoger zijn dan voorheen. 

Voordelen en nadelen van persoonlijke lening

Een persoonlijke lening kost net als andere leenvormen geld, maar in vergelijking tot die andere vormen is de persoonlijke lening wel het meest betrouwbaar en voordelig. Een goede manier dus om een leendoel te financieren. De voordelen van een persoonlijke lening:

 • Leen tegen een vast, laag rentetarief
 • Met een vaste maandlast
 • Een vaste looptijd
 • Extra boetevrij aflossen is toegestaan
 • Het bedrag staat binnen enkele dagen op uw rekening

In vergelijking met sparen zitten er ook nadelen aan de persoonlijke lening:

 • Over spaargeld betaalt u geen rente, over een persoonlijke lening wel

 • Als u geld leent, gaat u een betalingsverplichting aan en dat brengt risico’s met zich mee

 • Met een persoonlijke lening kunt u niet flexibel lenen, het leenbedrag staat vast

Tips voor sparen tijdens stijgende rentes

Sparen is altijd een goed idee. Voor als uw wasmachine onverwachts stuk gaat, voor een leuk extraatje of als u graag meermaals per jaar op vakantie gaat. Enkele tips om te sparen:

 • Maak een inkomsten- en uitgavenlijstje. Zo ziet u waar uw geld naartoe gaat en of u kunt besparen. Het bedrag dat u bespaart, kunt u opzij zetten.
 • Duik eens uw garage in of bekijk wat u allemaal op zolder heeft liggen. Als u spullen niet meer gebruikt, kunt u deze verkopen. De opbrengst is een goed begin voor in de spaarpot. 
 • Zet alle extraatjes, waaronder vakantiegeld, verjaardag, geld of een bonus, opzij.
 • Kies voor automatisch sparen. Zonder dat u het doorheeft, boekt uw bank automatisch een bepaald bedrag over naar uw spaarrekening.

Tot slot:

Historisch gezien staan de rentes nog steeds erg laag. Een persoonlijke lening komt goed van pas bij een verbouwing, de aanschaf van een nieuwe auto of een verre reis. Vraag hier vrijblijvend een offerte aan om te kijken wat wij voor u kunnen doen! 

Auteur: Rick Hartsuiker

Allround Kredietspecialist / Directeur

Specialisme: krediet acceptatie, klantbelang

085 - 760 89 89

Onze voordelen

 • Scherpste vaste rente vanaf 6,5%
 • U leent met een vaste rente de gehele looptijd
 • U betaalt elke maand een vast bedrag
 • Extra aflossen is altijd boetevrij
 • Direct online geregeld
Offerte aanvragen

Heeft u nog vragen?

De meeste antwoorden op uw vragen kunt u vinden op onze veelgestelde vragen pagina. Wilt u graag uw mogelijkheden met één van onze specialisten doornemen? Neem dan per e-mail of telefoon contact met ons op. Ons team staat online 7 dagen per week klaar om uw vragen te beantwoorden.


  085 - 760 89 89  info@nederlandskrediet.nl

Team NKC

De gegevens in de overzichten op onze website zijn een indicatie. Wij gaan hierbij uit van het laagste rentetarief. Het uiteindelijke tarief is afhankelijk van je persoonlijke situatie. De totale kosten van de lening zijn afhankelijk van de rente, het leenbedrag, looptijd en de maandtermijn. Het jaarlijks kostenpercentage geeft de werkelijke kostprijs (rente) weer van het product. De minimale looptijd van een Persoonlijke Lening bedraagt 12 maanden, de maximale looptijd bedraagt 120 maanden. De minimale rente bedraagt 6,5%, de maximale wettelijke rente bedraagt 14%.

vb. De totale prijs van een Persoonlijke lening van € 25.000 bedraagt € 33.781 op basis van een looptijd van 120 maanden met een maandtermijn van € 281,51 en een rentetarief van 6,5%.