Stichting Geldbelangen wil opschorting compensatieregeling ABN AMRO

Publicatie: 12-10-2021


Vorige maand maakte ABN AMRO, in samenspraak met de Consumentenbond, bekend dat zij klanten met een doorlopend krediet vanaf januari 2008 gaan compenseren. Dit omdat de grootbank zich niet aan de marktrente heeft gehouden bij het verstrekken van doorlopende kredieten. Stichting Geldbelangen vindt echter dat het berekenen van de compensatiebedragen niet juist is en klanten van ABN AMRO niet het redelijke bedrag terugkrijgen. De stichting wenst opschorting.

Bedragen voldoen niet aan afspraken

Stichting Geldbelangen houdt de financiële markt nauwlettend in de gaten en trekt aan de bel als zij vinden dat er misstanden zijn. De stichting stelt dat de compensatieregeling van ABN niet voldoet aan de afspraken met Kifid (Klachteninstituut Financiële Dienstverlening). De bank houdt namelijk geen rekening met het rente-op-rente-effect. Dat ABN AMRO hogere rentes rekende, heeft het nadelige effect gehad dat klanten het geld dat zij te veel betaalden aan rente niet konden steken in het aflossen van de leenschuld. Dit zou meegenomen moeten worden in de berekening volgens Geldbelangen.

Opschorting van de regeling

De bank reageert dat het rente-op-rente-effect niet meegerekend hoeft te worden en verwijst naar de eerdere uitspraak van het Kifid. Stichting Geldbelangen wil opschorting om ervoor te zorgen dat gedupeerden niet vroegtijdig tekenen voor ‘finale kwijting’. Dit houdt in dat er na het zetten van een handtekening geen aanspraak meer gemaakt mag worden op de te veel betaalde rente en er akkoord wordt gegaan met de compensatieregeling zoals deze nu is. Op 1 november vindt de hoorzitting plaats. Tot die tijd wenst de stichting opschorting van de regeling. 

Een verantwoord krediet

De kwestie laat zien dat het afsluiten van een krediet zorgvuldig moet gebeuren. Laat u daarom altijd goed informeren over geld lenen, de verschillende leenvormen en de rentestanden. Zo is er de persoonlijke lening, die meer zekerheid biedt dan het doorlopend krediet, en verschillen de rentes per geldverstrekker wel degelijk. Het Nederlands Krediet Collectief is gespecialiseerd in het verstrekken (en oversluiten) van leningen met de laagste rente van Nederland en goede voorwaarden. 

 

Auteur: Chris Hilgersom

Allround Kredietspecialist / Directeur

Specialisme: online marketing, compliance

085 - 760 89 89

Onze voordelen

  • Scherpste vaste rente vanaf 6,6%
  • U leent met een vaste rente de gehele looptijd
  • U betaalt elke maand een vast bedrag
  • Extra aflossen is altijd boetevrij
  • Direct online geregeld
Offerte aanvragen

Heeft u nog vragen?

De meeste antwoorden op uw vragen kunt u vinden op onze veelgestelde vragen pagina. Wilt u graag uw mogelijkheden met één van onze specialisten doornemen? Neem dan per e-mail of telefoon contact met ons op. Ons team staat online 7 dagen per week klaar om uw vragen te beantwoorden.


  085 - 760 89 89  info@nederlandskrediet.nl

Team NKC

De gegevens in de overzichten op onze website zijn een indicatie. Wij gaan hierbij uit van het laagste rentetarief. Het uiteindelijke tarief is afhankelijk van je persoonlijke situatie. De totale kosten van de lening zijn afhankelijk van de rente, het leenbedrag, looptijd en de maandtermijn. Het jaarlijks kostenpercentage geeft de werkelijke kostprijs (rente) weer van het product. De minimale looptijd van een Persoonlijke Lening bedraagt 12 maanden, de maximale looptijd bedraagt 120 maanden. De minimale rente bedraagt 6,6%, de maximale wettelijke rente bedraagt 14%.

vb. De totale prijs van een Persoonlijke lening van € 2.500 bedraagt € 3.392 op basis van een looptijd van 120 maanden met een maandtermijn van € 28,27 en een rentetarief van 6,6%.