Kleine bedragen, maar toch: ook scholieren lenen

Publicatie: 17-08-2015


Officieel kunnen scholieren geen geld lenen. Toch blijkt 42% van de jongeren wel eens geld te lenen. Ze lenen dan bijvoorbeeld van familie of vrienden. Dat blijkt uit onderzoek van Nibud.

Klein bedrag lenen

Zonder toestemming van hun ouders kunnen jongeren onder de 18 geen overeenkomsten aangaan. Ze kunnen dus ook geen creditcard of lening aanvragen. Toch blijkt geld lenen niet onmogelijk. 45% van de 15- en 16-jarigen leent wel eens geld. In driekwart van de gevallen wordt de lening aangegaan bij vrienden. Het gaat hierbij meestal om kleine bedragen. Slechts 10% van de jongeren heeft meer dan €100 schuld.

Schulden aflossen

Geen lening kunnen afsluiten betekent niet dat jongeren nooit geconfronteerd worden met schulden. Zo blijkt een behoorlijk aantal jongeren in de problemen te raken door hun telefoonrekening. Het abonnement mag dan op naam van hun ouders staan, de rekening moeten ze zelf betalen. Die kan hard oplopen als het afgesproken aantal belminuten overschreden wordt. Ook voor verkeersboetes zijn jongeren vanaf 16 jaar zelf verantwoordelijk.

Verantwoord geld lenen

Heeft je kind schulden? Neem deze niet over, waarschuwt het Nibud. Om je kind te laten leren van zijn of haar fouten, kun je beter een plan opstellen voor het aflossen van de schulden. Verder adviseert de budgetvoorlichter ouders met hun kinderen over geld te praten. Andere tips: geef zelf het goede voorbeeld, laat je kind oefenen met geld sparen en leer hem of haar wat verantwoord geld lenen is.

Onze voordelen

  • Scherpste vaste rente vanaf 6,6%
  • U leent met een vaste rente de gehele looptijd
  • U betaalt elke maand een vast bedrag
  • Extra aflossen is altijd boetevrij
  • Direct online geregeld
Offerte aanvragen

Heeft u nog vragen?

De meeste antwoorden op uw vragen kunt u vinden op onze veelgestelde vragen pagina. Wilt u graag uw mogelijkheden met één van onze specialisten doornemen? Neem dan per e-mail of telefoon contact met ons op. Ons team staat online 7 dagen per week klaar om uw vragen te beantwoorden.


  085 - 760 89 89  info@nederlandskrediet.nl

Team NKC

De gegevens in de overzichten op onze website zijn een indicatie. Wij gaan hierbij uit van het laagste rentetarief. Het uiteindelijke tarief is afhankelijk van je persoonlijke situatie. De totale kosten van de lening zijn afhankelijk van de rente, het leenbedrag, looptijd en de maandtermijn. Het jaarlijks kostenpercentage geeft de werkelijke kostprijs (rente) weer van het product. De minimale looptijd van een Persoonlijke Lening bedraagt 12 maanden, de maximale looptijd bedraagt 120 maanden. De minimale rente bedraagt 6,6%, de maximale wettelijke rente bedraagt 14%.

vb. De totale prijs van een Persoonlijke lening van € 2.500 bedraagt € 3.392 op basis van een looptijd van 120 maanden met een maandtermijn van € 28,27 en een rentetarief van 6,6%.