Hypotheekadviseurs verkopen dikwijls gebakken lucht volgens Consumentenbond

Publicatie: 01-11-2021


De Consumentenbond en onafhankelijk hypotheekadviseur Ikbenfrits (IBF) zijn het eens: diensten die hypotheekadviseurs verkopen zijn dikwijls onnodig. Een deel van de diensten valt onder de wettelijke zorgplicht van een hypotheekverstrekker, een ander deel noemt de Consumentenbond gebakken lucht.

Onderzoek naar hypotheekdiensten

De Consumentenbond en IBF namen het aanbod van zeven grote ketens, waaronder De Hypotheekshop en Van Bruggen Adviesgroep, drie intermediairs en acht kleinere kantoren door. De achttien abonnementen van deze partijen blijken o.a. te bestaan uit diensten, die binnen de wettelijke zorgplicht vallen, zoals het doen van een nieuw rentevoorstel na het eindigen van de looptijd of het beheer van de hypotheek. Diensten waar hypothekers eigenlijk geen geld voor mogen vragen. Adviseurs verkopen eveneens nonsensdiensten die niet van toegevoegde waarde zijn voor de consument.

Onnodig meer betalen

Woordvoerder en Directeur van de Consumentenbond Sandra Molenaar spreekt zich uit: “Misleidend. Consumenten gooien hiermee jarenlang geld weg voor nutteloze diensten. Maandelijks betalen voor service bij je hypotheek is überhaupt onnodig. Want welke hulp heb je tussentijds nodig bij hypotheken met een rentevaste periode van 20 jaar? … Je kunt beter alleen voor een advies betalen op het moment dat je het nodig hebt.” 

Transparant, eerlijk en deskundig advies

Het Nederlands Krediet Collectief vindt het spijtig te horen dat zoveel consumenten te veel betalen. “Onnodig’” aldus Chris Hilgersom, Directeur van NKC. “Wij bieden dan wel geen hypotheken, maar zien wel dat klanten twijfelen tussen het verhogen van hun hypotheek of het afsluiten van een financiering voor een bepaalde leenwens. Vaak is het ophogen van hun hypotheek helemaal niet zo slim, kostentechnisch gezien, en vinden zij in een persoonlijke lening een voordelig alternatief.” Het Nederlands Krediet Collectief biedt iedere klant transparant advies, zodat zij alleen diensten afsluiten, die écht nodig zijn.

Advies over het afsluiten van een financiering? Vraag hier direct een offerte aan. Het Nederlands Krediet Collectief is de nummer één onafhankelijke kredietverstrekker van Nederland. 

Auteur: Chris Hilgersom

Allround Kredietspecialist / Directeur

Specialisme: online marketing, compliance

085 - 760 89 89

Onze voordelen

  • Scherpste vaste rente vanaf 6,5%
  • U leent met een vaste rente de gehele looptijd
  • U betaalt elke maand een vast bedrag
  • Extra aflossen is altijd boetevrij
  • Direct online geregeld
Offerte aanvragen

Heeft u nog vragen?

De meeste antwoorden op uw vragen kunt u vinden op onze veelgestelde vragen pagina. Wilt u graag uw mogelijkheden met één van onze specialisten doornemen? Neem dan per e-mail of telefoon contact met ons op. Ons team staat online 7 dagen per week klaar om uw vragen te beantwoorden.


  085 - 760 89 89  info@nederlandskrediet.nl

Team NKC

De gegevens in de overzichten op onze website zijn een indicatie. Wij gaan hierbij uit van het laagste rentetarief. Het uiteindelijke tarief is afhankelijk van je persoonlijke situatie. De totale kosten van de lening zijn afhankelijk van de rente, het leenbedrag, looptijd en de maandtermijn. Het jaarlijks kostenpercentage geeft de werkelijke kostprijs (rente) weer van het product. De minimale looptijd van een Persoonlijke Lening bedraagt 12 maanden, de maximale looptijd bedraagt 120 maanden. De minimale rente bedraagt 6,5%, de maximale wettelijke rente bedraagt 14%.

vb. De totale prijs van een Persoonlijke lening van € 25.000 bedraagt € 33.781 op basis van een looptijd van 120 maanden met een maandtermijn van € 281,51 en een rentetarief van 6,5%.