Rabobank betaalt miljoenen door overtreden regels rondom bonussen

Publicatie: 20-02-2020


Wegens het overtreden van Europe regels voor beloningen moet de Rabobank 2 miljoen euro aan boetes betalen. Volgens de toezichthouder, De Nederlandsche Bank, heeft de bank op drie punten de regels overtreden. Voor consumenten ontbreekt vaak bij dergelijke financiële instellingen elke vorm van transparantie. Het is hun portemonnee die indirect dergelijke beloningen betaald door de vaak hoge rentes die betaald moeten worden.

Drie medewerkers van de Rabobank hebben een variabele beloning, ook wel bonus, gekregen die meer is dan hun vaste beloning. Dit mag niet volgens de regels. Daarnaast hebben 25 medewerkers hun variabele beloning te vroeg ontvangen. De regel is dat een bank een deel van de bonus, veertig procent, alleen voorwaardelijk mag uitkeren. Hier moet minstens drie jaar overheen gaan.
Ten slotte kregen deze medewerkers, met nog vijf anderen, hun bonus gestort op hun rekening. Ook dit mag niet. Het bedrag dat gestort wordt, mag nooit meer dan de helft zijn. Het resterende bedrag moet bijvoorbeeld worden uitgekeerd in aandelen.

Dergelijke bonussen worden indirect betaald door de vaak hoge rentes die banken en andere kredietverstrekkers vragen voor o.a. consumptieve kredieten.  Daarnaast door dure kantoorpanden en inefficiënte processen hebben dit soort organisaties al hoge kosten.  Kortom, de consument betaald. De maximaal toegestane rente is 14 procent. Dergelijke hoge rentes betalen consumenten onder andere voor rood staan op een betaalrekening of voor een schuld op een creditcard. De afgelopen tijd is daar weinig tot niets in veranderd, terwijl hypotheekrentes en spaarrentes wel zijn gedaald. Een zorgelijke situatie aldus het Nederlands Krediet Collectief.

De Vereniging van Financieringsondernemingen Nederland (VFN) geeft aan weinig aan deze rentestand te kunnen veranderen. Het is aan de kredietverstrekker zelf om te bepalen hoeveel rente zij vragen. Bij Nederlands Krediet Collectief staat een transparante dienstverlening hoog in het vaandel, zonder extra kosten. Als klant krijg je alle informatie die er is rondom je lening via je eigen online portaal. Klanten kunnen 24/7 bij al hun documentatie en zijn dus altijd op de hoogte van de financiële stand van zaken rondom hun lening. Daarbij is Nederlands Krediet Collectief een onafhankelijke kredietbemiddelaar welk onder geen enkele voorwaarde haar personeel een variabele beloning toekent. Dit is de reden dat de rentes bij Nederlands Krediet Collectief voor bijvoorbeeld persoonlijke leningen altijd laag zijn, namelijk al vanaf 6,4% 10 jaar vast!

Auteur: Chris Hilgersom

Allround Kredietspecialist / Directeur

Specialisme: online marketing, compliance

085 - 760 89 89

Onze voordelen

  • Scherpste vaste rente vanaf 6,4%
  • U leent met een vaste rente de gehele looptijd
  • U betaalt elke maand een vast bedrag
  • Extra aflossen is altijd boetevrij
  • Direct online geregeld
Offerte aanvragen

Heeft u nog vragen?

De meeste antwoorden op uw vragen kunt u vinden op onze veelgestelde vragen pagina. Wilt u graag uw mogelijkheden met één van onze specialisten doornemen? Neem dan per e-mail of telefoon contact met ons op. Ons team staat online 7 dagen per week klaar om uw vragen te beantwoorden.


  085 - 760 89 89  info@nederlandskrediet.nl

Team NKC

De gegevens in de overzichten op onze website zijn een indicatie. Wij gaan hierbij uit van het laagste rentetarief. Het uiteindelijke tarief is afhankelijk van je persoonlijke situatie. De totale kosten van de lening zijn afhankelijk van de rente, het leenbedrag, looptijd en de maandtermijn. Het jaarlijks kostenpercentage geeft de werkelijke kostprijs (rente) weer van het product. De minimale looptijd van een Persoonlijke Lening bedraagt 12 maanden, de maximale looptijd bedraagt 120 maanden. De minimale rente bedraagt 6,4%, de maximale wettelijke rente bedraagt 14%.

vb. De totale prijs van een Persoonlijke lening van € 25.000 bedraagt € 33.638 op basis van een looptijd van 120 maanden met een maandtermijn van € 280,32 en een rentetarief van 6,4%.