ABN AMRO moet volgens Kifid wel rekening houden met rente-over-rente effect in compensatieregeling

Publicatie: 12-08-2022


De Geschillencommissie van het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) boog het hoofd over het rente-over-rente* effect dat ABN AMRO niet meegenomen heeft in de compensatieregeling die zij uitvoeren. Het verhaal betrof drie kredieten van een consument, omgezet naar aflopende kredieten, waarbij de bank geen rekening heeft gehouden met het effect dat de dubbele rente heeft. Het Kifid oordeelde dat ABN AMRO dit wel degelijk mee moet nemen in de berekening. 

*Het rente-over-rente effect is: de nieuwe rente geldt op het initiële bedrag plus eerder betaalde rente. 

Consument recht op volledig herstel

Het klachteninstituut brengt hierover naar buiten: “De bank moest gedurende de looptijd van het doorlopend krediet de rente laten meebewegen met de relevante marktrente, maar heeft dit niet gedaan en daarvan voordeel genoten ten koste van de consument.” Compensatiebedragen zouden dus in het voordeel van ABN AMRO uitvallen. Waar eerst sprake was van enkel het terugbetalen van de te veel betaalde rente op het doorlopend krediet, moet er nu eveneens gekeken worden of de hoofdsom van het krediet niet lager uitviel door het rente-over-rente effect. Daar moet de bank op anticiperen.

Geldverstrekkers leggen focus op persoonlijke lening

Het blijft voor ABN AMRO niet bij deze ene klacht. Kifid ontving meerdere soortgelijke klachten. Een goede ontwikkeling is dat het doorlopend krediet niet meer af te sluiten is en de focus van geldverstrekkers nu op persoonlijke leningen ligt. Hierdoor beweegt de rente niet meer mee met de marktrente, maar zetten consumenten de rente op het moment van afsluiten vast voor de gehele looptijd. 

Oversluiten: van te dure huisbank lening naar een voordelig alternatief

De focus op persoonlijke leningen mag dan een goede ontwikkeling zijn, er blijven manieren over om financieringen te verbeteren. Oversluiten is er een van. Zo kiezen veel consumenten automatisch voor een lening bij een huisbank als ABN AMRO, Rabobank of ING, terwijl zij relatief hoge rentes rekenen. Directeur en kredietspecialist Chris Hilgersom van NKC zegt er het volgende over: “In de praktijk zien we veel leennemers, die geld lenen bij een huisbank. Gewoon, omdat het voor de hand ligt. Door de hoge rentes is dat niet altijd slim. Gelukkig is daar een oplossing voor: oversluiten. Consumenten die nu een dure lening hebben, met een hoog rentetarief, kunnen gebruik maken van onze kosteloze oversluitservice. Wij zoeken voor de klant uit of ze kunnen besparen op hun dure lening en verhuizen de lening naar een geldverstrekker met een lagere rente en/of betere voorwaarden.”

Te dure lening oversluiten? Vraag vrijblijvend een offerte aan!

 

Auteur: Chris Hilgersom

Allround Kredietspecialist / Directeur

Specialisme: online marketing, compliance

085 - 760 89 89

Onze voordelen

  • Scherpste vaste rente vanaf 6,6%
  • U leent met een vaste rente de gehele looptijd
  • U betaalt elke maand een vast bedrag
  • Extra aflossen is altijd boetevrij
  • Direct online geregeld
Offerte aanvragen

Heeft u nog vragen?

De meeste antwoorden op uw vragen kunt u vinden op onze veelgestelde vragen pagina. Wilt u graag uw mogelijkheden met één van onze specialisten doornemen? Neem dan per e-mail of telefoon contact met ons op. Ons team staat online 7 dagen per week klaar om uw vragen te beantwoorden.


  085 - 760 89 89  info@nederlandskrediet.nl

Team NKC

De gegevens in de overzichten op onze website zijn een indicatie. Wij gaan hierbij uit van het laagste rentetarief. Het uiteindelijke tarief is afhankelijk van je persoonlijke situatie. De totale kosten van de lening zijn afhankelijk van de rente, het leenbedrag, looptijd en de maandtermijn. Het jaarlijks kostenpercentage geeft de werkelijke kostprijs (rente) weer van het product. De minimale looptijd van een Persoonlijke Lening bedraagt 12 maanden, de maximale looptijd bedraagt 120 maanden. De minimale rente bedraagt 6,6%, de maximale wettelijke rente bedraagt 14%.

vb. De totale prijs van een Persoonlijke lening van € 2.500 bedraagt € 3.392 op basis van een looptijd van 120 maanden met een maandtermijn van € 28,27 en een rentetarief van 6,6%.