Oplopende rentes: waarom het nu een goed moment is uw lening af- of over te sluiten?

Publicatie: 07-03-2022


Het afgelopen jaar ging het nergens anders over: de rentes voor (hypothecaire) leningen waren historisch laag. Het aantrekken van de economie en het stijgen van de marktrente zorgen er nu voor dat banken en hypotheekverstrekkers massaal de hypotheekrente opschroeven. De hypotheekrentes stegen in twee weken met 0,37 tot 0,45 procent. De rentes van consumptieve leningen blijven naar verwachting niet achter. Uw bestaande lening oversluiten of de lage rente vastzetten nu het nog kan is daarom een uitstekend plan.  

De invloed van stijgende rentepercentages

De rentes voor consumenten kennen een graadmeter: de rente die gerekend wordt op de kapitaal- en geldmarkt. De Europese Centrale Bank (ECB) stelt de beleidsrente vast, of wel de rente voor staatsleningen, en die hebben vervolgens weer invloed op consumentenrentes. Dat klinkt ingewikkeld, maar eigenlijk wordt het voor banken ingewikkelder en duurder om aan het geld te komen dat ze vervolgens uitlenen. Dat zien consumenten, die op hun beurt van banken willen lenen, terug in de rentestanden.

Sinds 2008 is er niet zo’n snelle stijging geweest in de hypotheekrente als afgelopen week.

De rente voor een hypotheek met een populaire rentevaste periode van 20 jaar is bijna een halve procentpunt gestegen. De eerste geldverstrekker met een hogere rente voor de persoonlijke lening is ook al geconstateerd. De invloed van stijgende rentepercentages op consumentenniveau is dat consumenten bij een renteophoging minder kunnen lenen op basis van hetzelfde inkomen en de maandlasten van (hypothecaire) leningen hoger worden.

Lage rente voor consumptief krediet vastzetten nu het nog kan

De hypotheekrente mag dan onderhevig zijn aan flinke stijgingen, de rente voor bijvoorbeeld een persoonlijke lening staat nu nog laag. Hoelang dit zo blijft, is gezien de inflatie en de verhoging van de beleidsrente, een vraagteken. Naar alle waarschijnlijkheid beweegt de consumptieve rente steeds meer af van de immens lage standen van de afgelopen jaren.

Consumenten met een leen wens doen er nu goed aan hun financiën en de daar bijhorende leningen te checken. Nu de rentetarieven nog relatief laag staan, is dit het moment een nieuwe lening af te sluiten - en daarmee de lage rente vast te zetten voor de komende jaren – of een bestaande lening over te sluiten. Met name consumenten, die vastzitten aan een onnodig duur leencontract, hebben nu de kans de maandlasten van hun financiering te verlagen. 

Tip: Verbouwen, lagere kosten door een persoonlijke lening 

Bij-lenen voor een verbouwing, een goed alternatief is niet je bestaande hypotheek verhogen maar simpelweg een persoonlijke lening voor huiseigenaren af te sluiten. Geen extra kosten, direct geregeld en fiscaal voordeel. Uiteraard tegen de laagste rente van Nederland. Neem geen risico’s met het onnodig verzwaren van de hypotheek en los binnen 10 jaar tegen een vast tarief je lening af. Onze adviseurs rekenen u het graag voor!

Tegen een vast, laag rentetarief lenen of uw bestaande financiering overzetten? Vraag hier direct een vrijblijvende offerte aan. Het Nederlands Krediet Collectief informeert u graag over uw leenmogelijkheden. 

Auteur: Chris Hilgersom

Allround Kredietspecialist / Directeur

Specialisme: online marketing, compliance

085 - 760 89 89

Onze voordelen

  • Scherpste vaste rente vanaf 6,5%
  • U leent met een vaste rente de gehele looptijd
  • U betaalt elke maand een vast bedrag
  • Extra aflossen is altijd boetevrij
  • Direct online geregeld
Offerte aanvragen

Heeft u nog vragen?

De meeste antwoorden op uw vragen kunt u vinden op onze veelgestelde vragen pagina. Wilt u graag uw mogelijkheden met één van onze specialisten doornemen? Neem dan per e-mail of telefoon contact met ons op. Ons team staat online 7 dagen per week klaar om uw vragen te beantwoorden.


  085 - 760 89 89  info@nederlandskrediet.nl

Team NKC

De gegevens in de overzichten op onze website zijn een indicatie. Wij gaan hierbij uit van het laagste rentetarief. Het uiteindelijke tarief is afhankelijk van je persoonlijke situatie. De totale kosten van de lening zijn afhankelijk van de rente, het leenbedrag, looptijd en de maandtermijn. Het jaarlijks kostenpercentage geeft de werkelijke kostprijs (rente) weer van het product. De minimale looptijd van een Persoonlijke Lening bedraagt 12 maanden, de maximale looptijd bedraagt 120 maanden. De minimale rente bedraagt 6,5%, de maximale wettelijke rente bedraagt 14%.

vb. De totale prijs van een Persoonlijke lening van € 25.000 bedraagt € 33.781 op basis van een looptijd van 120 maanden met een maandtermijn van € 281,51 en een rentetarief van 6,5%.