Financiële wijzigingen per januari 2022: welke zijn op uw situatie van toepassing?

Publicatie: 03-01-2022


Met ingang van het nieuwe jaar worden wijzigingen geïntroduceerd. Ook op financieel gebied. Zo gaat de minimumloongrens omhoog, mogen de particuliere huurprijzen weer iets stijgen en daalt de belasting van het Eigenwoningforfait. Wat verandert er voor u? U leest hier een aantal interessante wijzigingen:

 • Het wettelijk minimumloon stijgt naar een maandelijks bedrag van €1725. Een jaar geleden was dit €1701. Een kleine stijging dus voor werkenden vanaf 21 jaar met een fulltimebaan. 
 • Huren was al een flinke kostenpost. In de vrije sector mogen de huurprijzen in het nieuwe jaar omhoog. Tot maximaal 3,3%. In de sociale huursector geldt dit niet.
 • Het Eigenwoningforfait is huizenbezitters gunstig gestemd. Over huizen met een woningwaarde tussen de €75.000 en €1.110.000 betaalt u minder belasting, namelijk 0,45% bijtelling.
 • De hypotheekrenteaftrek verandert. Het maximale bedrag waarover u rente mag aftrekken daalt. Met als gevolg dat het belastingvoordeel 40% is. Vorig jaar was dit 3% meer. 
 • Ook voor ZZP’ers gaat een aftrekpost omlaag. De zelfstandigenaftrek is per 1 januari verlaagd naar €6.310. Dit bedrag zal steeds verder dalen naarmate de jaren vorderen.
 • Private lease? Er is aangekondigd dat per 1 april overgegaan wordt tot het registreren van het volledige private lease bedrag bij Bureau Krediet Registratie. Uw registratie bij deze organisatie heeft invloed op financiële zaken als geld lenen en een hypotheek afsluiten.
 • Besluit u een elektrische auto aan te schaffen, dan wordt u dit jaar minder tegemoetgekomen in de kosten dan vorig jaar. Voor een elektrische personenauto wordt er maximaal €3.350 beschikbaar gesteld. In 2021 was dit maximaal €4.000.

Een hoop aanpassingen dus. Gelukkig hebben niet alle wijzigingen direct invloed op uw financiële situatie. Mocht u meer financiële ruimte nodig hebben om dit jaar bepaalde uitgaven te doen, zoals een verbouwing, elektrische auto of nieuwe meubels, dan is dat vaak mogelijk. Let wel: een persoonlijke lening is negen van de tien keer écht goedkoper dan een leasecontract of een lening bij uw huisbank. Vraag vrijblijvend een offerte aan bij het Nederlands Krediet Collectief en leen tegen de laagste rente.

Auteur: Chris Hilgersom

Allround Kredietspecialist / Directeur

Specialisme: online marketing, compliance

085 - 760 89 89

Onze voordelen

 • Scherpste vaste rente vanaf 6,6%
 • U leent met een vaste rente de gehele looptijd
 • U betaalt elke maand een vast bedrag
 • Extra aflossen is altijd boetevrij
 • Direct online geregeld
Offerte aanvragen

Heeft u nog vragen?

De meeste antwoorden op uw vragen kunt u vinden op onze veelgestelde vragen pagina. Wilt u graag uw mogelijkheden met één van onze specialisten doornemen? Neem dan per e-mail of telefoon contact met ons op. Ons team staat online 7 dagen per week klaar om uw vragen te beantwoorden.


  085 - 760 89 89  info@nederlandskrediet.nl

Team NKC

De gegevens in de overzichten op onze website zijn een indicatie. Wij gaan hierbij uit van het laagste rentetarief. Het uiteindelijke tarief is afhankelijk van je persoonlijke situatie. De totale kosten van de lening zijn afhankelijk van de rente, het leenbedrag, looptijd en de maandtermijn. Het jaarlijks kostenpercentage geeft de werkelijke kostprijs (rente) weer van het product. De minimale looptijd van een Persoonlijke Lening bedraagt 12 maanden, de maximale looptijd bedraagt 120 maanden. De minimale rente bedraagt 6,6%, de maximale wettelijke rente bedraagt 14%.

vb. De totale prijs van een Persoonlijke lening van € 2.500 bedraagt € 3.392 op basis van een looptijd van 120 maanden met een maandtermijn van € 28,27 en een rentetarief van 6,6%.