Blijvende stijging hypotheekrente, toch voordelig financieren?

Publicatie: 22-02-2023


De rentetarieven staan onder druk. Met name de hypotheekrentestijging lijkt nog niet voorbij en heeft effect op het aantal hypotheekaanvragen. Deze lopen terug. In januari 2023 waren dit er 25.705. Dat zijn ruim 50% minder hypotheekaanvragen dan het jaar daarvoor, blijkt uit cijfers van Hypotheken Data Netwerk (HDN). De blijvende stijging van de hypotheekrente vraagt huizenbezitters hun kijk op geld lenen te verruimen. 

Minder hypotheeknemers kiezen voor tweede hypotheek of oversluiten

Een hypothecaire lening is niet alleen voor consumenten die een huis willen kopen. Een hypotheek fungeert eveneens als financiering voor een tweede huis, een verbouwing, een vakantiewoning of men kiest voor het oversluiten van de lening, omdat het ergens anders goedkoper kan. Uit cijfers blijkt dat deze aanvragen eveneens fors zijn gedaald, met maar liefst 68%. 

Dat is geen vreemde constatering, aangezien de hoge hypotheekrente een passende (of goedkopere) hypotheek vinden in de weg staat. De inflatie bemoeilijkt dit proces. De Europese Centrale Bank (ECB) reageert op de inflatie met renteverhogingen, die we terugvinden in de hypotheekrente van hypotheekverstrekkers. De verhogingen zijn met name zichtbaar bij leningen met een korte looptijd, maar ook de rentes voor hypotheken met een langere looptijd nemen stapsgewijs toe. 

Persoonlijke lening: rente minder grote invloed

De renteverhogingen van de ECB gelden niet enkel voor de hypotheekrente. Ook de rente voor consumptieve kredieten neemt toe. Er zijn echter enkele verschillen tussen een tweede hypotheek en de persoonlijke lening, waardoor deze laatste leenvorm erg interessant is in de huidige markt.  

Bij het afsluiten van een tweede hypotheek – voor welke leenwens dan ook – sluit u een hypotheek af voor een lange periode. Vaak minstens 10 jaar. Dit betekent dat u gedurende 10 jaar elke maand rente betaalt over het geleende bedrag. Daarnaast is het waarschijnlijk dat de geldverstrekker u in een hogere risicoklasse plaatst, omdat u een hoger bedrag leent of u twee hypotheken heeft. Dit doet uw maandelijkse rente nog verder stijgen. 

Een persoonlijke lening kent meer variaties. Zo is een persoonlijke lening al af te sluiten met een looptijd van minimaal 12 tot maximaal 120 maanden, en zijn verschillende bedragen mogelijk. Zo kan je bijvoorbeeld 100.000 euro lenen maar een kleiner bedrag zoals 5000 euro lenen is ook mogelijk. Hoe korter de looptijd, hoe minder lang u rente betaalt en hoe voordeliger u leent. Ook het boetevrij extra aflossen is een van de pluspunten van de persoonlijke lening.

Tip: Een lening of hypotheek afsluiten: wat is de beste optie in uw situatie?

Voordelig uw leendoel financieren

Benieuwd hoeveel u kunt lenen en tegen welk actueel rentetarief? Bereken het met onze rekentool. U kunt ook hier een offerte aanvragen, wij helpen u graag verder. 

 

Auteur: Rick Hartsuiker

Allround Kredietspecialist / Directeur

Specialisme: krediet acceptatie, klantbelang

085 - 760 89 89

Onze voordelen

  • Scherpste vaste rente vanaf 6,6%
  • U leent met een vaste rente de gehele looptijd
  • U betaalt elke maand een vast bedrag
  • Extra aflossen is altijd boetevrij
  • Direct online geregeld
Offerte aanvragen

Heeft u nog vragen?

De meeste antwoorden op uw vragen kunt u vinden op onze veelgestelde vragen pagina. Wilt u graag uw mogelijkheden met één van onze specialisten doornemen? Neem dan per e-mail of telefoon contact met ons op. Ons team staat online 7 dagen per week klaar om uw vragen te beantwoorden.


  085 - 760 89 89  info@nederlandskrediet.nl

Team NKC

De gegevens in de overzichten op onze website zijn een indicatie. Wij gaan hierbij uit van het laagste rentetarief. Het uiteindelijke tarief is afhankelijk van je persoonlijke situatie. De totale kosten van de lening zijn afhankelijk van de rente, het leenbedrag, looptijd en de maandtermijn. Het jaarlijks kostenpercentage geeft de werkelijke kostprijs (rente) weer van het product. De minimale looptijd van een Persoonlijke Lening bedraagt 12 maanden, de maximale looptijd bedraagt 120 maanden. De minimale rente bedraagt 6,6%, de maximale wettelijke rente bedraagt 14%.

vb. De totale prijs van een Persoonlijke lening van € 2.500 bedraagt € 3.392 op basis van een looptijd van 120 maanden met een maandtermijn van € 28,27 en een rentetarief van 6,6%.