AFM waarschuwt voor louche kredieten

Publicatie: 18-04-2020


Veel consumenten, zelfstandig ondernemers en bedrijven zijn in de financiële problemen gekomen door de coronacrisis. Ook al wordt er door de overheid financiële ondersteuning aangeboden, zijn er veel mensen die in nood verkeren. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwt voor onbetrouwbare kredietaanbieders, die proberen misbruik te maken van deze corona situatie.

Deze waarschuwing geeft de toezichthouder van AFM deze week tijdens de presentatie van het jaarverslag over 2019. Volgens AFM-topvrouw Laura van Geest is de afgelopen weken duidelijk geworden dat 'grote groepen mkb'ers, zzp'ers en flexwerkers enorme financiële tegenslagen te verwerken krijgen'.

Huishoudens hebben momenteel niet voldoende geld achter de hand. Met name ZZP’ers hebben vaak net voldoende gespaard om een paar maanden te overbruggen. Hierdoor kan het aantrekkelijk zijn om geld te gaan lenen. Volgens van Geest bestaat daarbij het risico dat consumenten of ondernemers te hoge leningen gaan afsluiten of kiezen voor een lening tegen ongunstige voorwaarden. "We moeten voorkomen dat de oplossing van nu straks het probleem van de toekomst blijkt te zijn", aldus Van Geest.

Daarom doet zij een oproep aan kredietverstrekkers om geen misbruik te maken van de financiële nood van (potentiële) klanten. Iemand die zijn of haar hypotheek niet meer kan betalen, zou geen persoonlijke lening tegen het maximale tarief moeten krijgen. Dat is gunstig voor een kredietverstrekker, maar biedt geen enkele oplossing. Mensen die leningen krijgen die ze niet kunnen betalen, worden hiermee niet geholpen. 

Het is dus belangrijk dat juist in deze tijd mensen kiezen voor een bewezen betrouwbare partij, die onafhankelijk en transparant is. Bij Nederlands Krediet Collectief krijgt u de juiste voorlichting en is er geen sprake van verborgen kosten of voorwaarden waardoor u later in de problemen komt. Van Geest vindt het belangrijk dat er juist nu heldere voorlichting gegeven moet worden en dat het de toekomstige kredietwaardigheid van consumenten geen nadelige gevolgen moet ondervinden. Op dit moment van er volgens haar nog geen aanwijzingen voor louche partijen, maar de historie bewijst dat zij juist in slechte tijden opduiken. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Mocht u het vermoeden hebben dat u te maken heeft met een louche kredietaanbieder? Schroom niet om contact met ons op te nemen voor vrijblijvend advies. Wij helpen u graag met uw geld lening.

Auteur: Chris Hilgersom

Allround Kredietspecialist / Directeur

Specialisme: online marketing, compliance

085 - 760 89 89

Onze voordelen

  • Scherpste vaste rente vanaf 6,6%
  • U leent met een vaste rente de gehele looptijd
  • U betaalt elke maand een vast bedrag
  • Extra aflossen is altijd boetevrij
  • Direct online geregeld
Offerte aanvragen

Heeft u nog vragen?

De meeste antwoorden op uw vragen kunt u vinden op onze veelgestelde vragen pagina. Wilt u graag uw mogelijkheden met één van onze specialisten doornemen? Neem dan per e-mail of telefoon contact met ons op. Ons team staat online 7 dagen per week klaar om uw vragen te beantwoorden.


  085 - 760 89 89  info@nederlandskrediet.nl

Team NKC

De gegevens in de overzichten op onze website zijn een indicatie. Wij gaan hierbij uit van het laagste rentetarief. Het uiteindelijke tarief is afhankelijk van je persoonlijke situatie. De totale kosten van de lening zijn afhankelijk van de rente, het leenbedrag, looptijd en de maandtermijn. Het jaarlijks kostenpercentage geeft de werkelijke kostprijs (rente) weer van het product. De minimale looptijd van een Persoonlijke Lening bedraagt 12 maanden, de maximale looptijd bedraagt 120 maanden. De minimale rente bedraagt 6,6%, de maximale wettelijke rente bedraagt 14%.

vb. De totale prijs van een Persoonlijke lening van € 2.500 bedraagt € 3.392 op basis van een looptijd van 120 maanden met een maandtermijn van € 28,27 en een rentetarief van 6,6%.