Financieringsoptie: spaargeld combineren met lening

Publicatie: 24-08-2021


Bepaalde financiële zaken passen binnen het bedrag dat u maandelijks binnenkrijgt. Bij grotere uitgaven bent u al snel afhankelijk van de hoogte van uw spaarrekening of andere financieringsopties, zoals het verhogen van uw hypotheek of een lening bij een bank. Wist u dat u beide opties ook kunt combineren? Dus, spaargeld inleggen en de rest aanvullen met een financiering.

Spaargeld omhoog, spaarrente laag

Vorig jaar was statistisch gezien een goed jaar voor de spaarrekening van Nederlanders. In totaal werd er ruim €77 miljard gespaard. Dat is de hoogste meting sinds jaren. Per Nederlander komt dit neer op een bedrag van €4.418. Dit zegt overigens niets over waar het geld terecht is gekomen. 

Een hoog spaarsaldo is gunstig. O.a. budgetinstituut NIBUD adviseert huishoudens 10% van het netto-inkomen opzij te zetten als financiële buffer. Maar wie kijkt naar zijn spaarrekening, moet de conclusie trekken dat spaargeld bar weinig oplevert op het moment. De spaarrente staat zo laag, dat het geld investeren, helemaal geen verkeerd idee is. 

Gedeelte spaargeld inleggen

Neem bijvoorbeeld het verbouwen van uw huis. Daar heeft u een flink bedrag voor nodig. Heeft u gespaard, dan is het nu aantrekkelijk de verbouwing met spaargeld te betalen. Helemaal als de verbouwing meerwaarde voor de woning oplevert. Hier plukt u op een later moment de vruchten van. 

Al uw spaargeld inleggen is misschien niet wat u wilt. Het is tenslotte ook belangrijk om wat geld achter de hand te houden voor onvoorziene kosten zoals het repareren van uw wasmachine of auto. Slim is het dan om een gedeelte van uw spaargeld in te leggen en de rest met een lening te financieren. 

Dit kan door uw hypotheek te verhogen. Al is dat niet aan te raden voor kleinere verbouwingen als een badkamer of keuken. De kosten voor het verhogen van de hypotheek – denk aan advieskosten en meer – wegen vaak niet op tegen het geld dat u leent voor de verbouwing. Dit geldt eveneens voor andere financieringsdoelen zoals een vakantiewoning, inrichting, een motor, zonnepanelen et cetera.

Een persoonlijke lening in combinatie met spaargeld

Een optie, die net zoals bij een hypotheek, een gunstige rente kent, maar waarbij het ontbreekt aan de hoge afsluitkosten is een persoonlijke lening. Een persoonlijke lening is prima in te zetten als aanvulling voor bijvoorbeeld de financiering van een verbouwing. Met een rente v.a. 6,5% is dit type lening voordelig. De rente is fiscaal aftrekbaar. 

Een persoonlijke lening is op maat gemaakt, waardoor de financiering verantwoord is. Op basis van het inkomen en andere factoren wordt ervoor gezorgd dat u nooit meer leent dan u aan kan. U weet waar u aan toe bent door de vaste rente, vaste looptijd en maandlast.

Geld lenen voor verschillende leendoelen bij Nederlands Krediet Collectief

Het Nederlands Krediet Collectief is uw partner op het gebied van voordelige en betrouwbare leningen. Met een team van kredietspecialisten zoeken wij naar de financiering die het beste bij u past. Wij garanderen de laagste rente van Nederland. Dit maken wij mogelijk door nauwe samenwerkingsbanden met diverse geldverstrekkers. Ook uw spaargeld aanvullen met een lening? Vraag vrijblijvend een offerte aan voor het door u gewenste bedrag. 

Auteur: Chris Hilgersom

Allround Kredietspecialist / Directeur

Specialisme: online marketing, compliance

085 - 760 89 89

Onze voordelen

  • Scherpste vaste rente vanaf 6,5%
  • U leent met een vaste rente de gehele looptijd
  • U betaalt elke maand een vast bedrag
  • Extra aflossen is altijd boetevrij
  • Direct online geregeld
Offerte aanvragen

Heeft u nog vragen?

De meeste antwoorden op uw vragen kunt u vinden op onze veelgestelde vragen pagina. Wilt u graag uw mogelijkheden met één van onze specialisten doornemen? Neem dan per e-mail of telefoon contact met ons op. Ons team staat online 7 dagen per week klaar om uw vragen te beantwoorden.


  085 - 760 89 89  info@nederlandskrediet.nl

Team NKC

De gegevens in de overzichten op onze website zijn een indicatie. Wij gaan hierbij uit van het laagste rentetarief. Het uiteindelijke tarief is afhankelijk van je persoonlijke situatie. De totale kosten van de lening zijn afhankelijk van de rente, het leenbedrag, looptijd en de maandtermijn. Het jaarlijks kostenpercentage geeft de werkelijke kostprijs (rente) weer van het product. De minimale looptijd van een Persoonlijke Lening bedraagt 12 maanden, de maximale looptijd bedraagt 120 maanden. De minimale rente bedraagt 6,5%, de maximale wettelijke rente bedraagt 14%.

vb. De totale prijs van een Persoonlijke lening van € 25.000 bedraagt € 33.781 op basis van een looptijd van 120 maanden met een maandtermijn van € 281,51 en een rentetarief van 6,5%.