Onderzoek: meer consumenten sluiten lening over in coronatijd

Publicatie: 23-09-2020


Ondanks de huidige coronamaatregelen en de bijbehorende omstandigheden blijft één ding onveranderd: besparen is altijd een goed idee. Een van de manieren om te besparen is door je huidige lening over te sluiten. En dat is precies wat veel consumenten de afgelopen periode hebben gedaan. Er zijn sinds maart dit jaar maar liefst 14% meer leningen overgesloten ten opzichte van vorig jaar. Nederlanders besparen hierdoor gemiddeld zo’n €500 tot €1000 per jaar, zo blijkt uit onderzoek van het Nederlands Krediet Collectief.

Combinatie van leningen biedt mogelijkheden

Uit onze cijfers kunnen we opmaken dat de verscheidenheid in leningen zorgt voor meer opties. Zo zien we dat er combinaties mogelijk zijn en dat het combineren van die leningen op dit moment populair is. Chris Hilgersom, mededirecteur van het Nederlands Krediet Collectief, zegt hierover: “Ik zie regelmatig dat veel verschillende leningen teruggebracht worden tot één overzichtelijke lening. Denk hierbij aan creditcards en leningen bij huisbanken zoals ABN-AMRO en Rabobank, relatief dure leningen voor een auto of camper, maar ook postorderkredieten en roodstanden. Daarnaast zien we de volgende trend: consumenten sluiten steeds vaker hun doorlopend krediet over naar een persoonlijke lening. Dit heeft alles te maken met de huidige, lage rentestand van de laatstgenoemde lening. Maar ook senioren zijn actiever in het oversluiten van hun lening tijdens corona, of doen een aanvraag voor een tweede woning of verbouwing. Ja, die coronacrisis heeft iedereen, ook op financieel gebied, aan het denken gezet!”

Voornaamste redenen om in coronatijd je lening over te sluiten

Opvallend is dat juist nu – in coronatijd – veel consumenten ervoor kiezen hun leningen uit te pluizen. En daar zijn diverse beweegredenen voor. We kunnen concluderen dat zekerheid en betaalbaarheid hierin voor veel consumenten een grote rol spelen. Zo zijn lagere maandlasten, meer financiële ruimte tegen betere voorwaarden, de keuze voor een langere aflostijd stuk voor stuk redenen om nu die stap naar een andere kredietverstrekker te zetten. Daarnaast is ook overzicht in de financiële situatie voor veel consumenten een belangrijke motivatie om hun lening over te sluiten. Eén lening – die opgebouwd is uit meerdere leningen – heeft de voorkeur. Dit in plaats van een wirwar aan losse leningen en kredieten. Het voordeel hiervan is dat men een groter gedeelte van de maandtermijn aan daadwerkelijke aflossing kan besteden. 

Kortom, steeds meer consumenten weten de weg naar een andere lening tegen een lagere rente en met betere voorwaarden te vinden. Coronacrisis of niet.

Onze voordelen

  • Scherpste vaste rente vanaf 6,6%
  • U leent met een vaste rente de gehele looptijd
  • U betaalt elke maand een vast bedrag
  • Extra aflossen is altijd boetevrij
  • Direct online geregeld
Offerte aanvragen

Heeft u nog vragen?

De meeste antwoorden op uw vragen kunt u vinden op onze veelgestelde vragen pagina. Wilt u graag uw mogelijkheden met één van onze specialisten doornemen? Neem dan per e-mail of telefoon contact met ons op. Ons team staat online 7 dagen per week klaar om uw vragen te beantwoorden.


  085 - 760 89 89  info@nederlandskrediet.nl

Team NKC

De gegevens in de overzichten op onze website zijn een indicatie. Wij gaan hierbij uit van het laagste rentetarief. Het uiteindelijke tarief is afhankelijk van je persoonlijke situatie. De totale kosten van de lening zijn afhankelijk van de rente, het leenbedrag, looptijd en de maandtermijn. Het jaarlijks kostenpercentage geeft de werkelijke kostprijs (rente) weer van het product. De minimale looptijd van een Persoonlijke Lening bedraagt 12 maanden, de maximale looptijd bedraagt 120 maanden. De minimale rente bedraagt 6,6%, de maximale wettelijke rente bedraagt 14%.

vb. De totale prijs van een Persoonlijke lening van € 2.500 bedraagt € 3.392 op basis van een looptijd van 120 maanden met een maandtermijn van € 28,27 en een rentetarief van 6,6%.