Controle op geld lenen verscherpt

Publicatie: 15-02-2021


Kredietverstrekkers moeten straks bij consumenten die vanaf 250 euro geld willen lenen controleren of er voldoende financiële middelen zijn om de schuld weer af te lossen. Dat schrijft minister Hoekstra (Financiën) aan de Tweede Kamer. Voor het kopen zoals artikelen op afbetaling ligt de huidige grens op 1000 euro. Met de nieuwe regeling wil de minister de consument beter in bescherming nemen bij het afsluiten van een “mini lening”. Met de verlaging naar 250 euro zal de verstrekker bij een nieuwe aanvraag moeten kijken of de consument kredietwaardig genoeg is. Het wordt daarom mogelijk dat er een risico-inventarisatie gemaakt wordt op basis van een loonstrook of bankafschrift.

Uit alle onderzoeken en de ervaring van het Nederlands Krediet Collectief komt naar voren dat betalingsachterstanden op kredieten onder de 1000 euro het grootste zijn. Waar aanbieders zoals het Nederlands Krediet Collectief van “reguliere” persoonlijke leningen moeten voldoen aan volledige wetgeving van controle, ontglippen tot op heden de postorderbedrijven en kredietaanbieders van mini leningen deze zorgplicht.

Maximale rente lening is verlaagd tot 10%

Roodstaan of een klein krediet op afbetaling, het is een dure grap en weinig consumenten realiseren zich dit. Afgelopen zomer verlaagden de banken en postorderbedrijven onder druk van minister Hoekstra de maximale rentevergoeding van 14% naar 10%. Saillant detail is echter dat het om een tijdelijke regeling gaat, per 1 september 2021 zal de minister bekijken of de verlaging structureel moet zijn.

Doordat het Nederlands Krediet Collectief al jaren een actief zogenaamd “oversluit beleid” voert worden duizenden roodstanden en dure postorder kredieten overgesloten. Door het samenvoegen van meerdere roodstanden of opgebouwde kredietfaciliteit bij o.a. postorderbedrijven bespaart de consument direct op rente en scheelt het direct geld. Al duizenden klanten zijn zo van hun te dure leningen afgekomen en hebben een gezond perspectief van aflossing.

Auteur: Rick Hartsuiker

Allround Kredietspecialist / Directeur

Specialisme: krediet acceptatie, klantbelang

085 - 760 89 89

Onze voordelen

  • Scherpste vaste rente vanaf 6,5%
  • U leent met een vaste rente de gehele looptijd
  • U betaalt elke maand een vast bedrag
  • Extra aflossen is altijd boetevrij
  • Direct online geregeld
Offerte aanvragen

Heeft u nog vragen?

De meeste antwoorden op uw vragen kunt u vinden op onze veelgestelde vragen pagina. Wilt u graag uw mogelijkheden met één van onze specialisten doornemen? Neem dan per e-mail of telefoon contact met ons op. Ons team staat online 7 dagen per week klaar om uw vragen te beantwoorden.


  085 - 760 89 89  info@nederlandskrediet.nl

Team NKC

De gegevens in de overzichten op onze website zijn een indicatie. Wij gaan hierbij uit van het laagste rentetarief. Het uiteindelijke tarief is afhankelijk van je persoonlijke situatie. De totale kosten van de lening zijn afhankelijk van de rente, het leenbedrag, looptijd en de maandtermijn. Het jaarlijks kostenpercentage geeft de werkelijke kostprijs (rente) weer van het product. De minimale looptijd van een Persoonlijke Lening bedraagt 12 maanden, de maximale looptijd bedraagt 120 maanden. De minimale rente bedraagt 6,5%, de maximale wettelijke rente bedraagt 14%.

vb. De totale prijs van een Persoonlijke lening van € 25.000 bedraagt € 33.781 op basis van een looptijd van 120 maanden met een maandtermijn van € 281,51 en een rentetarief van 6,5%.