Consumenten maken bewuste keuzes rondom geld lenen

Publicatie: 26-11-2018


Consumenten maken bewuste keuzes rondom geld lenen 

Recent NIBUD onderzoek laat zien dat meer dan de helft van de respondenten, het afsluiten van een persoonlijke lening als prettig ervaart. De lening brengt rust in hun financiële situatie. Bijna alle ondervraagden hebben vooraf gekeken of zij de lening wel konden aflossen. En lijken de kosten en risico’s vrij goed in beeld te hebben. Kortom: het lijkt erop dat consumenten bewuste keuzes maken als het gaat om geld lenen. Lees in dit artikel meer over waar mensen precies op letten bij het afsluiten van een lening.

Waar wordt op gelet bij keuze van een lening?

Bij de keuze van een lening kijken consumenten vooral naar het rentepercentage, het gewenste leenbedrag  en de maandelijkse aflossing.

Ze besteden minder aandacht aan de looptijd en het totaalbedrag. Sterker nog: 1 op de 10 van de respondenten geeft aan de looptijd niet meer te weten. Daar komt bij dat de tevredenheid daalt bij een langere looptijd. En bij mensen die minder financieel draagkrachtig zijn gedurende de looptijd van de lening.

Vooraf wordt de looptijd als minder belangrijk ervaren, maar de looptijd is wel degelijk van invloed op de manier waarop de aflosfase wordt ervaren. Kortom: consumenten lijken bewuste keuzes te maken over de hoogte van de lening en de maandelijkse aflossing maar onderschatten de invloed van de looptijd. Zo is het voor consumenten lastig om zich voor te stellen hoe hun financiële situatie er over 5 of 10 jaar uitziet om nog maandelijks te betalen voor iets dat ze allang besteed hebben. 

Belangrijkste leendoelen

De belangrijkste redenen om een lening af te sluiten zijn: het financieren van een nieuwe auto, een verbouwing of woningverbetering en een lening oversluiten.

Welke type intermediair past bij mij?

De twee belangrijkste factoren die een rol spelen bij welke partij de lening wordt afgesloten zijn: de snelheid waarmee het geregeld wordt en de lage rente.  Opvallend is dat consumenten die via execution only een lening afsluiten, het belangrijker vinden om een goed gevoel te hebben bij de intermediair, dan mensen die de lening via advies hebben afgesloten.

Een goed begin is het halve werk

Bent u van plan om een lening af te sluiten? Dan doet er verstandig is meerdere leningen te vergelijken, vooraf te bepalen hoeveel u maximaal kunt lenen tegen een kortere looptijd en of u advies wilt inwinnen over welke lening het beste bij u past.

Bij het Nederlands Krediet Collectief leent u zorgeloos geld tegen de laagste rente en de beste lening voorwaarden.

Vraag nu een offerte aan

Onze voordelen

  • Scherpste vaste rente vanaf 6,6%
  • U leent met een vaste rente de gehele looptijd
  • U betaalt elke maand een vast bedrag
  • Extra aflossen is altijd boetevrij
  • Direct online geregeld
Offerte aanvragen

Heeft u nog vragen?

De meeste antwoorden op uw vragen kunt u vinden op onze veelgestelde vragen pagina. Wilt u graag uw mogelijkheden met één van onze specialisten doornemen? Neem dan per e-mail of telefoon contact met ons op. Ons team staat online 7 dagen per week klaar om uw vragen te beantwoorden.


  085 - 760 89 89  info@nederlandskrediet.nl

Team NKC

De gegevens in de overzichten op onze website zijn een indicatie. Wij gaan hierbij uit van het laagste rentetarief. Het uiteindelijke tarief is afhankelijk van je persoonlijke situatie. De totale kosten van de lening zijn afhankelijk van de rente, het leenbedrag, looptijd en de maandtermijn. Het jaarlijks kostenpercentage geeft de werkelijke kostprijs (rente) weer van het product. De minimale looptijd van een Persoonlijke Lening bedraagt 12 maanden, de maximale looptijd bedraagt 120 maanden. De minimale rente bedraagt 6,6%, de maximale wettelijke rente bedraagt 14%.

vb. De totale prijs van een Persoonlijke lening van € 2.500 bedraagt € 3.392 op basis van een looptijd van 120 maanden met een maandtermijn van € 28,27 en een rentetarief van 6,6%.