Van jongvolwassenen heeft meer dan de helft schulden

Publicatie: 28-09-2015


Van de jongeren tussen 18 en 27 jaar had meer dan 50% de afgelopen twaalf maanden schulden. Dat meldt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) op basis van onderzoek naar geld lenen en schulden onder jongvolwassenen. Bijna een derde van de jongeren had een of andere lening. 28% was aan het geld lenen voor de studie bij DUO.

Financiën, schulden en geld lenen

Er was tot nu toe weinig bekend over het financiële gedrag van jongvolwassenen. Om meer inzicht te krijgen in de houding en het gedrag van jongeren tussen de 18 en 27 jaar ten opzichte van schulden, werden ruim 1.500 enquêtes afgenomen. Ook werd met 29 jongeren een diepte-interview gehouden over financiën, schulden en geld lenen.

Verschillende leningen

Jongvolwassenen blijken met name te lenen bij overheidsdienst DUO. Tweede en derde keus voor een lening zijn ouders (12%) en familie en vrienden (6%). Slechts 3% sloot afgelopen jaar een doorlopend krediet of een persoonlijke lening af bij een financiële instelling.

Rood staan en rekeningen betalen

Daarnaast werd de jongvolwassenen gevraagd naar hun gedrag met betrekking tot rood staan en rekeningen betalen. Bijna 25% gaf toe een of meer rekeningen niet op tijd betaald te hebben. Rood staan was bij ruim ongeveer 20% aan de orde.

Risicovolle schulden

Ondanks dat meer dan de helft van de jongvolwassenen te maken had met schulden, viel het voor de meesten wel mee met die schulden. Vaak bleef het openstaande bedrag onder de €50. Voor zo’n 15% van de ondervraagden lag dit bedrag echter hoger. Zij hadden te maken met risicovolle schulden door regelmatig rood staan of het niet op tijd betalen van de huur.

Slecht gevoel over schulden

Uit de diepte-interviews bleek vervolgens dat jongeren met schulden zich hier slecht over voelen. Voor sommigen leidde dit vervelende gevoel zelf tot somberheid of depressiviteit. Voor hulp wenden ze zich echter niet snel tot officiële instanties. Ouders of familie zijn eerder aanspreekpunt voor jongvolwassenen als het gaat om het aanpakken van problemen door schulden.

Onze voordelen

  • Scherpste vaste rente vanaf 6,5%
  • U leent met een vaste rente de gehele looptijd
  • U betaalt elke maand een vast bedrag
  • Extra aflossen is altijd boetevrij
  • Direct online geregeld
Offerte aanvragen

Heeft u nog vragen?

De meeste antwoorden op uw vragen kunt u vinden op onze veelgestelde vragen pagina. Wilt u graag uw mogelijkheden met één van onze specialisten doornemen? Neem dan per e-mail of telefoon contact met ons op. Ons team staat online 7 dagen per week klaar om uw vragen te beantwoorden.


  085 - 760 89 89  info@nederlandskrediet.nl

Team NKC

De gegevens in de overzichten op onze website zijn een indicatie. Wij gaan hierbij uit van het laagste rentetarief. Het uiteindelijke tarief is afhankelijk van je persoonlijke situatie. De totale kosten van de lening zijn afhankelijk van de rente, het leenbedrag, looptijd en de maandtermijn. Het jaarlijks kostenpercentage geeft de werkelijke kostprijs (rente) weer van het product. De minimale looptijd van een Persoonlijke Lening bedraagt 12 maanden, de maximale looptijd bedraagt 120 maanden. De minimale rente bedraagt 6,5%, de maximale wettelijke rente bedraagt 14%.

vb. De totale prijs van een Persoonlijke lening van € 25.000 bedraagt € 33.781 op basis van een looptijd van 120 maanden met een maandtermijn van € 281,51 en een rentetarief van 6,5%.