ING compensatie voor hoge rente op lening, consument weer de dupe van vertrouwen in bank

Publicatie: 26-10-2021


ING gaat consumenten compenseren die in het verleden te veel rente betaalden op leningen. Eerder kondigden ABN Amro, Rabobank aan hetzelfde te gaan doen. Ook HDV/ vesting finance zullen over de brug moeten komen met compensatie voor veel te hoge rentes.

ING gaat net als ABN Amro en Rabobank klanten compenseren die een te hoge rente hebben betaald op een doorlopend krediet. ING bank reserveert ongeveer 180 miljoen voor compensatie. Welk bedrag de consument exact mag verwachten is nog onduidelijk.

Bij ING gaat het om de leningen: doorlopend krediet, gespreid betalen op de creditcard en producten voor rood staan, waarbij de variabele rente al een langere tijd niet voldoende marktconform was. De bank wil haar eigen klanten welke voor 50 euro of meer zijn benadeeld, een zogenaamde “compensatie” bieden. Uit eigen onderzoek van de bank is gebleken dat ongeveer 10 procent van haar klanten deze producten hebben afgesloten in het verleden. Het Nederlands Krediet Collectief betwist dit onderzoek. “Dagelijks krijgen wij te maken met het inlossen van deze kredietvormen waarbij een zeer hoge rente (nog steeds) geldt. Een lening van ING is nagenoeg altijd onvoordelig, men maakt gebruikt van het gemak en vertrouwen van de consument in de eigen bank. Wij raden consumenten dan ook af om per direct bij ING een lening af te sluiten maar om eerst goed verschillenden leningen te vergelijken.” Aldus Rick Hartsuiker, Directeur Nederlands Krediet Collectief.

Betaal jij teveel? Sluit dan direct je ING lening over.

Met de aankondiging reageert ING bank indirect op uitspraken die gedaan zijn door  het financiële klachteninstituut Kifid over soortgelijke producten zoals bij ABN AMRO. In Tros radar is hier al meerdere keren aandacht aan besteed.

Ook ABN AMRO leningen kunnen worden overgesloten, waardoor je vaak voordeliger uit bent. 

Er is ook kritiek op het compensatievoorstel. Volgens belangenorganisatie Qollect gaat het om een ‘dramatische’ regeling. Men wijst erop dat ING bank minder geld reserveert dan ABN Amro, dat eerder dit jaar al 250 miljoen euro reserveerde voor compensatie. Rabobank komt ook met een compensatie voor te veel betaalde variabele rente op doorlopend kredieten. Volgens de belangenorganisatie zijn er mogelijk zo’n 8 miljoen Nederlandse consumenten benadeeld. 

Wilt u zeker zijn van het beste leenproduct met de laagste vaste rente van Nederland? De krediet specialisten van het Nederlands Krediet Collectief helpen u kosteloos en vrijblijvend uw huisbank lening over te sluiten. 

Auteur: Chris Hilgersom

Allround Kredietspecialist / Directeur

Specialisme: online marketing, compliance

085 - 760 89 89

Onze voordelen

  • Scherpste vaste rente vanaf 6,5%
  • U leent met een vaste rente de gehele looptijd
  • U betaalt elke maand een vast bedrag
  • Extra aflossen is altijd boetevrij
  • Direct online geregeld
Offerte aanvragen

Heeft u nog vragen?

De meeste antwoorden op uw vragen kunt u vinden op onze veelgestelde vragen pagina. Wilt u graag uw mogelijkheden met één van onze specialisten doornemen? Neem dan per e-mail of telefoon contact met ons op. Ons team staat online 7 dagen per week klaar om uw vragen te beantwoorden.


  085 - 760 89 89  info@nederlandskrediet.nl

Team NKC

De gegevens in de overzichten op onze website zijn een indicatie. Wij gaan hierbij uit van het laagste rentetarief. Het uiteindelijke tarief is afhankelijk van je persoonlijke situatie. De totale kosten van de lening zijn afhankelijk van de rente, het leenbedrag, looptijd en de maandtermijn. Het jaarlijks kostenpercentage geeft de werkelijke kostprijs (rente) weer van het product. De minimale looptijd van een Persoonlijke Lening bedraagt 12 maanden, de maximale looptijd bedraagt 120 maanden. De minimale rente bedraagt 6,5%, de maximale wettelijke rente bedraagt 14%.

vb. De totale prijs van een Persoonlijke lening van € 25.000 bedraagt € 33.781 op basis van een looptijd van 120 maanden met een maandtermijn van € 281,51 en een rentetarief van 6,5%.