Leenmarkt voor senioren enigszins rooskleurig ondanks stijgende (hypotheek)rentes

Publicatie: 17-10-2022


De Europese Centrale Bank is verantwoordelijk voor een stabiele financiële markt in 19 lidstaten, waaronder Nederland. Helaas betekent dit voor eurolanden ook: wisselende rentes en zaken als inflatie. De marktrente mag dan wel stijgen - waardoor leenrentes en prijzen hoger worden - senioren hoeven daar geen last van te ondervinden.

Stijgende rentes vooral impact op starters

Een duidelijk kenmerk van inflatie zijn de alsmaar stijgende rentes op de woningmarkt. De rente voor een hypotheek gaat op dit moment eerder richting de 5% dan richting de 4%. Een stuk hoger dan een paar jaar geleden. Dit is vooral voor starters op de huizenmarkt een probleem. Senioren kunnen daarentegen vaak overwaarde uit een eerder huis gebruiken voor een nieuwe woning en de oude aantrekkelijke rente meeverhuizen, mits de voorwaarden dat toelaten.

Persoonlijke lening nog altijd voordeliger dan (tweede) hypotheek

Dat de markrente invloed heeft op alle leenrentes, daar is geen ontkomen aan. Wel is het nog steeds voordeliger om een persoonlijke lening af te sluiten dan te kiezen voor een (tweede) hypotheek. Voor bijvoorbeeld een verbouwing – met een persoonlijke verbouwingslening - of een extraatje op latere leeftijd. 

Senioren hebben vaak beperkte mogelijkheden bij een hypotheekverstrekker, gezien hun leeftijd. Een persoonlijke lening kan al afgesloten worden met een looptijd vanaf 12 maanden. En de rente staat lager. Bovendien worden er geen advies- en afsluitkosten gerekend. Met name op latere leeftijd kunnen die kleine verschillen een duidelijk verschil maken voor de gezondheid van uw financiën, nu en straks.

Bent u senior en wilt u geld lenen?

De ene financiële situatie is de ander niet. Juist door wat u reeds heeft opgebouwd, ziet de leenmarkt er voor u nu rooskleuriger uit dan voor starters. En u bent niet enkel afhankelijk van een hypotheek om een woonwens of ander leendoel te financieren. Een seniorenlening biedt eveneens perspectief. Het Nederlands Krediet Collectief adviseert u over de goedkoopste lening in uw situatie met inachtneming van een fijne en financieel gezonde oude dag. 

Auteur: Chris Hilgersom

Allround Kredietspecialist / Directeur

Specialisme: online marketing, compliance

085 - 760 89 89

Onze voordelen

  • Scherpste vaste rente vanaf 6,6%
  • U leent met een vaste rente de gehele looptijd
  • U betaalt elke maand een vast bedrag
  • Extra aflossen is altijd boetevrij
  • Direct online geregeld
Offerte aanvragen

Heeft u nog vragen?

De meeste antwoorden op uw vragen kunt u vinden op onze veelgestelde vragen pagina. Wilt u graag uw mogelijkheden met één van onze specialisten doornemen? Neem dan per e-mail of telefoon contact met ons op. Ons team staat online 7 dagen per week klaar om uw vragen te beantwoorden.


  085 - 760 89 89  info@nederlandskrediet.nl

Team NKC

De gegevens in de overzichten op onze website zijn een indicatie. Wij gaan hierbij uit van het laagste rentetarief. Het uiteindelijke tarief is afhankelijk van je persoonlijke situatie. De totale kosten van de lening zijn afhankelijk van de rente, het leenbedrag, looptijd en de maandtermijn. Het jaarlijks kostenpercentage geeft de werkelijke kostprijs (rente) weer van het product. De minimale looptijd van een Persoonlijke Lening bedraagt 12 maanden, de maximale looptijd bedraagt 120 maanden. De minimale rente bedraagt 6,6%, de maximale wettelijke rente bedraagt 14%.

vb. De totale prijs van een Persoonlijke lening van € 2.500 bedraagt € 3.392 op basis van een looptijd van 120 maanden met een maandtermijn van € 28,27 en een rentetarief van 6,6%.