Aantal mensen in de wettelijke schuldsanering gedaald

Publicatie: 01-07-2022


Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) doet jaarlijks onderzoek naar de financiën van Nederlandse huishoudens. Zij brengen onder andere inkomens en financiële problemen in kaart. Zo namen zij onlangs schuldsaneringstrajecten onder de loep, met als goed nieuws dat minder mensen in 2021 gebruik maakten van de Wet schuldsanering natuurlijke personen ten opzichte van het jaar daarvoor. Dat zijn bijna 700 minder mensen.

Daling mensen in schuldsanering, enkele categorieën springen eruit

Schuldsanering is geregeld in de Wet schuldsanering natuurlijke personen. Er kan in Nederland aanspraak gemaakt worden op deze wet als er sprake is van schuldenproblematiek, waarbij het de persoon zelf niet lukt de schulden af te lossen. In 2021 werden omstreeks de 2,3 duizend mensen toegelaten tot een schuldsaneringstraject. Dat is het laagst gemeten getal sinds de start van de wet in 1998. 

Ondanks dat het aantal mensen in de schuldsanering vanaf 2011 afneemt – mogelijk door een betere economie of betere hulp van gemeenten bij schulden – vindt er wel een verandering plaats binnen de verschillende categorieën:

  • 43% van de mensen in de schuldhulpverlening was in 2021 jonger dan 45 jaar. Tien jaar geleden was dit 60%.
  • Iets meer mannen belandden in de schuldsanering (2021: 58%).
  • Huishoudens met kinderen minder vaak in schuldhulpverlening dan 10 jaar geleden.
  • Eenpersoonshuishoudens vertegenwoordigden grootste groep met 36% in 2021.

Zo min mogelijk financieel risico bij financieringen

De Wet schuldsanering natuurlijke personen biedt een helpende hand aan mensen met schulden. Dat is fijn, maar het liefst zijn we het voor en zorgen we dat mensen niet gebukt gaan onder financiële zorgen. Het Nederlands Krediet Collectief neemt persoonlijke lening aanvragen daarom zorgvuldig door en werkt volgens de leennorm (opgesteld door de overheid). Deze norm beschermt leennemers tegen overkreditering. Bij elke aanvraag wordt gecontroleerd of uw financiële situatie stabiel genoeg is om een leenlast te kunnen dragen. 

Verantwoord geld lenen, daar gaat het om bij het Nederlands Krediet Collectief. Let op: geld lenen kost geld! 

Auteur: Chris Hilgersom

Allround Kredietspecialist / Directeur

Specialisme: online marketing, compliance

085 - 760 89 89

Onze voordelen

  • Scherpste vaste rente vanaf 6,5%
  • U leent met een vaste rente de gehele looptijd
  • U betaalt elke maand een vast bedrag
  • Extra aflossen is altijd boetevrij
  • Direct online geregeld
Offerte aanvragen

Heeft u nog vragen?

De meeste antwoorden op uw vragen kunt u vinden op onze veelgestelde vragen pagina. Wilt u graag uw mogelijkheden met één van onze specialisten doornemen? Neem dan per e-mail of telefoon contact met ons op. Ons team staat online 7 dagen per week klaar om uw vragen te beantwoorden.


  085 - 760 89 89  info@nederlandskrediet.nl

Team NKC

De gegevens in de overzichten op onze website zijn een indicatie. Wij gaan hierbij uit van het laagste rentetarief. Het uiteindelijke tarief is afhankelijk van je persoonlijke situatie. De totale kosten van de lening zijn afhankelijk van de rente, het leenbedrag, looptijd en de maandtermijn. Het jaarlijks kostenpercentage geeft de werkelijke kostprijs (rente) weer van het product. De minimale looptijd van een Persoonlijke Lening bedraagt 12 maanden, de maximale looptijd bedraagt 120 maanden. De minimale rente bedraagt 6,5%, de maximale wettelijke rente bedraagt 14%.

vb. De totale prijs van een Persoonlijke lening van € 25.000 bedraagt € 33.781 op basis van een looptijd van 120 maanden met een maandtermijn van € 281,51 en een rentetarief van 6,5%.