Totale consumptieve krediet in 2019 toegenomen: persoonlijke leningen blijven populair

Publicatie: 24-07-2020


De Vereniging van Financieringsondernemingen in Nederland (VFN) is de belangenvereniging van kredietaanbieders in Nederland. Zij zien het als hun belangrijke taak zich in te zetten voor een veilig, verantwoord en bewust leenklimaat in Nederland. Het kwartaalinzicht van kwartaal 1 van dit jaar is onlangs uitgebracht, waaruit blijkt dat in 2019 het totale consumptieve krediet is toegenomen met 9,7 %.

Meer consumenten hebben het afgelopen jaar geld geleend ten opzichte van 2018. Dit blijkt zowel uit het aantal verstrekte kredieten in de vorm van autofinancieringen (stijging van 13,4 %) als uit de overige consumptieve kredieten die verleend zijn (stijging van 7,3 %). Als we deze cijfers goed willen begrijpen, is het belangrijk om te weten dat de thuiswinkels begin 2019 zijn toegetreden als VFN leden. Deze toetreding is verantwoordelijk voor een stijging in zowel verstrekt als uitstaand doorlopend krediet.

De afgelopen jaren konden we al een duidelijke stijging waarnemen in de populariteit van persoonlijke leningen ten opzichte van doorlopende kredieten. Banken bieden steeds minder flexibele doorlopende kredieten aan en persoonlijke leningen gericht op specifieke groepen komen daarvoor in de plaats. Ook uit het kwartaalinzicht blijkt dat er in de afgelopen jaren op de kredietmarkt een snelle verschuiving heeft plaatsgevonden van doorlopend krediet naar persoonlijke leningen.

Bron: VFN

Ook in 2019 heeft deze ontwikkeling zich voortgezet. De stijging die er was van doorlopend krediet (9,2 %) in de gepubliceerde cijfers komt door het toetreden van de thuiswinkels. Het nieuw verstrekte krediet in de vorm van persoonlijke leningen is in 2019 gestegen met 8,3 %. Het aandeel van persoonlijke leningen in de gecombineerde doorlopend krediet en persoonlijke leningen productie bedraagt 77 %.

De coronacrisis heeft een grote impact op de economie, en zo ook op het leengedrag van consumenten. Zo is daar de trend dat consumenten liever de auto gebruiken dan het openbaar vervoer. De intentie van mensen om een nieuwe auto aan te schaffen is behoorlijk toegenomen. 66 % van de consumenten wil graag binnen zes maanden een auto kopen. De voornaamste reden hiervoor is dat de kans om een infectie op te lopen kleiner is.

De meeste mensen hebben niet de financiële ruimte om een nieuwe of tweedehands auto aan te schaffen. Dan biedt een persoonlijke lening uitkomst. Wil je een lening met de vaste laagste rente van Nederland? Of je nu dure lopende leningen wilt oversluiten of als je van plan bent om een nieuwe auto aan te schaffen, bij Nederlands Krediet Collectief krijg je de scherpste rente, namelijk 3,6 %, én de beste voorwaarden. Bij ons ben je een stuk voordeliger uit dan bij een autodealer. Interesse? Neem dan contact op met een van onze adviseurs om te kijken wat de mogelijkheden zijn en welk bedrag je kan lenen.

Auteur: Chris Hilgersom

Allround Kredietspecialist / Directeur

Specialisme: online marketing, compliance

085 - 760 89 89

Onze voordelen

  • Scherpste vaste rente vanaf 6,6%
  • U leent met een vaste rente de gehele looptijd
  • U betaalt elke maand een vast bedrag
  • Extra aflossen is altijd boetevrij
  • Direct online geregeld
Offerte aanvragen

Heeft u nog vragen?

De meeste antwoorden op uw vragen kunt u vinden op onze veelgestelde vragen pagina. Wilt u graag uw mogelijkheden met één van onze specialisten doornemen? Neem dan per e-mail of telefoon contact met ons op. Ons team staat online 7 dagen per week klaar om uw vragen te beantwoorden.


  085 - 760 89 89  info@nederlandskrediet.nl

Team NKC

De gegevens in de overzichten op onze website zijn een indicatie. Wij gaan hierbij uit van het laagste rentetarief. Het uiteindelijke tarief is afhankelijk van je persoonlijke situatie. De totale kosten van de lening zijn afhankelijk van de rente, het leenbedrag, looptijd en de maandtermijn. Het jaarlijks kostenpercentage geeft de werkelijke kostprijs (rente) weer van het product. De minimale looptijd van een Persoonlijke Lening bedraagt 12 maanden, de maximale looptijd bedraagt 120 maanden. De minimale rente bedraagt 6,6%, de maximale wettelijke rente bedraagt 14%.

vb. De totale prijs van een Persoonlijke lening van € 2.500 bedraagt € 3.392 op basis van een looptijd van 120 maanden met een maandtermijn van € 28,27 en een rentetarief van 6,6%.