Minder lenen voor hypotheek: is verbouwen betere optie?

Publicatie: 04-10-2022


De laatste economische ontwikkelingen komen met een flinke prijs. Hypotheekrentes stijgen en het vertrouwen van de consument in de economie was in het afgelopen jaar nog nooit zo laag. Alledaagse dingen zijn duurder, men maakt zich druk om de komende energierekeningen en kunnen hypotheek technisch minder lenen. Nu een hypotheek afsluiten lijkt dus minder raadzaam, maar wat is het alternatief? Een verbouwing?

Onzekere woningmarkt met renteverhoging

De impact van een opeenstapeling van crises – hoge energieprijzen, er is oorlog en een stijgende hypotheekrente – heeft impact op de financiële situatie van duizenden Nederlandse huishoudens. Men wordt voorzichtiger met het aankopen van een huis. Logisch ook, want de hypotheekrente is gestegen naar 4% en in vergelijking met vorig jaar kan er minder geleend worden. Denk aan zo’n €5.000 minder. Een kortere looptijd is eveneens niet meer vanzelfsprekend. En daar lijkt voorlopig geen verandering in te komen.

Verhuizen of verbouwen?

Gedachteloos biedingen uitbrengen en een woning kopen is er dus niet meer bij. Deze tijd vraagt eerder om het maken van weloverwogen beslissingen met inachtneming van risico’s. Een te hoge hypothecaire lening kan ervoor zorgen dat de aangekochte woning in een later stadium onder water komt te staan. Helaas zijn veranderingen op de (woning)markt niet te voorspellen, maar één ding snappen we heel goed: de angst voor een recessie, waardoor de rem gaat op te grote, risicovolle uitgaven zoals een woning.

Dit wetende neemt uiteraard een eventuele verhuiswens niet weg. Een huis moet als een warm thuis aanvoelen en soms voldoet de huidige woning daar niet aan. Als verhuizen nu te groots voelt, kan verbouwen een oplossing bieden. Een verbouwing kunt u zo duur maken als u zelf wilt en u realiseert daarmee uw droomwoning zonder te verhuizen. Het pluspunt is dat uw woonlasten hetzelfde blijven, en u niet wakker hoeft te liggen van een te hoge hypotheek. Lees hier meer over uw keuze om te gaan verbouwen of te verhuizen.

Voordelen verbouwingslening

Een verbouwing is helaas niet gratis. Bij een gebrek aan spaargeld kan een verbouwing gefinancierd worden met een verbouwingslening, een lening speciaal voor huiseigenaren. De voordelen van dit type persoonlijke lening:

 • Huis dient niet als onderpand;
 • Ruimte om de looptijd zo kort mogelijk te houden. Geen onnodig lange looptijd zoals bij een hypotheek meestal wel het geval is;
 • Vermindert onzekerheid door vaste voorwaarden;
 • Woonwensen realiseren binnen uw budget, maar zonder eigen geld in te leggen;
 • Geen advieskosten of kosten voor een notaris/taxateur zoals bij verhuizing;
 • Binnen 24 uur weten hoeveel u kunt lenen.

Een persoonlijke lening van het Nederlands Krediet Collectief is een lening met de laagste rente van Nederland en passende voorwaarden. Het Nederlands Krediet Collectief is onafhankelijk, waardoor u voordeliger leent dan bij een huisbank of hypotheekbemiddelaar.

Geld lenen voor een verbouwing met de zekerheid van vaste voorwaarden? Vraag vrijblijvend een offerte aan en verander uw huidige woning in een droomwoning. 

 

Auteur: Chris Hilgersom

Allround Kredietspecialist / Directeur

Specialisme: online marketing, compliance

085 - 760 89 89

Onze voordelen

 • Scherpste vaste rente vanaf 6,6%
 • U leent met een vaste rente de gehele looptijd
 • U betaalt elke maand een vast bedrag
 • Extra aflossen is altijd boetevrij
 • Direct online geregeld
Offerte aanvragen

Heeft u nog vragen?

De meeste antwoorden op uw vragen kunt u vinden op onze veelgestelde vragen pagina. Wilt u graag uw mogelijkheden met één van onze specialisten doornemen? Neem dan per e-mail of telefoon contact met ons op. Ons team staat online 7 dagen per week klaar om uw vragen te beantwoorden.


  085 - 760 89 89  info@nederlandskrediet.nl

Team NKC

De gegevens in de overzichten op onze website zijn een indicatie. Wij gaan hierbij uit van het laagste rentetarief. Het uiteindelijke tarief is afhankelijk van je persoonlijke situatie. De totale kosten van de lening zijn afhankelijk van de rente, het leenbedrag, looptijd en de maandtermijn. Het jaarlijks kostenpercentage geeft de werkelijke kostprijs (rente) weer van het product. De minimale looptijd van een Persoonlijke Lening bedraagt 12 maanden, de maximale looptijd bedraagt 120 maanden. De minimale rente bedraagt 6,6%, de maximale wettelijke rente bedraagt 14%.

vb. De totale prijs van een Persoonlijke lening van € 2.500 bedraagt € 3.392 op basis van een looptijd van 120 maanden met een maandtermijn van € 28,27 en een rentetarief van 6,6%.