Geld lenen bij familie in plaats van lenen bij de bank?

Publicatie: 14-12-2015


Een hypotheek afsluiten kan nog flink lastig zijn. Starters op de woningmarkt, maar ook bijvoorbeeld zelfstandig ondernemers, moeten aan heel wat voorwaarden voldoen om geld te kunnen lenen om hun droomhuis te kopen. Soms blijkt het afsluiten van een hypotheek zelfs onmogelijk. Steeds meer mensen wenden zich dan ook tot familie en vrienden voor een lening.

Lenen bij de bank

Vorig jaar werd flink gebruik gemaakt van de verruimde schenkingsregeling. Zo konden ouders hun kinderen helpen bij het kopen van hun (eerste) huis. Maar inmiddels zijn er ook banken die de bijdrage van familie, vrienden of andere bekenden meenemen in hun lening. Hypotheekverstrekker Obvion kwam bijvoorbeeld met een speciale lening voor starters die anders moeilijk aan een lening komen. Met deze nieuwe lening kunnen ze een deel van het geld lenen bij de bank en een deel bij bekenden. De bank loopt hierdoor minder risico, maar kan de starters wel het gewenste geld lenen.

Familie lening vergelijken geldlenen bank

Hoe verstandig is het geld te lenen van familie of vrienden? De meningen hierover verschillen. Een voordeel van geld lenen van mensen die je kent, is dat ze mogelijk flexibeler zijn bij moeilijkheden met het terugbetalen van de lening. Ook zullen ze niet per sé aan u willen verdienen en een lage rente rekenen voor uw lening. De informele omgang met elkaar kan tegelijkertijd leiden tot problemen bij geld lenen van familie of vrienden. Zeker als blijkt dat de lening terugbetalen een probleem wordt, kan het ontbreken van duidelijke afspraken leiden tot spanningen en ruzie.

Afspraken lening afsluiten

Veel mensen hebben wel eens iets geleend van familie of vrienden, maar bij lang niet iedereen gaat dat verder dan een paar euro. Bij geld lenen voor bijvoorbeeld een koopwoning gaat het om veel grotere bedragen. Pak deze onderlinge overeenkomst dan ook echt zakelijk aan. Maak goede afspraken over de lening en het terugbetalen en stel deze op schrift. Zo voorkomt u dat de familie- of vriendschapsband schade oploopt door onduidelijkheid of verschillende verwachtingen.

Onze voordelen

  • Scherpste vaste rente vanaf 6,6%
  • U leent met een vaste rente de gehele looptijd
  • U betaalt elke maand een vast bedrag
  • Extra aflossen is altijd boetevrij
  • Direct online geregeld
Offerte aanvragen

Heeft u nog vragen?

De meeste antwoorden op uw vragen kunt u vinden op onze veelgestelde vragen pagina. Wilt u graag uw mogelijkheden met één van onze specialisten doornemen? Neem dan per e-mail of telefoon contact met ons op. Ons team staat online 7 dagen per week klaar om uw vragen te beantwoorden.


  085 - 760 89 89  info@nederlandskrediet.nl

Team NKC

De gegevens in de overzichten op onze website zijn een indicatie. Wij gaan hierbij uit van het laagste rentetarief. Het uiteindelijke tarief is afhankelijk van je persoonlijke situatie. De totale kosten van de lening zijn afhankelijk van de rente, het leenbedrag, looptijd en de maandtermijn. Het jaarlijks kostenpercentage geeft de werkelijke kostprijs (rente) weer van het product. De minimale looptijd van een Persoonlijke Lening bedraagt 12 maanden, de maximale looptijd bedraagt 120 maanden. De minimale rente bedraagt 6,6%, de maximale wettelijke rente bedraagt 14%.

vb. De totale prijs van een Persoonlijke lening van € 2.500 bedraagt € 3.392 op basis van een looptijd van 120 maanden met een maandtermijn van € 28,27 en een rentetarief van 6,6%.