Toename consumptief krediet

Publicatie: 22-05-2017


Het aantal verstrekte consumptieve kredieten is met 21% toegenomen in 2016. Dit blijkt uit de cijfers die de leden van de VFN bekend hebben gemaakt. Jaarlijks publiceren zij de cijfers van het voorgaande jaar wat betreft het aantal verstrekte leningen. De VFN, vereniging van financieringsondernemingen, heeft dankzij de lage rente meer leningen afgesloten dan in het jaar 2015.

Toename afgesloten consumptief krediet

Vorig jaar was een duidelijke groei te zien in het aantal consumptief krediet: persoonlijke lening, doorlopend krediet en ons hybride krediet. De consument heeft meer leningen aangevraagd en afgesloten dan in 2015. Het totaal aantal leningen voor consumenten producten en diensten is gegroeid met 21%.

Toename aantal persoonlijke leningen

Jarenlang werd meer doorlopend krediet afgesloten dan een persoonlijke lening. Maar in 2016 heeft een ommekeer plaatsgevonden: 53% persoonlijke leningen tegen 47% doorlopend krediet. Het flexibele karakter van een doorlopend krediet wordt nu verruild voor de zekerheid van een persoonlijke lening. De rente staat op zo’n laag niveau dat het heel aantrekkelijk is om deze rentestand vast te zetten. Dan is de persoonlijke lening de beste leenvorm; de rente en looptijd staan vast. Als je nu een lening afsluit dan weet je dat je de hele looptijd profiteert van deze historisch lage rente. Als je een doorlopend krediet afsluit profiteer je nu ook van deze lage rente maar als de rente weer gaat stijgen stijgt jouw te betalen rente mee.

Huidige lening oversluiten

Veel consumenten hebben dankzij de lage rente gekozen om hun lopende lening over te sluiten. Dat kan zijn van een oude persoonlijke lening naar een nieuwe, maar ook van een doorlopend krediet naar een persoonlijke lening. Dit verklaart ook voor een deel de stijging van het aantal persoonlijke leningen en de afname van het aantal afgesloten doorlopende kredieten.

Je lening oversluiten betekent een vaste lage rente en nieuwe voorwaarden. Tegenwoordig mag je bij een persoonlijke lening ook kosteloos tussentijds extra inlossen op de lening. In de oude voorwaarden was opgenomen dat hiervoor een boeterente in rekening werd gebracht. De boeterente diende als vergoeding voor het mislopen van de ingecalculeerde rente-inkomsten. Nu mag net als bij een doorlopend krediet zonder boete tussentijds extra worden afgelost zodat het schuldbedrag kleiner wordt. 

Toename aantal leningen voor auto

Voor het afsluiten van een lening voor het leendoel auto is een stijging van 11% te zien in 2016. Dit wordt voor een groot deel verklaard door de lage rente. Maar ook het feit dat we uit de economische crisis komen en weer meer geld uitgeven aan grotere aankopen verklaart deze toename. Voor de financiering van een auto wordt vaak gekozen voor een persoonlijke lening als leenvorm. Je zet de vaste lage rente vast en de looptijd staat vast. Een looptijd die langer is dan de economische levensduur van de auto wordt afgeraden.

Onze voordelen

  • Scherpste vaste rente vanaf 6,6%
  • U leent met een vaste rente de gehele looptijd
  • U betaalt elke maand een vast bedrag
  • Extra aflossen is altijd boetevrij
  • Direct online geregeld
Offerte aanvragen

Heeft u nog vragen?

De meeste antwoorden op uw vragen kunt u vinden op onze veelgestelde vragen pagina. Wilt u graag uw mogelijkheden met één van onze specialisten doornemen? Neem dan per e-mail of telefoon contact met ons op. Ons team staat online 7 dagen per week klaar om uw vragen te beantwoorden.


  085 - 760 89 89  info@nederlandskrediet.nl

Team NKC

De gegevens in de overzichten op onze website zijn een indicatie. Wij gaan hierbij uit van het laagste rentetarief. Het uiteindelijke tarief is afhankelijk van je persoonlijke situatie. De totale kosten van de lening zijn afhankelijk van de rente, het leenbedrag, looptijd en de maandtermijn. Het jaarlijks kostenpercentage geeft de werkelijke kostprijs (rente) weer van het product. De minimale looptijd van een Persoonlijke Lening bedraagt 12 maanden, de maximale looptijd bedraagt 120 maanden. De minimale rente bedraagt 6,6%, de maximale wettelijke rente bedraagt 14%.

vb. De totale prijs van een Persoonlijke lening van € 2.500 bedraagt € 3.392 op basis van een looptijd van 120 maanden met een maandtermijn van € 28,27 en een rentetarief van 6,6%.