Toename private lease door consumenten verontrustende ontwikkeling

Publicatie: 11-06-2021


Wie niet voldoende eigen middelen heeft of dit wilt inbrengen, reikt naar andere financieringsmogelijkheden, zoals leasen. Leasen lijkt in eerste instantie een slimme oplossing.

Budgetinstituut Nibud is echter bezorgd over de toename van het aantal private leasecontracten, eigenlijk kopen op afbetaling, voor leasefietsen, leasemeubels en abonnementen op streamingdiensten. Volgens het Nederlands Krediet Collectief is dit niet onterecht.

Strenge regels omtrent lenen
In Nederland zijn er strenge leenregels voor het afsluiten van een (persoonlijke) lening. Dit om leennemers te beschermen tegen overkreditering.

Het Nederlands Krediet Collectief zegt daarover: “De leennormen zijn er niet voor niets. Elke vorm van lenen heeft invloed op de financiële situatie van een huishouden.

Het is belangrijk dat geld lenen verantwoord gebeurt, zodat er geen financiële onrust ontstaat. Elektronica, meubels of een auto leasen is ook geld lenen, al staat niet iedereen daarbij stil. Er mist hier een stuk controle, dat noodzakelijk is bij het maken van dit soort grote beslissingen.”

Uit onderzoek van Nibud blijkt dat bij één op de drie mensen, die een auto leaset, niet gecheckt is of de betalingsverplichting die men aangaat, wel past binnen hun budget. Hierdoor lopen ‘leasers’ onnodig meer financieel risico.

Leasen tegen torenhoge rentes
Een wasmachine, auto of andere apparatuur leasen, is niet zonder kosten.

Een leaseconstructie kent hoge rentes, tot wel 14%. Dit terwijl een persoonlijke lening afsluiten, met bijvoorbeeld als doel de aanschaf van een wasmachine, al kan v.a. 6,6%.

Kopen op afbetaling – ofwel leasen – is duur en dus vaak niet zo aantrekkelijk als het lijkt. De voorwaarden van leasen zijn eveneens streng en bij velen onbekend. 

Tijd voor een lening mét lage rente én goede voorwaarden? Het Nederlands Krediet Collectief biedt de laagste rente van Nederland en informeert u uitgebreid over de lening die u afsluit. Vraag vrijblijvend een offerte aan.

Auteur: Chris Hilgersom

Allround Kredietspecialist / Directeur

Specialisme: online marketing, compliance

085 - 760 89 89

Onze voordelen

  • Scherpste vaste rente vanaf 6,6%
  • U leent met een vaste rente de gehele looptijd
  • U betaalt elke maand een vast bedrag
  • Extra aflossen is altijd boetevrij
  • Direct online geregeld
Offerte aanvragen

Heeft u nog vragen?

De meeste antwoorden op uw vragen kunt u vinden op onze veelgestelde vragen pagina. Wilt u graag uw mogelijkheden met één van onze specialisten doornemen? Neem dan per e-mail of telefoon contact met ons op. Ons team staat online 7 dagen per week klaar om uw vragen te beantwoorden.


  085 - 760 89 89  info@nederlandskrediet.nl

Team NKC

De gegevens in de overzichten op onze website zijn een indicatie. Wij gaan hierbij uit van het laagste rentetarief. Het uiteindelijke tarief is afhankelijk van je persoonlijke situatie. De totale kosten van de lening zijn afhankelijk van de rente, het leenbedrag, looptijd en de maandtermijn. Het jaarlijks kostenpercentage geeft de werkelijke kostprijs (rente) weer van het product. De minimale looptijd van een Persoonlijke Lening bedraagt 12 maanden, de maximale looptijd bedraagt 120 maanden. De minimale rente bedraagt 6,6%, de maximale wettelijke rente bedraagt 14%.

vb. De totale prijs van een Persoonlijke lening van € 2.500 bedraagt € 3.392 op basis van een looptijd van 120 maanden met een maandtermijn van € 28,27 en een rentetarief van 6,6%.