Maakt inflatie een persoonlijke lening duurder?

Publicatie: 25-05-2022


De prijzen in supermarkten stijgen, benzine is duurder dan ooit en ook andere diensten en producten ontkomen niet aan prijsverhogingen. Dat prijzen stijgen heeft alles te maken met inflatie. Inflatie betekent dat geld minder waard wordt, en heeft eveneens invloed op de rentestanden. Leningen verminderen tenslotte ook in waarde, wat de rente opstuwt. Maar, klopt de aanname dat inflatie automatisch zorgt voor duurdere persoonlijke leningen? Of is het juist nu interessant te kiezen voor een persoonlijke lening?

Rentetarieven hangen samen met inflatie

De Europese Centrale Bank (ECB) is het centrale orgaan dat zich bezighoudt met de ontwikkelingen van de economie. Het doel is om prijzen stabiel te houden. Op dit moment is er sprake van inflatie in ons land: de vraag is hoog, het aanbod laag. Het is aan de commissie van de ECB om te besluiten hoe inflatie tegengegaan wordt. Een van de manieren om inflatie te beïnvloeden is het verhogen van de rente. Precies het tegenovergestelde van wat de ECB doet bij deflatie om consumenten te stimuleren geld uit te geven. Dan verlagen ze de rente. Een lagere rente stimuleert de economie, een hogere rente zet de rem erop. De huidige rentetarieven van persoonlijke leningen worden dus medebepaald door de inflatie van dit moment.

Laag rentetarief vastzetten juist nu slim!

De rentetarieven van de persoonlijke lening zijn stabiel. Nog steeds is consumptief geld lenen voordelig dankzij de lage rentestanden v.a. 6,5%. Met de kijk op de inflatie weten zowel wij als banken, niet wat de verdere invloed gaat zijn van komende economische veranderingen. Als u nu een persoonlijke lening afsluit heeft u daar echter helemaal geen last van. U zet namelijk een lage rente vast voor de gehele looptijd van de financiering. Als de rente stijgt heeft dat nul effect op uw bestaande persoonlijke lening. De rente kan met geen mogelijkheid fluctueren. 

Hypotheek rente stijgende

Overweegt u  financiële ruimte te creëren door uw hypotheek te verhogen dan bent veelal te laat. De Hypotheek rente is inmiddels dik verdubbeld en stijgt verder door. Wist u dat een persoonlijke lening met de huidige vaste rente stand goedkoper is dan uw hypotheek opnieuw afsluiten? Denk aan alle extra kosten zoals notaris, de factuur van de hypotheek adviseur, etc.. Daarnaast duurt het veel langer met een behoorlijke papierwinkel Een persoonlijke lening is daar in tegen direct geregeld tot een maximum van 150.000 euro voor huiseigenaren.

Wilt u geld lenen tegen een scherp rentetarief en met de zekerheid van goede voorwaarden zoals altijd extra boetevrij aflossen. Vraag een offerte aan, zet nu de lage rente vast en geniet daar de gehele looptijd van de lening van. Het Nederlands Krediet Collectief begeleidt u graag naar een passende financiering, wel of geen inflatie.

Auteur: Chris Hilgersom

Allround Kredietspecialist / Directeur

Specialisme: online marketing, compliance

085 - 760 89 89

Onze voordelen

  • Scherpste vaste rente vanaf 6,5%
  • U leent met een vaste rente de gehele looptijd
  • U betaalt elke maand een vast bedrag
  • Extra aflossen is altijd boetevrij
  • Direct online geregeld
Offerte aanvragen

Heeft u nog vragen?

De meeste antwoorden op uw vragen kunt u vinden op onze veelgestelde vragen pagina. Wilt u graag uw mogelijkheden met één van onze specialisten doornemen? Neem dan per e-mail of telefoon contact met ons op. Ons team staat online 7 dagen per week klaar om uw vragen te beantwoorden.


  085 - 760 89 89  info@nederlandskrediet.nl

Team NKC

De gegevens in de overzichten op onze website zijn een indicatie. Wij gaan hierbij uit van het laagste rentetarief. Het uiteindelijke tarief is afhankelijk van je persoonlijke situatie. De totale kosten van de lening zijn afhankelijk van de rente, het leenbedrag, looptijd en de maandtermijn. Het jaarlijks kostenpercentage geeft de werkelijke kostprijs (rente) weer van het product. De minimale looptijd van een Persoonlijke Lening bedraagt 12 maanden, de maximale looptijd bedraagt 120 maanden. De minimale rente bedraagt 6,5%, de maximale wettelijke rente bedraagt 14%.

vb. De totale prijs van een Persoonlijke lening van € 25.000 bedraagt € 33.781 op basis van een looptijd van 120 maanden met een maandtermijn van € 281,51 en een rentetarief van 6,5%.