Leningaanvragen schieten door het dak

Publicatie: 09-03-2022


Uit onderzoek van het Nederlands Krediet Collectief blijkt dat het aantal leenaanvragen met bijna een derde deel gestegen is de afgelopen maanden. Een flinke opmars, met name bij persoonlijke leningen. 99% van alle leningen, die klanten afsluiten bij NKC, zijn persoonlijke financieringen. Klanten die juist nu een lening aanvragen, volgen geen rare trend. Zij hebben hun redenen om juist nu te kiezen voor een lening. 

“Persoonlijke leningen maken het mogelijk verantwoord en voordelig te lenen. Steeds meer huishoudens wensen extra financiële ruimte. Dat kunnen ze nu realiseren terwijl de rente laag staat. De vraag is hoelang dat nog duurt, dat weten mensen. Juist nu een lening afsluiten is niet vreemd, eerder een slimme zet. ”

Stijgende rente geeft duwtje 

Wie het nieuws op de kapitaalmarkt in de gaten houdt, weet dat er veranderingen op stapel staan, die invloed hebben op de rentetarieven. Rentes staan nu, net zoals het afgelopen jaar, laag. De vraag is echter hoelang dit nog duurt, de eerste renteverhogingen zijn al ingezet. Naar verwachting loopt dit op termijn alleen maar op. Dat leenaanvragen door het dak gaan, is hier een logisch gevolg van. Om nog te kunnen genieten van lage rentetarieven (v.a. 6,6%) op financieringen besluiten mensen nu een woonwens, studie, elektrische auto of dergelijks te financieren.

Populaire leendoelen

De persoonlijke lening is een veel gekozen leenvorm. Het vaste karakter van de lening maakt dit tot een verantwoorde keuze, welk leendoel u ook heeft. Populaire leendoelen onder onze klanten zijn:

Er zijn natuurlijk meer manieren om leendoelen te financieren, maar vooral bij verbouwen wegen alle extra kosten van bijvoorbeeld het verhogen van een hypotheek niet op tegen de voordelen van een persoonlijke lening. Een hogere hypotheek brengt, nu met de stijgende hypotheekrentes, onder andere meer risico met zich mee. Die stijgende rentes kunnen, als we niet uitkijken, weer zorgen voor overcreditering ten overstaan van de WOZ-waarde van woningen. Een persoonlijke lening lost u daarentegen direct af, en bij het verbeteren van de woning, gaat dit ook gepaard met fiscaal voordeel. In dit geval zit aan een persoonlijke lening dus minder financieel risico. Dat geldt overigens ook voor de persoonlijke lening in vergelijking met de veel gehoorde leasecontracten voor auto’s en kampeermiddelen. 

Oversluiten dure bestaande leningen

Het Nederlands Krediet Collectief ziet ook het aantal oversluit aanvragen voorzichtig stijgen. Goed nieuws, aldus Directeur Chris Hilgersom: “Bij NKC leggen we de focus op verstandig financieren. We vinden het belangrijk dat een financiering zo min mogelijk impact heeft op de financiële situatie van de klant. Vaak kunnen we met kleine wijzigingen al een wereld van verschil maken. We zien helaas nog te vaak dat klanten te dure leningen hebben, en dus maandelijks veel meer betalen dan nodig. Dat is jammer. Onze adviseurs zijn er om uit te zoeken bij welke geldverstrekker en in welke vorm een klant met een bestaande dure lening(en) beter af is. Dan hebben we het over financieringen met én een laag rentetarief én goede voorwaarden.”

Een financiering afsluiten of uw huidige dure lening verhuizen naar een andere geldverstrekker? De specialisten van het Nederlands Krediet Collectief adviseren u graag. 

Auteur: Chris Hilgersom

Allround Kredietspecialist / Directeur

Specialisme: online marketing, compliance

085 - 760 89 89

Onze voordelen

  • Scherpste vaste rente vanaf 6,6%
  • U leent met een vaste rente de gehele looptijd
  • U betaalt elke maand een vast bedrag
  • Extra aflossen is altijd boetevrij
  • Direct online geregeld
Offerte aanvragen

Heeft u nog vragen?

De meeste antwoorden op uw vragen kunt u vinden op onze veelgestelde vragen pagina. Wilt u graag uw mogelijkheden met één van onze specialisten doornemen? Neem dan per e-mail of telefoon contact met ons op. Ons team staat online 7 dagen per week klaar om uw vragen te beantwoorden.


  085 - 760 89 89  info@nederlandskrediet.nl

Team NKC

De gegevens in de overzichten op onze website zijn een indicatie. Wij gaan hierbij uit van het laagste rentetarief. Het uiteindelijke tarief is afhankelijk van je persoonlijke situatie. De totale kosten van de lening zijn afhankelijk van de rente, het leenbedrag, looptijd en de maandtermijn. Het jaarlijks kostenpercentage geeft de werkelijke kostprijs (rente) weer van het product. De minimale looptijd van een Persoonlijke Lening bedraagt 12 maanden, de maximale looptijd bedraagt 120 maanden. De minimale rente bedraagt 6,6%, de maximale wettelijke rente bedraagt 14%.

vb. De totale prijs van een Persoonlijke lening van € 2.500 bedraagt € 3.392 op basis van een looptijd van 120 maanden met een maandtermijn van € 28,27 en een rentetarief van 6,6%.