Grote stijging hypotheekaanvragen in tweede kwartaal van dit jaar

Publicatie: 08-07-2020


De hypotheekmarkt is ondanks de coronacrisis op volle toeren blijven draaien. Uit cijfers van Hypotheken Data Netwerk (HDN) blijkt dat over de maanden april, mei en juni er maar liefst 40 % meer hypotheekaanvragen waren ten opzichte van vorig jaar, 145.940 om precies te zijn. Met name qua oversluitingen en tweede hypotheken is er een sterke groei (88 %).

HDN verzorgt de datacommunicatie tussen hypotheekadviseurs en -verstrekkers en heeft zicht op ruim 80 % van de markt. Naast de sterke stijging in het aantal hypotheekaanvragen laat ook de aanvragen door consumenten bedoeld voor de aankoop van een woning een duidelijke stijging zien van 15 %. Veel mensen blijven dus op zoek naar een koopwoning, ook al is dit aantal iets lager dan in het eerste kwartaal van 2020. Toen was er sprake van een 20 % stijging. De meeste groei (36 %) zit in het aantal aanvragen van huizenbezitter die een duurde nieuwbouwwoning kopen.

De gemiddelde waarde waarvoor hypotheekaanvragen in het tweede kwartaal werden gedaan kwam uit op 380.000 euro. Dat is een toename van de woningwaarde van 9 % ten opzichte van vorig jaar. Ook blijf het lastig momenteel voor jonge starters om een betaalbare woning te vinden, toch zien ze ook nu kansen. Deze groep heeft in het afgelopen kwartaal bijna 10 % meer hypotheken aangevraagd vergeleken met 2019. Mensen die een woning kopen, nemen steeds vaker eigen geld mee, gemiddeld 35.000 euro. Dit is een stijging van 2 %.

Verbouwen is nog steeds populair, met name in de provincies Friesland, Drenthe en Overijssel. Dit aantal is tijdens de coronaperiode maar liefst met 80 % toegenomen. Dat merken we bij Nederlands Krediet Collectief ook in het aantal aanvragen naar verbouwingsleningen. Voor huiseigenaren is het nu extra voordelig om een persoonlijke lening af te sluiten, want de rente staat historisch laag. Daarbij is een persoonlijke lening voor huiseigenaren voordeliger dan een tweede hypotheek. U betaalt minder rente en betaalt geen notaris- en taxatiekosten. Je kan nu een lening afsluiten tegen de laagste vaste rente van Nederland, namelijk vanaf 3,6 %. Meer weten? Neem dan geheel vrijblijvend contact op met een van onze adviseurs.

Auteur: Chris Hilgersom

Allround Kredietspecialist / Directeur

Specialisme: online marketing, compliance

085 - 760 89 89

Onze voordelen

  • Scherpste vaste rente vanaf 6,6%
  • U leent met een vaste rente de gehele looptijd
  • U betaalt elke maand een vast bedrag
  • Extra aflossen is altijd boetevrij
  • Direct online geregeld
Offerte aanvragen

Heeft u nog vragen?

De meeste antwoorden op uw vragen kunt u vinden op onze veelgestelde vragen pagina. Wilt u graag uw mogelijkheden met één van onze specialisten doornemen? Neem dan per e-mail of telefoon contact met ons op. Ons team staat online 7 dagen per week klaar om uw vragen te beantwoorden.


  085 - 760 89 89  info@nederlandskrediet.nl

Team NKC

De gegevens in de overzichten op onze website zijn een indicatie. Wij gaan hierbij uit van het laagste rentetarief. Het uiteindelijke tarief is afhankelijk van je persoonlijke situatie. De totale kosten van de lening zijn afhankelijk van de rente, het leenbedrag, looptijd en de maandtermijn. Het jaarlijks kostenpercentage geeft de werkelijke kostprijs (rente) weer van het product. De minimale looptijd van een Persoonlijke Lening bedraagt 12 maanden, de maximale looptijd bedraagt 120 maanden. De minimale rente bedraagt 6,6%, de maximale wettelijke rente bedraagt 14%.

vb. De totale prijs van een Persoonlijke lening van € 2.500 bedraagt € 3.392 op basis van een looptijd van 120 maanden met een maandtermijn van € 28,27 en een rentetarief van 6,6%.