Doorlopend krediet klanten Santander en HDV bank hebben recht op rentevergoeding

Publicatie: 08-04-2021


Consumenten die een doorlopend krediet hebben bij Santander en de Hollandsche Disconto Voorschotbank / Vesting Finance betalen al jarenlang onterecht een te hoge rente op hun lening. Volgens het oordeel van financieel klachten instituut kifid, die eerder al een oordeel velde over klanten van ABN Amro, hebben ook de klanten van HDV en Santander recht op rentecompensatie. In de uitspraak, gedaan door het college van beroep werd bepaald dat beide banken de door consumenten verschuldigde rente gedurende de looptijd van het krediet opnieuw moeten berekenen en per saldo te veel betaalde rente terugbetalen. 

Klanten van een geldverstrekker mogen verwachten dat de rente op hun doorlopend krediet gedurende de looptijd van dat krediet in de pas zal blijven met de relevante marktrente. Echter werd de rente op doorlopende kredieten stelselmatig verhoogd zonder enige aanleiding, van een stijgende marktrente en of verhoogd risico. 

HDV bank is jarenlang in handen geweest van investeerders die al in een vroegtijdig stadium zijn gewezen op de problemen in de bestaande klantportefeuille, hier is nu blijkt te laat op gehandeld. Vesting Finance beheert de klantportefeuille van HDV Bank namens een buitenlandse investeringspartij.

Bij de Hollandsche Disconto Voorschotbank is het al een langere tijd niet mogelijk om een bestaand krediet te verhogen of een nieuw krediet af te sluiten. De bank heeft een run-off scenario waarbij alleen nog rente en aflossing wordt geïncasseerd uit bestaande contracten.

Doorlopend krediet afsluiten, risicovol?

Het doorlopend krediet neemt sterk af in Nederland. De persoonlijke lening is sterk in opmars, juist omdat deze vorm van krediet meer zekerheid geeft. Door een vaste lage rente, aflossing en looptijd zorgt de persoonlijke lening ervoor dat je de beste voorwaarden hebt. 

Al honderden klanten van HDV en Santander hebben hun huidige doorlopend krediet al overgesloten tegen betere voorwaarden bij het Nederlands Krediet Collectief.

Met het initiatief de aflosblije lening haalde het Nederlands Krediet Collectief al eerder het landelijke nieuws.  “Wij ontzorgen kosteloos consumenten die te maken hebben met dure doorlopende kredieten. Bij welke bank of instelling de huidige lening ook loopt het maakt niet uit. Wij bekijken vrijblijvend of het mogelijk is om de lopende lening om te zetten naar een andere verstrekker. Hiermee besparen wij honderden euro’s voor consumenten en daarnaast bouwt men de lening tegen betere voorwaarden af, dus eerder schuldenvrij” aldus Tamara Blommaert, Senior kredietspecialist.  

Ook uw financiële situatie eens onder de loep? Te dure lening bij huisbank of geldverstrekker?  Onze kredietspecialisten helpen u kosteloos en vrijblijvend. Direct uw lening oversluiten tegen een lagere vaste rente?

Auteur: Chris Hilgersom

Allround Kredietspecialist / Directeur

Specialisme: online marketing, compliance

085 - 760 89 89

Onze voordelen

  • Scherpste vaste rente vanaf 6,6%
  • U leent met een vaste rente de gehele looptijd
  • U betaalt elke maand een vast bedrag
  • Extra aflossen is altijd boetevrij
  • Direct online geregeld
Offerte aanvragen

Heeft u nog vragen?

De meeste antwoorden op uw vragen kunt u vinden op onze veelgestelde vragen pagina. Wilt u graag uw mogelijkheden met één van onze specialisten doornemen? Neem dan per e-mail of telefoon contact met ons op. Ons team staat online 7 dagen per week klaar om uw vragen te beantwoorden.


  085 - 760 89 89  info@nederlandskrediet.nl

Team NKC

De gegevens in de overzichten op onze website zijn een indicatie. Wij gaan hierbij uit van het laagste rentetarief. Het uiteindelijke tarief is afhankelijk van je persoonlijke situatie. De totale kosten van de lening zijn afhankelijk van de rente, het leenbedrag, looptijd en de maandtermijn. Het jaarlijks kostenpercentage geeft de werkelijke kostprijs (rente) weer van het product. De minimale looptijd van een Persoonlijke Lening bedraagt 12 maanden, de maximale looptijd bedraagt 120 maanden. De minimale rente bedraagt 6,6%, de maximale wettelijke rente bedraagt 14%.

vb. De totale prijs van een Persoonlijke lening van € 2.500 bedraagt € 3.392 op basis van een looptijd van 120 maanden met een maandtermijn van € 28,27 en een rentetarief van 6,6%.