Recordaantal hypotheek­aanvragen, met name onder mensen onder de 35 jaar

Publicatie: 22-08-2020


In het tweede kwartaal van dit jaar lag het aantal hypotheekaanvragen maar liefst 40 procent hoger ten opzichte van het jaar ervoor. Er is sprake van een recordhoogte van bijna 146.000 aanvragen. Dit betekent niet alleen dat steeds meer mensen een huis kopen, maar dat er ook flink verbouwd wordt.

Dit blijkt uit de monitor Koopwoningmarkt over het tweede kwartaal van dit jaar van de Technische Universiteit (TU) Delft in samenwerking met onder andere Hypotheken Data Netwerk (HDN), De Hypotheekshop en NHG. De toename in het aantal hypotheekaanvragen komt voornamelijk door het oversluiten van de hypotheek voor een gunstiger rentepercentage en door mensen die een tweede lening afsloten.

Behalve de consumenten die oversluiten en de mensen die een tweede hypothecaire lening wilden, nam ook het aantal consumenten dat een aanvraag deed voor het kopen van een huis toe, namelijk met 15 procent naar bijna 80.000. Ook mensen die voor het eerst een huis kopen, vaak jonge mensen, lijken sinds het begin van de coronacrisis hun kans te grijpen. Het aantal hypotheekaanvragen door mensen tot 35 jaar nam in de maanden april, mei en juni toe met 40 procent, zo blijkt uit cijfers van De Hypotheker. Dit valt op, want het aandeel koopstarters dat een huis koopt is al sinds 2009 continu aan het dalen.

Naast dat consumenten hypotheken oversluiten, worden er ook veel consumptieve kredieten overgesloten. Dit heeft te maken met de huidige zeer lage rentestand. Genoeg reden voor consumenten om hun lening over te sluiten, omdat we nooit weten of deze weer gaat stijgen als gevolg van de economische effecten van de huidige coronacrisis. Wat verder opvalt is dat mensen steeds meer eigen geld meenemen om een woning te kopen, gemiddeld bijna 35.000 euro. Dat is een stijging van 2 procent vergeleken het jaar ervoor.

Waar huizen gekocht worden, wordt ook verbouwd. Ook bij Nederlands Krediet Collectief zien we een toename in de aanvraag naar verbouwingsleningen. Een consumptief krediet is vaak veel voordeliger dan een tweede hypotheek. Dit heeft met name met de fiscale aftrekbaarheid te maken. Daarnaast betaal je bij Nederlands Krediet Collectief de laagste rente van Nederland, nu vanaf 3,6 %, als je een lening afsluit voor een verbouwing. Zo weet je met een persoonlijk lening precies waar je aan toe bent en mag je altijd kosteloos extra inlossen. Dit in combinatie met de laagste vaste rente heb je lening die je met een gerust hart kunt afsluiten.

Auteur: Rick Hartsuiker

Allround Kredietspecialist / Directeur

Specialisme: krediet acceptatie, klantbelang

085 - 760 89 89

Onze voordelen

  • Scherpste vaste rente vanaf 6,5%
  • U leent met een vaste rente de gehele looptijd
  • U betaalt elke maand een vast bedrag
  • Extra aflossen is altijd boetevrij
  • Direct online geregeld
Offerte aanvragen

Heeft u nog vragen?

De meeste antwoorden op uw vragen kunt u vinden op onze veelgestelde vragen pagina. Wilt u graag uw mogelijkheden met één van onze specialisten doornemen? Neem dan per e-mail of telefoon contact met ons op. Ons team staat online 7 dagen per week klaar om uw vragen te beantwoorden.


  085 - 760 89 89  info@nederlandskrediet.nl

Team NKC

De gegevens in de overzichten op onze website zijn een indicatie. Wij gaan hierbij uit van het laagste rentetarief. Het uiteindelijke tarief is afhankelijk van je persoonlijke situatie. De totale kosten van de lening zijn afhankelijk van de rente, het leenbedrag, looptijd en de maandtermijn. Het jaarlijks kostenpercentage geeft de werkelijke kostprijs (rente) weer van het product. De minimale looptijd van een Persoonlijke Lening bedraagt 12 maanden, de maximale looptijd bedraagt 120 maanden. De minimale rente bedraagt 6,5%, de maximale wettelijke rente bedraagt 14%.

vb. De totale prijs van een Persoonlijke lening van € 25.000 bedraagt € 33.781 op basis van een looptijd van 120 maanden met een maandtermijn van € 281,51 en een rentetarief van 6,5%.